АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Способи сполучення кісток у скелеті людини, неперервні та перервні. Приклади.

Прочитайте:
  1. Блок 2. Анатомія кісток черепа
  2. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  3. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  4. Будова та різновиди кісткової тканини. Структурна одиниця кістки – остеон. Ріст кісток. Функціональні закони росту кісток.
  5. Будова хребта. Особливості будови хребців кожного відділу та способи сполучення хребців між собою.
  6. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  7. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  8. Використання кісток
  9. Відділи верхніх кінцівок. Кістки, які утворюють верхню кінцівку та способи їх сполучень.
  10. Вікові особливості щелепних кісток.

Усі кістки скелета людини в певному порядку з'єднуються між собою. Розрізняють два основних види цих сполучень: Безперервне й перервне.

Безперервним називається таке сполучення, коли між двома (або більшою кількістю) суміжними кістками є прошарок сполучної тканини. У переривчастому сполученні між суміжними кістками завжди є різна за розмірами й формою щілиноподібна порожнина.

Обсяг рухів у безперервному з'єднанні, як правило, дуже малий, а в перервному — неоднаковий: у деяких з них рухи широкі, в інших — обмежені.

В еволюції хребетних і в ранньому ембріогенезі людини безперервні з'єднання кісток виникають раніше, ніж перервні.

Безперервні сполучення

Залежно від тканини, за допомогою якої кістки сполучаються, розрізняють три види безперервних з'єднань: фіброзне, хрящове, кісткове.

Волокнисте сполучення міцне, між кістками, які беруть в ньому участь, міститься волокниста сполучна тканина. До цього сполучення належить синдесмоз, шви та вклинення.

За структурою хрящового прошарку розрізняють синхондроз гіаліновий (реберні хрящі) і волокнистий (міжхребцеві диски тощо), за станом цих сполучень протягом життя — тимчасовий (епіфізарні хрящі) і постійний (хрящі рваних отворів черепа).

У тих випадках, коли хрящовий прошарок між кістками зберігається до певного віку (тимчасовий синхондроз) і заміщується кістковою тканиною, розвивається кісткове сполучення, або синостоз.

Переривні, або синовіальні, сполучення кісток називаються суглобами.

Суглоб складається з трьох елементів: суглобових поверхонь двох (і більше) кісток (одна, як правило, є головкою, друга — ямкою), суглобової порожнини та суглобової капсули.

Суглобові поверхні кісток у межах тертя однієї кістки об другу вкриті тонкою (0,2 — 0,5 мм) пластинкою хрящової гіалінової тканини. Суглобові поверхні за формою і розмірами дуже різноманітні. В одному суглобі вони можуть відповідати одна одній (конгруентні поверхні), в іншому — ні (інконгруентні поверхні).

Суглобова порожнина (cavitas articularis) (див. мал. 63, в) — це щілиноподібний замкнутий простір, обмежений поверхнями кісток, які утворюють суглоб, і суглобовою капсулою; заповнений синовіальною рідиною.

Всередині порожнини суглоба тиск від'ємний, що сприяє утриманню суглобових поверхонь у стані стикання.

Суглобова капсула охоплює суглобові кінці суміжних кісток.

Вона складається з двох шарів: зовнішнього — фіброзної перетинки або шару, що є продовженням окістя суміжних кісток, і внутрішнього — синовіальної перетинки, або шару, що вистеляє всю порожнину суглоба і виділяє синовіальну рідину (синовію). Синовіальна перетинка тонка, ніжна, прозора і місцями в деяких суглобах утворює синовіальні випинання, складки, ворсинки. Ці утвори збільшують вироблення синовії, а деякі з них (сумки) полегшують ковзання м'язів відносно кістки.

Крім того, в деяких суглобах є інші суглобові структури: суглобовий диск, що ділить порожнину суглоба на дві камери; суглобовий меніск, що часто розмежовує суглобову порожнину; суглобова губа, яка збільшує відповідність суглобових поверхонь; внутрішньо- та зовнішньокапсульні зв'язки, що зміцнюють суглоби; сесамоподібні кістки, розташовані в сухожилках деяких м'язів у місцях їх переходу через суглобову щілину та ін.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 816 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)