АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порівняльна характеристика жіночого та чоловічого скелета.

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  3. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  4. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика нейрона, аксона, дендрита.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  7. Антибиотики группы тетрациклина. Общая характеристика. Действие и применение. Побочные эффекты.
  8. Антидотная терапия, характеристика современных антидотов. Симптоматическая терапия.
  9. Антимутагены и их характеристика.
  10. Антисептические и дезинфицирующие средства. Классификация. Общая характеристика препаратов. Особенности применения. Отравления антисептиками и первая помощь.

Скелет людини - сукупність кісток, частина опорно-рухового апарату. Служить опорою м'яких тканин, місцем кріплення м'язів, вмістилищем і захистом внутрішніх органів. Людський скелет складається з двохсот з невеличким окремих кісток, і майже всі вони з'єднуються в одне ціле за допомогою суглобів, зв'язок, сухожиль інших з'єднань.

Протягом усього життя скелет змінюється. Під час внутрішньоутробного розвитку хрящової скелет плода поступово заміщається кістковим. Цей процес продовжується також і в протягом декількох років після народження. У новонародженої дитини в скелеті майже 270 кісток, що набагато більше ніж у дорослого. Таке розходження виникло через те, що дитячий скелет містить велику кількість дрібних кісточок, які зростаються в крупні кістки тільки до певного віку. Це, наприклад, кістки черепа, тазу і хребта. Крижові хребці, наприклад, зростаються в єдину кістку (крижі) Тільки у віці 18-25 років.

Скелет людини влаштований за загальним для всіх хребетних тварин принципом. Кістки скелета підрозділяються на дві групи: осьовий скелет і додатковий скелет. До осьовому скелету відносяться кістки, що лежать посередині і утворюють остов тіла; це все кістки голови і шиї, хребет, ребра і грудина. Додатковий скелет складають ключиці, лопатки, кістки верхніх кінцівок, кістки тазу і кістки нижніх кінцівок.

Всі кістки скелета ділять на підгрупи:

Осьовий скелет

Череп – кісткова основа голови, є вмістилищем головного мозку, а також органів зору, слуху і нюху. Череп має два відділи: мозковий і лицьовий.

Грудна клітка – має форму усіченого стисненого конуса, є кісткової основою грудей і вмістилищем для внутрішніх органів. Складається з 12 грудних хребців, 12 ребер і грудини.

Хребет, або хребетний стовп – є головною віссю тіла, опорою всього скелета; всередині хребетного каналу проходить спинний мозок.

Додатковий скелет

Пояс верхніх кінцівок – забезпечує приєднання верхніх кінцівок до осьового скелету. Складається з парних лопаток і ключиць.

Верхні кінцівки – максимально пристосовані для виконання трудової діяльності. Кінцівка складається з трьох відділів: плеча, передпліччя і кисті.

Пояс нижніх кінцівок – забезпечує приєднання нижніх кінцівок до осьового скелету, а також є вмістилищем і опорою для органів травної, сечовидільної та статевої систем.

Нижні кінцівки – пристосовані для переміщення тіла в просторі.

Чоловічий і жіночий скелет в цілому побудовані по одному типу, і кардинальних відмінностей між ними немає. Вони полягають лише в трохи зміненій формі або розмірах окремих кісток і, відповідно, включають їх структур. Ось деякі з найбільш явних відмінностей. Кістки кінцівок і пальців у чоловіків в середньому довше і товщі. У жінок більш широкий таз, а також більш вузька грудна клітка, менш кутасті щелепи і слабкіше виражені надбрівні дуги і потиличні виростки. Існує ще безліч більш дрібних відмінностей.

Колись поширена думка про те, що у чоловіка на одне ребро менше ніж у жінки, помилково. Біблійна легенда про створення Єви з ребра Адама не має відображення в дійсності і сталася через помилку в перекладі іврітського слова «целя», що має значення як «ребро», так і «сторона». Скелет і чоловіки і жінки має 24 ребра, або 12 пар.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 706 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)