АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Використання кісток

Прочитайте:
  1. Блок 2. Анатомія кісток черепа
  2. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  3. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  4. Будова та різновиди кісткової тканини. Структурна одиниця кістки – остеон. Ріст кісток. Функціональні закони росту кісток.
  5. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  6. В умовах використання ультрафіолетового випромінювання
  7. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  8. Використання арт-технік в роботі з дітьми та підлітками.
  9. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.

Кістки містять органічні (жир, клейдаючі тканини) і неорганічні (солі кальцію, магнію та ін.) речовини. Свіжі кістки використовую для варки бульйонів, для отримання харчового жиру, желатину, клею. Лежавші кістки або кістки від тварин, що загинули переробляють для отримання технічного жиру і клею.

Після звільнення від жиру і клею кістки, переробляють на кісткове борошно, яке використовують для добрив і як домішок до корму деяких тварин. Окрім того, отримують кісткове вугілля, яке використовують для влаштування фільтрів (очистка розчинів цукру).

Такі кістки, як п’ясні і плюсневі (цівки), та інші трубчасті кістки після видалення з них жиру (мозку) використовують для виготовлення кісткових виробів – ручок для ножів та виделок, зубних щіток і навіть художніх виробів. Кінці трубчастих кісток або, як їх називають на виробництві, кулаки і плюшки, використовують для отримання желатину і клею.

Кістки пальців також можна використати для отримання клею і желатину. Окрім того, кістки пальців, п’ясті і плюсни дають при варці жир вищого гатунку, що називається копитним маслом, яке використовують для змазування тонких механізмів.

Скелет у птахів має ряд особливостей, що пов’язано з пристосуванням до умов життя. Так, в більшості кісток замість кісткового мозку розташоване повітря, ці кістки зв’язані з органами дихання і постійно вентилюються. В них дуже рухомий потилично-атлантний суглоб, що забезпечує рух голови в різних напрямках. Шийних хребців у курей 13-14, качок 14-15, гусей 17-18,19, грудних - у курей 7, у водоплавних – 9. Ребра мають гачки. Грудна кістка добре розвинена і має кіль.

Поперековий відділ зростається з крижовим відділом і тазовим поясом.

Хвостових хребців у курей 5, у водоплавних птахів 7 і є куприк (пігостиль).

Череп має мозковий і лицевий відділи, але в мозковому відсутня між тім’яна кістка, в лицевому відділі є квадратна.

Грудна кінцівка (крило) має плечовий пояс (лопатка, ключиця і коракоїдна кістка) і вільну кінцівку (плече, передпліччя, зап’ястя, п’ястя і палець). Зап’ястя складається з 2-х кісток, пальців – 3, із них другий і четвертий мають по одній фаланзі, а третій – дві.

Скелет тазової кінцівки (ноги) складається з тазового пояса, який складається з кісток, що зрослися між собою і з хребтом, але знизу лобкові і сідничні кістки не мають зрощення і утворюють безкістковий простір, що дає змогу нести яйця. В скелеті вільної кінцівки є стегнова, гомілкова, плюсна і кістки пальців. Гомілка більша від стегна. Заплюсна зрослася з гомілкою і плюсною. Пальців чотири, які мають від двох до п’яти фаланг.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 633 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)