АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості будови колінного суглобу та рухів у ньому.

Прочитайте:
  1. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  2. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  3. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки
  10. Анатомо-фізіологічні особливості.

Колінний суглоб є найбільшим і разом з тим найбільш складним з усіх зчленувань. Це обумовлено тим, що саме в цьому місці з’єднуються найдовші важелі нижньої кінцівки (стегнова кістка і кістки гомілки), які вчиняють найбільший розмах рухів при ходьбі. У його утворенні беруть участь: дистальний кінець стегнової кістки, проксимальний кінець великогомілкової кістки і наколінник. Суглобові поверхні виростків стегна, випуклі в поперечному і сагітальній напрямку і представляють відрізки еліпсоїда.

Кожен меніск являє тригранну, зігнуту по краю пластинку, периферичний потовщений край якої зрощені з суглобової капсулою, а звернений усередину суглоба загострений край вільний. Латеральний меніск більш зігнутий, ніж медіальний; останній за своєю формою швидше нагадує півмісяців, тоді як латеральний наближається до кола. Кінці обох менісків прикріплюються спереду і ззаду. Спереду між обома менисками простягається фіброзний пучок.

Суглобова капсула прикріплюється кілька відступивши від країв суглобових поверхонь стегна, великогомілкової кістки і надколінка. Крім того, попереду синовіальна оболонка утворює великий заворот, який високо тягнеться між стегновою кісткою і чотириголовим м'язом стегна.

На великогомілкової кістки капсула прикріплюється по краю суглобових поверхонь виростків. На наколіннику вона приростає до країв хрящової його поверхні, внаслідок чого вона виявляється як би вставленим в передній відділ капсули, як в рамку. З боків суглоба знаходяться колатеральних зв'язки, що йдуть перпендикулярно фронтальній осі. На передній стороні колінного з’єднання розташовується сухожилля чотириголового м'язу стегна

Крім описаних позасуглобових зв'язок, колінний суглоб має дві внутрішньосуставні зв'язки, звані хрестоподібними. Хрестоподібні зв'язки ділять порожнину суглоба на передню і задню частини, перешкоджаючи в разі запалення до певного часу проникненню гною з однієї частини в іншу.

У колінному суглобі можливі руху: згинання, розгинання, обертання. За своїм характером він є мищелковий суглоб. При розгинанні меніски стискаються сильно натягуються, і гомілка разом зі стегном перетворюється в одне нерухоме ціле. При згинанні меніски розправляються, завдяки зближенню їх точок прикріплення розслабляються, внаслідок чого при зігнутому коліні з'являється можливість обертання навколо вертикальної осі. При обертанні гомілки всередину хрестоподібні зв'язки загальмовують рух. При обертанні назовні хрестоподібні зв'язки, навпаки, розслабляються. Обмеження руху в цьому випадку відбувається за рахунок бічних зв'язок. Пристрій і розташування зв'язок колінного суглоба у людини сприяє тривалому перебуванню його у вертикальному положенні.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)