АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.

Прочитайте:
  1. III. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  2. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  3. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  4. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  5. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  6. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  7. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  8. Анкета вивчення гігієнічних навичок дітей і підлітків
  9. Базові знання або вміння необхідні для вивчення теми
  10. Базові знання або вміння необхідні для вивчення теми

1. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. Безперервні, напівперервні та перервні сполучення кісток: синартрози, геміартрози (симфізи), діартрози (суглоби). Розвиток системи з’єднань кісток у філо- та онтогенезі.

2. Синдесмози: визначення, види, навести приклади.

3. Синхондрозита синостози: визначення, класифікація, навести приклади.

4. Анатомічна будова суглобів: їх основні та додаткові компоненти. Рентгенологічні особливості будови суглобів.

5. Анатомічна класифікація суглобів: прості, складні, комплексні та комбіновані. Дати визначення кожного з видів суглобів і навести приклади. Класифікація суглобів за формою суглобових поверхонь.

6. Назвати осі, навколо яких здійснюються рухи у суглобах, назвати рухи. Класифікація суглобів за кількістю осей: одноосьові, двоосьові та багатоосьові, навести приклади.

7. Класифікація з’єднань черепа: неперевні та перервні з’єднання. Неперевні з’єднання черепа: види, назвати і продемонструвати на препараті. Вікові особливості з’єднань черепа. Тім’ячка черепа: їх будова, функціональне призначення, терміни скостеніння.

8. Класифікація з’єднань черепа: неперевні та перервні з’єднання. Скронево-нижньощелепний суглоб: характеристика, суглобові поверхні, суглобовий диск, суглобова капсула, зв’язковий апарат; описати і продемонстру­вати на черепі.

9. Особливості будови скронево-нижньощелепного суглоба у відповідності до його функціонального призначення. Аналіз рухів у суглобі. Три стадії опускання нижньої щелепи.

10. З’єднання черепа з хребтом. Атланто-потиличний суглоб: характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті.

11. Серединний та бічний атланто-осьові суглоби: характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті.

12. З’єднання між тілами хребців (синхондрози хребтового стовпа): будова міжхребцевого диску, його функціональне призначення. Зв’язки, що укріплюють з’єднання між тілами хребців. Описати і продемонструвати на препараті.

13. З’єднання між відростками та дугами хребців: будова, зв’язки. Дуговідросткові суглоби.

14. Крижово-куприковий суглоб: будова, зв’язки; описати та продемонстру­вати на препараті. Статеві особливості даного з’єднання. Хребет у цілому: відділи, згини, вікові особливості.

15. З’єднання грудної клітки: реброво-хребцеві та груднинно-реброві суглоби, характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті.

16. Синдесмози грудної клітки: зовнішні та внутрішні міжреброві перетинки. Анатомічне обгрунтування місця проведення міжребрової пункції. Синхондрози грудної клітки. Грудна клітка в цілому: будова, статеві, вікові та індивідуальні особливості. Реброва дуга, міжреброві простори.

17. З’єднання грудного пояса (пояса верхньої кінцівки). Груднинно-ключичний та надплечово-ключичний суглоби: суглобові поверхні. Додаткові компоненти, зв’язковий апарат, аналіз рухів; описати та продемонструвати на препараті, рентгенанатомія. Несправжні зв’язки лопатки.

18. З’єднання тазового пояса: класифікація. Крижово-клубовий суглоб: характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті, рентгенанатомія.

19. З’єднання тазового пояса: класифікація. Лобковий симфіз: будова, зв’язковий апарат, описати та продемонструвати на препараті, рентгенанатомія. Затульна перетинка; затульний канал.

20. Таз у цілому: його частини. Зв’язковий апарат таза: описати і продемонструвати на препараті; назвати та продемонструвати отвори, які утворюються зв’язками таза. Статеві особливості таза. Назвати, описати та вказати основні розміри таза.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 754 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)