АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вплив занять фізкультурою та спортом на будову і розвиток скелета нижньої кінцівки.

Прочитайте:
  1. A. виробляє рилізинг-фактор, що впливає на синтез ФСГ і ЛГ
  2. B. B. зовнішній поверхні гілки нижньої щелепи
  3. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  4. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  5. Б. На малюнку розгляньте внутрішню будову спинного мозку.
  6. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  7. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  8. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  9. Блок 6. М’язи і фасції верхньої та нижньої кінцівок.
  10. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.

Під впливом посиленої м'язової діяльності в кістяку спортсмена відбуваються істотні зміни. На стан кістяка впливають і інші фактори, зв'язані з заняттям спортом: характерне положення тіла спортсмена (у велосипедистів, ковзанярів, боксерів, веслярів і т.д.), сила тиску на кістяк (у важкоатлетів), сила розтягання при висах, при скручуванні тіла (в акробатів, гімнастів, фігуристів і ін.) при правильному дозованих навантаженнях ці зміни звичайно бувають сприятливими. У противному випадку можливі патологічні зміни кістяка.

Найбільш простий механізм виникнення в спортсменів зміни кістяка можна представити в такий спосіб. Під впливом посиленої м'язової діяльності відбувається рефлекторне розширення кровоносних судин, поліпшується харчування працюючого органа, насамперед м'язів, а потім і прилеглих органів, зокрема кісти з усіма її компонентами (окістя, компактний шар, губчата речовина, костномозговая порожнина, хрящі, що покривають суглобні поверхні кіст і ін.).

Усі зміни в кістяку з'являються поступово. Через рік занять спортом можна спостерігати чітко виражені морфологічні зміни кіст. Надалі ці зміни стабілізуються, але перебудова кістяка відбувається протягом усього тренувального процесу. При припиненні активної спортивної діяльності пристосувальні зміни кіст залишаються досить тривалий час.

Зміни, що відбуваються в кістяку під впливом занять спортом, стосуються і хімічного складу кіст, і внутрішньої їхньої будівлі, і процесів росту й окостеніння. Кісти, що несуть велике навантаження, багатіше солями кальцію, чим кісти, що несуть менше навантаження. На рентгенограмах кісти спортсменів мають більш чіткий малюнок, чим кісти не спортсменів, що порозумівається більшої осіфікацією кісткової тканини, кращим насиченням її мінеральними солями.

Під впливом занять спортом змінюється зовнішня форма кіст. Вони стають товще за рахунок збільшення кісткової маси. Усі виступи, гребені, шорсткості виражені різкіше. Ці зміни залежать від виду спорту. Так, у важкоатлетів кісти більші, чим у плавців, особливо у верхньому відділі кістяка і верхніх кінцівок. Зміна внутрішнього складу кісти під впливом занять спортом виражаються, зокрема, у стовщенні її компактної речовини. Причому стовщення звичайне більше в тих кістах, на яких падає навантаження. Але зміни компактної речовини також може відбуватися і без його стовщення, без зміни діаметра кісти. У зв'язку зі стовщення компактної речовини костномозгова порожнина зменшується. При великих статистичних навантаженнях вона зменшується майже до повного заростання Губчата речовина кісти також перетерплює визначені зміни. Під впливом посиленого навантаження на кісту поперечини губчатої речовини стають товщі, крупніше, осередку між ними більше (у старшому віці осередку теж стають більше, але поперечини тонше). Переломи в спортсменів зростаються швидше. Суглобної хрящ, що покриває суглобні поверхні кіст, може товщати, що підсилює його амортизаційні властивості і зменшує тиск на кістку.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 818 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)