АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова осьового скелету

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Скелетом голови є череп, де розміщений головний мозок, органи чуттів, носова порожнина, органи ротової порожнини. У черепі розрізняють мозковий і лицьовий відділи, межею між якими є умовна лінія, проведена через задній край очних ямок.

До складу черепа входять 13 парних і 7 непарних кісток. Деякі кістки черепа (лобна, верхньощелепна, клиновидна) мають пазухи – порожнини, заповнені повітрям.

До мозкового відділу черепа належать 4 непарні (потилична, клиноподібна (основна), міжтім’яна, решітчаста і 3 парні кістки (тім’яна, вискова, лобна).

До лицьового відділу черепа належать непарні кістки – під’язикова, леміш і хоботна (у свиней) та парні кістки – верхньо- і нижньощелепна, різцева, носова, слізна, піднебінна, вилична, крилоподібна, носові раковини (верхня і нижня).

Мозковий відділ черепа. П о т и л и ч н а к і с т к а утворює задню стінку черепної коробки і з’єднує череп з хребтом. У центрі її є великий потиличний отвір, по боках якого розміщені потиличні вирости, зчленовані з першим шийним хребцем (атлантом), і 2 яремних відростки, до яких прикріплюються м’язи шиї і жувальна мускулатура.

К л и н о п о д і б н а к і с т к а (основна) має тіло і дві пари крил: очноямкові та вискові. До тіла клиноподібної кістки прикріплюються крилоподібні м’язи.

Ви с к о в а к і с т к а обмежовує бокові стінки черепної коробки і разом з тім’яною кісткою утворює вискову ямку. На нижній поверхні цієї кістки є суглобовий валик, з яким зчленовується суглобовий відросток нижньої щелепи. До складу цієї кістки входить кам’яниста кістка, в якій розміщений орган слуху.

Т і м ’я н а к і с т к а формує частину верхньої стінки черепної коробки.

Л о б н а к і с т к а утворює верхню стінку черепної коробки. У рогатої худоби ці кістки мають рогові відростки, що становлять основу рогів. У лобній кістці є пазухи.

Р е ш і т ч а с т а к і с т к а утворює передню стінку черепної коробки і задню стінку носової порожнини; має горизонтальну та перпендикулярну пластинки і лабіринт.

Лицьовий відділ черепа. Н и ж н я щ е л е п а утворює нижню кісткову основу ротової порожнини, має тіло і щелепні гілки. На тілі є луночки для зубів: різцевих, іклів і корінних. Верхні кінці гілок закінчуються двома відростками: передній – вінцевий для прикріплення вискового м’яза і задній – суглобовий для зчленування нижньої щелепи з висковою кісткою і утворення щелепного суглоба. Латеральна поверхня гілки має яму великого жувального м’яза. На межі між тілом і гілкою нижньої щелепи є судинна вирізка, де проходить лицьова артерія.

В е р х н я щ е л е п а утворює бокову стінку носової і верхню стінку ротової порожнини; складається з тіла, піднебінного відростка і носової пластинки. На тілі є луночки для корінних зубів, а всередині – верхньощелепна пазуха, або гайморова порожнина.

Р і з ц е в а, або м і ж щ е л е п н а, к і с т к а формує передню частину лицьового черепа, має тіло і 2 відростки: носовий і піднебінний. На тілі є луночки для різцевих зубів. У рогатої худоби на цій кістці зубів немає, замість них зубна пластинка.

Н о с о в а к і с т к а утворює кісткову основу спинки носа.

С л і з н а к і с т к а бере участь у формуванні нижньої стінки очної орбіти, має ямку слізного мішка, звідки починається слізноносовий канал.

В и л и ч н а к і с т к а бере участь у формуванні очної орбіти та виличної дуги.

П і д н е б і н н а к і с т к а формує тверде піднебіння і утворює вихід з носової порожнини – хоани.

Л е м і ш (сошник) – жолобоподібна кістка, яка лежить на дні носової порожнини і є опорою носової хрящової перегородки.

П і д ’я з и к о в а к і с т к а - кісткова основа для язика та глотки. Має тіло з язиковим відростком, який заходить у товщу язика, та парні гілки, що складаються з великих і малих рогів. Великі роги з ’єднані з щитовидним хрящем гортані.

Н о с о в і р а к о в и н и (верхня і нижня) – згорнуті спіралеподібно кісткові пластинки¸ які прикріплюються до бокових стінок носової порожнини, утворюючи носові ходи.

Череп свині видовжений, нагадує конус і має додаткову хоботкову кістку, яка розміщена в п’ятачку між носовою та різцевою кістками.

