АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Визначення рівня соматотропіну
  3. II. Дайте визначення поняттям.
  4. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  5. V етап. Оцінка результатів м/с втручань.
  6. V ЕТАП: Оцінка результатів м/с втручань.
  7. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  8. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  9. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  10. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.

Під фізичним розвитком розуміється сукупність морфологічних: функціональних ознак організму, які характеризують процеси росту і дозрівання організму.Фізичний розвиток підпорядковується біологічним законам, відображуючи загальні закономірності росту і розвитку. Він залежить від багатьох факторів. У першу чергу - це протікання вагітності і пологів, а також стан здоров'я матері. Після народження дитини на фізичний розвиток впливають ендогенні й екзогенні фактори. Серед ендогенних факторів - це ендокринні залози (вилочкова, гіпофіз, щитовидна). Ендогенні фактори - це умови, в яких живе і розвивається дитина.На фізичному розвитку дітей помітно відбиваються особливості клімату, житлово-побутові умови, режим дня, характер харчування. На темпи фізичного розвитку впливають також спадкові фактори, тип конституції, інтенсивність обміну речовин, активність ферментів крові і секретів травних залоз тощо.У той же час фізичний розвиток відбиває загальний рівень соціальних і гігієнічних умов життя. Він безпосередньо залежить від стану здоров'я. Сюди, наприклад, належать захворювання, замовлені ендокринними розладами (гігантизм, акромегалія, інфантилізм), хронічні захворювання (ревматизм, туберкульозна інтоксикація). У дітей, які часто та тривалий час хворіють, спостерігають зменшення маси тіла, ослаблення тонусу м'язів, порушення постави. Доведено, що рахіт, хронічна дизентерія в дітей раннього віку затримують їхній фізичний розвиток.

При оцінці фізичного розвитку дітей використовують такі показники:

Морфологічні (соматометричні): довжина і маса тіла, окружність грудної клітки, а в дітей до трьох років - окружність голови.

Соматоскопічні: стан опорно-рухового апарату (форма грудної клітки, хребта, кінцівок), тип конституції, стан шкіри і видимих слизових оболонок, ступінь жировідкладення.

Фізіометричні (функціональні): життєва ємкість легень (ЖЄЛ), м'язова сила кистей рук (динамометрія).

Основними показниками, які використовуються для оцінки фізичного розвитку дітей раннього і дошкільного віку є зріст (довжина тіла), вага тіла, окружність грудної клітки, окружність голови, а також стан шкіри і слизових оболонок і ступінь жировідкладення.

Акселерація - прискорення вікового розвитку шляхом зрушення морфогенезу на більш ранній стадії онтогенезу. Термін "акселерація" (від латинського слова acceleratіo - прискорення) запропонований німецьким лікарем Koch в 1935 році. Сутність акселерації складається в більше раннім досягненні певних етапів біологічного (фізичного й полового й ін.) розвитку й завершенні дозрівання організму. Як основні прояви акселерації Ю. Е. Вельтищев, Г. С. Грачова (1979) розглядають: більшу довжину й масу тіла немовляти в цей час у порівнянні з аналогічними величинами немовлят 20-30-х років нашого століття; у цей час ріст однорічних дітей у середньому на 4-5 см, а маса тіла на 1-2 кг більше, ніж 50 років тому; більш раннє прорізування перших зубів, зміна їх на постійні відбувається на 1-2 роки раніше, ніж у дітей минулого сторіччя; більш рання поява ядер окостеніння в хлопчиків і дівчаток, а в цілому окостеніння кістяка в дівчаток закінчується на 3 роки, а в хлопчиків - на 2 роки раніше, ніж в 20- 30-і роки минулого сторіччя; більш раннє збільшення довжини й маси тіла дітей дошкільного й шкільного віку, причому, чим старше дитина, тим більшою мірою ці показники відрізняються від показників дітей минулого сторіччя; статевий розвиток хлопчиків і дівчаток закінчується на 1,5-2 роки раніше, ніж на початку XX століття, за кожні 10 років настання менструації в дівчинок прискорюється на 4-6 місяців. Справжня акселерація супроводжується збільшенням тривалості життя й репродуктивного періоду дорослого населення.

