АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АФО серцево-судинної системи. Кроовобіг новонародженої дитини

Прочитайте:
  1. А. Центр серцево-судинної діяльності
  2. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  3. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  4. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  6. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  7. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  8. Будова вегетативної нервової системи.
  9. Будова нервової системи. Головний мозок

Особливості кровообігу новонародженого:

v Припиняють функціонувати зразу шість основних структур: чотири пупочна вена, венозна протока, дві пупочних артерії, які забезпечували плацентарний кровообіг, і дві овальне вікно і артеріальна протока, які шунтували кров з малого кола кровообігу в аорту.

v В постнатальному періоді проходить запустіння і поступова облітерація шляхів внутрішньоутробного кровообігу до 5-6-го місяців життя.

v початок легеневого дихання, що супроводжуються включенням судинного русла малого кола кровообігу в повному обсязі;

v збільшення потреби органів і тканин у кисні:

v зростання системного судинного тиску і зростання серцевого викиду.

v Закриття пуповинних артерій завершується скороченням гладкої мускулатури їхніх стінок і, можливо, викликається термічними і механічними подразниками та зміною у насиченні киснем. Функціонально артерії закриваються через кілька хвилин після народження. Справжня облітерація просвіту фіброзною проліферацією, однак, може тривати 2 -3 місяці. Дистальні відрізки пуповинних артерій утворюють пупкові зв'язки, в той час як проксимальні відрізки залишаються відкритими у вигляді верхніх міхурових артерій (рис.).

v Закриття пуповинної вени та венозної протоки відбувається невдовзі після закриття пуповинних артерій. Отже, кров із плаценти Ще деякий час після народження може надходити до плода. Після облітерації пуповинна вена утворює круглу зв'язку печінки у нижньому краї серпоподібної зв'язки. Венозна протока, що проходить від круглої зв'язки до нижньої порожнистої вени, також облітерується і формує венозну зв'язку.

v Закриття артеріальної протоки шляхом скорочення м'язової стінки настає майже відразу після народження та регулюється брадикініном — речовиною, що вивільняється в легенях під час початкового вдиху. А втім, ангіокардіографією та серцевою катетеризацією виявлено, що протягом перших днів після народження лівоправий шунт є нормальним явищем. Повна анатомічна облітерація шляхом проліферації інтими, як вважають, триває 1-3 місяці. У дорослої людини облітерована артеріальна протока утворює артеріальну зв'язку.

v Закриття овального отвору зумовлено підвищенням тиску в лівому передсерді, поєднаним зі зменшенням тиску в правих відділах серця. З першим вдихом первинна перегородка притискається до вторинної. Протягом перших днів життя таке закриття є зворотним. Крик дитини викликає скидання крові справа наліво, спричинюючи таким чином періодичний ціаноз новонародженого. Тривале накладання перегородок, поступово призводить до їх злиття протягом 1 року. Проте у 20% осіб повне анатомічне закриття так і не настає (незарощений овальний отвір).


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 712 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)