АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про виховання в вузькому та широкому розумінні. Фізичне, етичне, розумове виховання.

Прочитайте:
  1. II. Дайте визначення поняттям.
  2. Головні поняття фармакокінетики.
  3. Дайте визначення поняття “бактеріальний токсикоз”.
  4. Дайте поняття визначенню еметропія
  5. Для студентів II курсу факультету фізичного виховання
  6. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО КІСТЯК. ЗАГАЛЬНИЙ ПЕРЕГЛЯД ЙОГО ВІДДІЛЮ. СУГЛОБИ» ТИПИ СУГЛОБІВ
  7. Збір анамнезу у дитини та її батьків. Оцінка загального стану хворої дитини. Поняття:діагноз, симптом, синдром.
  8. Критерії і методи оцінки зовнішнього дихання. Поняття про рестриктивний і обструктивний типи порушень вентиляції.
  9. Критичні періоди розвитку дитини. Поняття про акселерацію та ретардацію.
  10. М'ЯЗОВА СИСТЕМА ЛЮДИНИ. її ВІДДІЛИ І ФУНКЦІЇ. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО М'ЯЗИ

Вихова́ння — процес та практика засвоєння дитиною загальноприйнятих у суспільстві норм поведінки.

Існує три значення поняття виховання: широке, середнє і вузьке. Виховання в широкому сенсі мається на увазі в таких загальновідомих виразах, як життя виховає. Фактично це означає просто-напросто вплив на зростаючого людину всякої середовища - природного та соціального, результат якого - передача наступному поколінню культури, тобто знань, умінь, навичок, цінностей, що склалися в певної культурної одиниці (народі, суспільстві, соціальному шарі). Виховання в середньому значенні (по А. В. Мудрик) розуміється як цілеспрямоване створення умов для розвитку людини. Під таке визначення підходить і всяке педагогічний вплив, і навчання, і спортивне тренування, і духовне спілкування, і багато іншого, що можуть поставити за мету педагоги, батьки, уважні тренери та інші люди. Вузьке трактування виховання - цілеспрямований вплив на розвиток особистості дитини. З позиції різноманітних підходів до визначення структури особистості стрижневим компонентом особистості, його ядром є мотиви і потреби, ідеали і цінності. З цих позицій Виховання - цілеспрямована взаємодія педагога і вихованця, в результаті якого у вихованця відбувається формуванняморальних якостей особистості, її світогляду, переконань, при цьому відбувається переважний розвиток потребностно-мотиваційно (мотиваційно-ціннісної)) сфери психіки вихованця.

Стрижнем вихованості, на думку А.К. Маркової, є узгодженість трьох компонентів: - Моральних знань (знань про ставлення до праці, суспільству, до іншої людини, до самого себе); - Моральних переконань і мотивів, цілей, відносин, смислів - те, що з моральних знань прийнято учнем для себе як еталон; - Моральних вчинків і моральної поведінки у вченні Тому психологічними показниками вихованості є: - Широкий запас моральних знань, засвоюваних на усвідомленому рівні; - Розуміння оточуючих; - Моральні переконання; - Мотиви і цілі, які проявляються в інтересі до різних способів діяльності, у добровільному виконанні необов'язкових навчальних завдань, у «сильний» цілепокладання - доведенні до кінця монотонної діяльності, завадостійкості, відсутності руйнування навчальної діяльності у разі ускладнень, помилок; реальні повторювані моральні вчинки школяра в вченні. Отже, виховання - це розгортається в часі взаємодія вихователя і вихованця, в результаті якого відбувається формування моральних якостей особистості.

Завдання розумового виховання такі: • оволодіння знаннями, уміннями та навичками; • формування наукового світогляду; • розвиток інтелектуальних можливостей; • оволодіння методами пізнавальної діяльності.

Завдання фізичного виховання такі: • створення оптимальних умов для формування здорового організму людини; • формування санітарно-гігієнічних умінь та навичок; • тренування та загартування організму; • виховання волі, розвиток спритності, краси тіла і рухів.

Моральне виховання – виховна діяльність школи і сім'ї, що має на меті формування стійких моральних якостей, потреб, почуттів, навичок і звичок поведінки на основі засвоєння ідеалів, норм і принципів моралі, участь у практичній діяльності.Результати морального виховання характеризуються такими поняттями: мораль, моральність, моральна свідомість, моральні переконання, моральні почуття, моральні звички і моральна спрямованість.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 886 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)