АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Критичні періоди розвитку дитини. Поняття про акселерацію та ретардацію.

Прочитайте:
  1. A. Критичні зміни кровоплину у артеріях пуповини
  2. II. Дайте визначення поняттям.
  3. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  4. Акушерка ЖК проводить заняття з безпечного материнства та батьківства та інформує слухачів про періоди пологів. Перечисліть їх назви.
  5. ВАДИ РОЗВИТКУ ЧЕРЕВНОЇ СТІНКИ
  6. ВАДИ РОЗВИТКУ ШЛУНКА ТА КИШЕЧНИКУ
  7. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  8. Вікова періодизація людини. Характеристика дошкільного та шкільного віку.
  9. Вікова періодизація розвитку м’язової системи людини.
  10. Вкажіть періоди перебігу перинатального ураження центральної нервової системи

Переддошкільний вік (від двох до трьох років) характеризується поступовим удосконаленням

функціональних можливостей дитячого організму. В цьому періоді проходить формування складних

функцій мозку, швидкий розвиток мови. Діти легко збуджуються і важко при стосовуються до будь-яких

змін умов життя, з’являється велика уразливість центральної нервової системи. На третьому році життя у дитини сповільнюється інтенсивність фізичного розвитку, яка характерна для перших двох років.

Підвищується працездатність нервової системи. Проходить дальший розвиток мови, сенсорики,

орієнтувально-пізнавальної діяльності, вдосконалюються рухи. Поступово підвищується опірність

організму до шкідливих впливів зовнішнього середовища та фізична витривалість дітей. Дошкільний вік (від чотирьох до шести-семи років) характери зується початком самостійного існування дитини, розширенням контактів зі світом. Триває дальший морфологічний ріст і функціональне вдосконалення всіх органів і систем. До кінця дошкільного періоду по чинається заміна молочних зубів. Відбувається інтенсивний розвиток інтелектуальних здібностей дитини. Молодший шкільний вік (від шести-семи до десяти років) характеризується подальшим розвитком функцій півкуль головного мозку, змінюється співвідношення між основними фізіологічними процесами – збудженням і гальмуванням, кора головного мозку все більше домі нує над підкорковою ділянкою з її вегетативними центрами. Посилено розвивається м’язова та ендокринна системи, зокрема статеві залози впливають на формування будови тіла та психофізіологічних процесів в організмі хлопчиків та дівчаток. Так зі сторони ендокринних залоз відзначається вплив секреції статевих залоз, посилюється гормональний вплив щитовидної залози,

зберігається і навіть збільшується значення гіпофізу та помітно послаблюється роль загруднинної залози. Останнім періодом розвитку дітей є період статевого дозрівання (пубертатний період – підлітковий вік). Підлітковий вік характеризується тим, що хвороби мають своєрідний відтінок: частіше зустрічаються психоневрози, функціональні розлади серцевої діяльності, аномалії(відхилення) статевої системи. Гострі дитячі інфекції виникають рідко. Значні загострення може дати туберкульоз. Перебіг більшості за хворювань в основному такий самий, як і в дорослих. Поняття про акселерацію та ретардацію.

Акселерація - це прискорений розвиток фізичного розвитку та формування функціональних систем

організму. Акселерація - це прискорення соматичного, статевого та психічного розвитку - це визначення з антропології. Ретардация - затримка фізичного розвитку і формування функціональних систем організму. Ретардацією треба особливо враховувати при визначенні шкільної готовності.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1061 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)