Продовженням осьового скелета після черепа є хребет, який складається з непарних кісток – х р е б ц і в. У кожному хребці розрізняють тіло, дужку, хребетний отвір і відростки. З усіх хребетних отворів, що йдуть один за одним на протязі всього хребта, складається хребетний канал, в якому розміщений спинний мозок. Хребет є опорою для всього тіла і бере участь у русі тварини. Він має шийний, грудний, поперековий, крижовий, хвостовий відділи.

Шийний відділ хребта у всіх свійських тварин налічує сім шийних хребців, з яких 4 (1, 2, 6, 7) нетипові, а три (3, 4, 5,) – типові.

П е р ш и й ш и й н и й х р е б е ц ь (атлант) – на відміну від типових хребців не має тіла, являє собою кільце, складене з двох дужок – верхньої і нижньої. З’єднуючись між собою, ці дужки утворюють крила атланта. Краніально й каудально на дужках атланта знаходяться суглобові поверхні для зчленування з потиличною кісткою черепа і другим шийним хребцем.

Д р у г и й ш и й н и й х р е б е ц ь (епістрофей або аксис) характеризується значною довжиною, наявністю на тілі замість головки зубоподібного відростка, а на дужці замість остистого відростка – дорсального гребеня, до якого прикріплюються м’язи та вийна зв’язка..

Атлант з’єднується з епістрофеєм суглобом, що забезпечує велику рухливість голови.

Типові шийні хребці мають добре розвинене тіло з голівкою і ямкою та дужку з поперечнореберними та остистими відростками. У коней остисті відростки не розвинені.

Шийний відділ хребта в цілому являє собою важіль, який тримає голову. Довжина його залежить від довжини грудних кінцівок. У коней шия найдовша, у свиней – найкоротша.

Грудний відділ складається з грудних хребців, ребер і грудної кістки – грудини, які з’єднуючись між собою утворюють грудну клітку. Це відділ, де збережений повний кістковий сегмент, до складу якого входить хребець, 2 ребра і частина грудної кістки.

Г р у д н и й х р е б е ц ь має тіло і дужку, характеризується трьома парами суглобових поверхонь для ребер – на передньому і задньому кінці тіла хребця і на поперечних відростках, на дужці добре розвинений остистий відросток, нахилений назад. На перших грудних хребцях остисті відростки найдовші і утворюють кістяк холки, яка є опорною частиною хребта в ділянці розміщення лопаток.

Кількість грудних хребців у тварин різних видів неоднакова: у корови, вівці, кози та собаки – 13, у коня – 18, у свині – 14-15, у верблюда – 12, у північного оленя – 14.

Р е б р а – довгі зігнуті кістки, які попарно з’єднані з кожним грудним хребцем і складаються з кісткового ребра та реберного хряща. Кількість ребер дорівнює кількості грудних хребців.

Розрізняють ребра справжні, які за допомогою реберних хрящів з’єднуються з грудною кісткою, і несправжні, що з’єднуються тільки між собою реберними хрящами і утворюють реберну дугу, яка є задньою межею грудної клітки. На верхньому кінці ребра є два виступи: головка і горбик, за допомогою яких ребро зчленовується з грудним хребцем. Біля переднього краю ребра проходить м’язовий, а біля заднього краю – судинний жолоб. Ребра утворюють бокові стінки грудної клітки. Перші ребра прямі і короткі, а середні – довгі і зігнуті.

Г р у д н а к і с т к а обмежує грудну клітку знизу і має рукоятку (передній кінець), тіло і мечевидний хрящ, що виступає назад.

Поперековий відділ хребта складається з поперекових хребців, у яких досить розвинені поперечнореберні й суглобові відростки. Кількість поперекових хребців у різних видів тварин коливається від 5 до 6-7 (у жуйних 6-7, коней 5-6, у свиней 5-7). Остисті відростки у них порівняно з грудними хребцями короткі і мають пластинчасту форму.

Крижовий відділ хребта складається з крижових хребців, які зростаються між собою, утворюючи одну крижову кістку. Крижова кістка у великих тварин складається з 5-6 хребців, а в дрібних – тільки з 3-4 хребців і разом з кістками таза є важелем для піднімання тулуба в кульшових суглобах під час руху тварини. Попереду крижова кістка має крила з вушкоподібною поверхнею. Хребетний канал у крижовій кістці конусоподібно звужується.

Хвостовий відділ хребта складається з хвостових хребців, які характеризуються тим, що відростки й дужки їх недорозвинені, а в останніх хребцях вони зовсім зникли і мають тільки тіло циліндричної форми без хребетного каналу. Кількість хвостових хребців неоднакова: у рогатої худоби 18-20, у коня 17-19, у свині 20-23, у вівці 3-24 (залежно від породи), у собаки 20-23.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 697 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)