Якщо показники фізичного розвитку (зріст, вага, окружність грудей) знаходяться в одному центильном коридорі або сусідніх, такий розвиток називається гармонійним. Наприклад, вага дитини - вище середнього зріст - вище середнього, окружність грудей - середня.

Довжина тіла дитини першого року життя може бути розрахована і з щомісячних і що квартальних змін росту. У перші 3 міс життя зріст збільшується приблизно на 3 см щомісяця ця або на 9 см за квартал; у ІІ кварталі – по 2,5 см за місяць (на 7,5 см за квартал); у ІІІ кварталі - на 1,5 - 2,0 см щомісяця; у ІV кварталі - на 1 см за місяць (на 3 см за квартал). Довжина тіла за перший рік збільшується в середньому на 25 см. Можна також користуватися наступною формулою: дитина 6 місяців має довжин у тіла 66 см, на кожний відсутній місяць з цієї величини віднімається по 2,5 см, на кожний наступний місяць після 6 - додається по 1,5 см. В середньому прибавка маси тіла за кожний місяць І - півріччя становить: - за 1 - й міс. – 500-600 г.;-2-й міс.–800-900 г.;-3-й міс.–800 г. і за кожний наступний місяць-на 50 г. менше за по передній. За формулою,у І півріччі маса тіла дитини дорівнює: маса при народженні + (800 х n),де n–кількість місяців, 800–середній щомісячний приріст маси протягом І півріччя. Для ІІ півріччя життя маса тіла немовляти дорівнює:800 г – (50 х n), де n –вік у місяцях. Середній щомісячний приріст маси тіла за ІІ півріччя становить 400 г. Орієнтовно окружність голови можна оцінити за наступними формулами:-для дітей до1 року: окружність голови 6 –місячної дитини дорівнює 43 см;-за кожний місяць, що не виповнився до6 місяців: від43 см треба відняти 1,5 см, за кожний наступний після 6місяців – додати 0,5 см;-для дітей 2-15 років: окружність голови 5-річної дитинидорівнює 50 см; -за кожний рік, що не виповнився до 5 років: від 50 см треба відняти по 1 см, а на кожний наступний -додати 0,6 см. Вікові показники збільшення окружності грудної клітки:-I півріччя життя-по 2 см щомісяця;-II півріччя життя-по 0,5см щомісяця;-До 10 років-по1,5 см щорічно;-До 15 років-по 3 см щорічно.

При гармонійної акселерації має місце паралельне прискорення росту та біологічного дозрівання, що призводить до більш раннього завершення дитинства.

При дисгармонійним акселерації прискорення дозрівання може не супроводжуватися прискоренням росту і статевого розвитку.

Під шкільною зрілістю розуміється досягнення дитиною такого рівня психічного розвитку, коли він виявляється здатним брати участь у шкільному навчанні. Умовно методи визначення рівня «шкільної зрілості» можна розділити на три групи: 1) методи визначення рівня морфологічного розвитку дитини, 2) методи оцінки психофізичного розвитку, 3) методи оцінки психічних функцій і мотиваційної, особистісної сфери дитини. Дитина вважається готовим до школи, якщо з фізичного розвитку він відповідає паспортному віку або випереджає його, не має медичних протипоказань, набрав понад 20 балів за результатами тестової бесіди, 3-9 балів за тест Керна-Ірасека, не має порушень фонематичного сприйняття.

Інтелектуальна готовність дитини до школи полягає в певному кругозорі, запасі конкретних знань, в розумінні основних закономірностей. Повинна бути розвинена допитливість, бажання пізнавати нове, досить високий рівень сенсорного розвитку, а також розвинені образні уявлення, пам'ять, мова, мислення, уяву, тобто всі психічні процеси. Важливим показником дозрівання систем регуляції тілесної сфери дитини є формування здатності до складно координованої рухової активності. Найбільш цікавим в ряду інших є показники сформованості дрібної моторики рук.

До 6-7 років нормально розвивається дитина здатна: виконувати олівцем горизонтальну і вертикальну штрихування, копіювати найпростіші геометричні фігури, дотримуючись їх розміри і пропорції, здатний до листа і малювання. До першого класу у дитини має бути розвинене увагу: 1. Він повинен бути здатний не відволікатися протягом 10-15 хв. 2. Вміти переключати увагу з одного виду діяльності на інший.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 993 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)