АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  3. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  4. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.
  5. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  6. Вклад українських учених у розвиток генетики.
  7. Внесок вітчизняних учених у розвиток генетики
  8. Внутрішня секреція статевих залоз, їх значення.Тканинні гормони.
  9. Вплив занять фізкультурою та спортом на будову і розвиток скелета нижньої кінцівки.

Б. Низький зріст, євнухоїдизм

В. Низький зріст, високий тембр голосу.

Г. Такі особи не відрізняються від однолітків.

13. Які особливості рівня 17-кетостероїдів у хворих із синдромом Клайнфельтера в період статевого дозрівання?

А. Знижений рівень 17- кето стероїдів.

Б. Підвишений.

В. Нормальний.

14. Які зміни на шкірі часто спостерігаються при синдромі Шерешевського – Тернера?

А. Пігментні плями.

Б. Атопічний дерматит.

В. Молочний струп.

Г. Гнейс.

15. Яка частота вроджених аномалій серця та нирок у хворих синдромом Шерешевського – Тернера?

А. 25%.

Б. 50%.

В. 75%.

Г. Доходить до 100%.

 

КОРОТКИЙ ВИКЛАД НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Синдром трипло-Х (47, ХХХ). Серед новонароджених дівчаток частота синдрому становить 1:1000. Жінки з каріотипом ХХХ у повному чи мозаїчному варіанті мають в основному нормальний фізичний та психічний розвиток.

Рис. 6.2.1 - Каріотип при синдромі трисомії Х

(47, ХХХ).

 

Частіше за все такі особи виявляються випадково при обстеженні. Вони мають нормальну плодовитість, хоча ризик хромосомних порушень і спонтанних абортів підвищений. Інтелект нормальний чи в нижніх межах норми. Лише у деяких жінок відмічається порушення репродуктивної функції (вторинна аменорея, дисменорея, рання менопауза та ін.). Аномалії Х-полісомій більше 3 трапляються рідко.

У жінок з тетра- та пентасомією описані важкі порушення в розумовому розвитку, аномалії скелета та статевих органів. У частини хворих - емоційна нестійкість, епілептичні напади. Проте навіть із тетрасомією жінки можуть мати потомство.

Синдром Клайнфельтера включає в себе випадки, при яких наявні не менше двох Х- хромосом і не менше однієї Y. Найбільш часто зустрічається типовий за клінічною картиною синдром – це синдром Клайнфельтера з набором 47, ХХY.

Цей синдром у повному чи мозаїчному варіанті трапляється з частотою 1:500-1:750 серед новонароджених хлопчиків. Варіанти полісомій з більшим числом Х- чи Y-хромосом зустрічаються рідко. Від 5 до 15% становлять мозаїки (ХХУ/ХУ, ХХУ/ХХ). Фенотипово вони мають такі самі симптоми, але ступінь вираженості дещо менший. Наявність Y-хромосоми визначає формування чоловічої статі.

До періоду статевого дозрівання хлопчики розвиваються майже нормально, відмічається лише незначне відставання у психічному розвитку. У період статевого дозрівання відмічається недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак.

У хворих високий зріст, жіночий тип статури, гінекомастія, слабке оволосіння обличчя, під пахвами та лобка. Яєчка зменшені за розміром, тверді при пальпації. Хворі безплідні (азооспермія, олігоспермія).

Рис. 6.2.2 - Каріотип хворого при синдромі Клайнфельтера (47, ХХ Y)

Лікування синдрому Клайнфельтера – симптоматичне, хірургічне при гінекомастії. У період статевого дозрівання – призначення андрогенів.

Синдром дисомії за Y-хромосомою (47, ХYY) зустрічається з частотою 1:1000 серед новонароджених хлопчиків. Більшість чоловіків з таким набором хромосом не відрізняються від нормальних осіб за фізичним та розумовим розвитком. Такі особи при певних умовах схильні до агресії. Хоча з цим погоджуються не всі дослідники.

Рис. 6.2.3 - Каріотип чоловіка з двома Y-хромосомами

(47, ХYY)

 

Синдром Шерешевсь-кого-Тернера - єдина форма моносомії у живонароджених. Частота синдрому Шерешевського – Тернера серед новонароджених дівчаток становить 1:2000 - 1: 5000. Моносомія за хромосомою Х трапляється приблизно в 1% усіх зачать і в 18,5% викиднів. Близько 95% зигот з хромосомним набором 45,Х гинуть внутрішньоутробно.

Цитогенетика синдрому різноманітна. Поряд з істинною моносомією в усіх клітинах (45, Х) зустрічаються інші форми хромосомних аномалій за статевими хромосомами (46, Х; Хр-; 46,Х; Хq-; 46,Х і (Хq); 46,Х, і (46р), 46,Х, R(X), різні варіанти мозаїцизму. Лише 50% пацієнтів із синдромом Шерешев-ського-Тернера мають просту повну моносомію (45,Х).


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 563 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)