АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гортань як один із відділів дихальної системи. Будова гортані (шлуночки гортані, хрящі гортані, м’язи гортані, зв’язки гортані) та її роль у голосоутворенні.

Прочитайте:
  1. А. Білі м’язи
  2. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  3. Анатомічна будова ВНС.
  4. Анатомічна будова кореня.
  5. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  6. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  7. Анатомічна будова листка.
  8. Анатомічна будова мозочка.
  9. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  10. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.

Гортань має форму неправильної лійки; легко промацується під шкірою передньої поверхні шиї.

Стінка гортані складається з слизової оболонки з підслизовим прошарком, м'язової та адвентиціальної оболонок. Твердий каркас гортані утворюють хрящі, похідні глоткових дуг. До них належать непарні перснеподібний і щитоподібний хрящі, надгортанник і парні — черпакуваті, ріжкуваті та клиноподібні хрящі.

Перснеподібний хрящ складається з пластинки, оберненої назад, і дуги, спрямованої вперед. Має суглобові поверхні для щитоподібного (з боків) і черпакуватих (на верхньому краї пластинки) хрящів.

Щитоподібний хрящ міститься над перснеподібним і складається з двох чотирикутних пластинок, розташованих під відкритим назад кутом.

Надгортанник має вигляд листка із стебельцем, яким він прикріплюється зв'язками до щитоподібного хряща та під'язикової кістки. Цей хрящ розташований у лобовій площині і прикриває вхід до гортані під час проходження через глотку їжі.

Черпакуваті хрящі містяться на верхньому краї пластинки перснеподібного хряща, де утворюються правий і лівий перснечерпакуваті суглоби. Кожен черпакуватий хрящ окремо схожий на тригранну піраміду, верхівка якої спрямована догори, а основа, обернена донизу і з'єднана з перснеподібним хрящем, має два відростки: голосовий — передній і м'язовий— задньобічний.

Ріжкуваті хрящі закладені в черпакувато-надгортанній складці слизової оболонки на верхівках попередніх хрящів. Клиноподібні хрящі — непостійні. Розташовані вище від попередніх, у черпакувато-надгортанній складці.

М'язи гортані поділяють на ті, що розширюють, і ті, що звужують голосову щілину, при цьому вони або напружують, або розслаблюють голосові зв'язки.

М'яз, що розширює голосову щілину, — задній перснечерпакуватий м'яз починається на задній поверхні пластинки перснеподібного хряща, закінчується на м'язовому відростку черпакуватого хряща. Функція. Розширює голосову щілину й напружує голосову зв'язку.

Бічний перснечерпакуватий м'яз починається на бічній частині дуги перснеподібного хряща й закінчується на м'язовому відростку черпакуватого хряща.Функція. Звужує голосову щілину й розслаблює голосову зв'язку.

Поперечний черпакуватий м'яз займає задню поверхню черпакуватих хрящів. Функція. Зближує черпакуваті хрящі, звужуючи при цьому голосову щілину.

Черпакувато-надгортанний м'яз, будучи продовженням косого черпакуватого м'яза, починається на задній поверхні черпакуватого хряща, переходить у товщу черпакувато-надгортанної складки свого боку і закінчується на бічному краї надгортанника.Функція. Відхиляє надгортанник назад і звужує простір над голосовою щілиною.

Персне-щитоподібний м'яз починається справа та зліва на передній поверхні дуги перснеподібного хряща й прикріплюється до нижнього краю щитоподібного хряща. Функція. Звужує голосову щілину і напружує голосову зв'язку.

Щиточерпакуватий м'яз починається на задній поверхні кута щитоподібного хряща (назовні від голосової зв'язки), прикріплюється до голосового відростка і трикутної ямки черпакуватого хряща. Бічна частина цього м'яза, яка лежить поблизу голосової зв'язки, дістала назву голосового м'яза. Функція. Розслаблює голосову зв'язку і звужує голосову щілину.

Порожнина гортані починається входом до гортані, обмеженим спереду надгортанником, з боків — черпакувато-надгортанними складками і ззаду — верхівками черпакуватих хрящів. Між черпакувато-надгортанною складкою і бічною стінкою глотки з обох боків утворюється грушоподібний закуток.

Слизова оболонка порожнини гортані, за винятком задньої поверхні надгортанника й голосових зв'язок, вистелена війчастим епітелієм і має велику кількість дрібних залоз. У її підслизовому прошарку трапляються поодинокі лімфатичні фолікули. З обох боків слизова оболонка утворює дві складки: присінкову, що лежить вище і вкриває однойменну зв'язку, і розташовану нижче голосову, всередині якої розташована голосова зв'язка. Проміжок між присінковою і голосовою зв'язками з кожного боку називається шлуночком гортані, який має невелику заглибину, або мішечок гортані.

Еластичний конус має вигляд півмісяцевої пластинки, нижній край якої прикріплюється до верхнього краю дуги і пластинки перснеподібного хряща, а вільний верхній край фіксується до задньої поверхні кута щитоподібного і голосового відростка черпакуватого хрящів. Цей вільний край еластичного конуса і є голосовою зв'язкою.

У порожнині гортані розрізняють присінок, голосник (власне голосовий апарат) і підголосникову порожнину.

Присінок гортані обмежений входом до гортані згори і присінковими складками знизу.

Голосник обмежений згори присінковими і знизу голосовими складками.

Підголосникова порожнина— це нижня розширена частина гортані, що переходить безпосередньо в трахею.

Найважливішими структурними елементами гортані, що створюють звук, є голосові зв'язки, які напружуються під час скорочення м'язів гортані. Ці ритмічні різної сили напруження голосових зв'язок, зумовлені нервовими імпульсами, надають струмині видихуваного повітря коливального характеру. Одночасне залучення до цієї функції резонаторів (шлуночків гортані, порожнин глотки, рота, приносових пазух тощо) створює звукові коливання різноманітного тембру й діапазону.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 850 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)