АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

інфекційного генезу

Прочитайте:
  1. Виберіть схожі симптоми в клініці інфекційного та алергічного риніту (виберіть всі правильні
  2. Для сформованої стадії цирозу печінки інфекційного генезу не притаманні такі морфологічні
  3. Ланки патогенезу
  4. ПЕРЕЛІК НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ОЗНАК ПРЕ- ТА ПОСТНАТАЛЬНОГО ДИСМОРФОГЕНЕЗУ.
  5. Періодизація онтогенезу її критерії Закономірність росту і розвитку дітей та підлітків
  6. Разрывы матки. Причины. Классификация по патогенезу, клиническому течению, локализации, характеру повреждения.
  7. Ранні етапи ембріогенезу. Дроблення. Гаструляція

Белково-клеточная диссоциация наблюдается при застойном ликворе.

При отсутствии изменений в ликворе, но повышении его давления говорят о явлениях менингизма.

Менінгіт запалення мозкових оболонок

Інфекційного ґенезу.

Гідроцефалія водянка головного мозку

Енцефаліт запалення головного мозку

інфекційного генезу

-

 

 

4.Морфологічні та функціональні особливості шкіри та її похідних дітей. Особливості будови підшкірної клітковини. Епідерміс і його похідні розвиваються з ектодерми, а дерма і підшкірна клітковина — з мезодерми До моменту народження при морфологічному дослідженні видно, що шкіра складається з трьох шарів: епідермісу (або надшкір'я), дерми (або власне шкіри) і гіподерми (або підшкірної клітковини). Епідерміс у дітей, особливо новонароджених, тонкий, ніжний, пухкий. Його товщина в 2,5-3 рази менша, ніж у дорослих.

ОСОБЛИВОСТІ ШКІРИ У ДІТЕЙ

 

ЕПІДЕРМІС ДЕРМА ГІПОДЕРМА
1.Тонкий роговий шар, легко злущується 2. Блискучий шар є лише на долонях і підошвах 3.В базальному шарі до 6 місяців відсутній меланін 4.В зернистому шарі відсутній кератогеалін (забезпечує блідість шкіри) 5.Недорозвинена базальна мембрана → легке відшарування епідермісу 1.Після народження зберігається ембріональна будова – багато клітин, мало волокон 2.Мало колагенових волокон, пухкі пучки 3.Сосочковий шар слабко виражений при народженні – формується до 6 років 4.Дерма обводнена: у новонароджених містить до 80% води (≈15% всієї води), в 1 рік – 50% (≈7% всієї води) 5.підвищена активність гіалуронідази → збільшена проникність шкіри 6.висока васкулярізація, абсолютно і відносно ширші капіляри 1.Відносно товща (до 12% Ппщб пьмаси тіла у новонародженого) 2. Мало паравісцеральної клітковини → можливий птоз внутрішніх органів 3. Зберігається ембріональна будова ПЖК – в 4 рази більше насичених ЖК→ можливий адіпозонекроз, склерема, склередема 4. Більше бурого жиру → немя’зовий термогенез 3.Послідовність відклада ня жиру: обличчя – кінцівки – грудна клітина – живіт  

Жирова підшкірна клітковина у дітей відносно товща, ніж у дорослих Але у дітей жирова літковина відсутня в перикарді, позаочеревинній та інших порожнинах, що бумовлює більшу рухливість органів і може сприяти їх птозу, наприклад;ефро- та спланхноптозу. В жировій клітковині у дітей зберігаються ділянки канини ембріонального характеру, які мають властивість накопичувати жир виконувати функцію кровотворення. До складу підшкірної клітковини у дітей входить жирової тканини(бура). підшкірна клітковина у дітей відкладається в певному порядку. Спочатку жирова клітковина відкладається на обличчі, потім на кінцівках та в грудній клітці і, нарешті, на передній стінці черевної порожнини. Захисна і терморегуляторна функції, а також пігментоутворення шкіри недосконалі. Але такі функції шкіри, як дихальна, резорбтивна, обмінна, рецепторна, виражені досить добре і мають велике значення для життєдіяльності дитячого організму.

5.Семіотика шкірних проявів алергії, гнійно – септичних уражень шкіри та висипок при дитячих інфекційних захворюваннях. Семіотика уражень підшкірної клітковини(склерема,склерема,адіпозонекроз..) ЗМІНИ ПІДШКІРНОЇ ОСНОВИ

 

  ГІПОТРОФІЯ (ДЕФІЦИТ МАСИ) ОЖИРІННЯ (НАДЛИШОК МАСИ)
  І ступінь   11 – 20 %   10 – 29 %
  II ступінь   21 – 30 %   30 – 49 %
  III ступінь   більше 30 %   50 – 99 %
  IV ступінь     100% і більше

Зміни шкіри можна поділити на дві основні групи: запальні і незапальні. До незапальних змін шкіри належить досить обмежена кількість захворювань шкіри (родимки, пухлини, атрофія, гіперкератоз та ін.). На фоні запальних змін шкіри часто виникають різні висипи, які поділяють на первинні та вторинні елементи висипу як наслідок прояву різних інфекційних та неінфекційних захворювань. Під первинними елементами розуміють висипи, якими захворювання розпочинається, а під вторинними — ті, що розвиваються з первинних при подальшому перебігу хвороби. До первинних елементів висипу належать: пляма, пухир, пухирець, пустула (гноячок), папула (вузлик), горбок, вузол.До незапальних плям, які виникають внаслідок порушення цілістності стінки судин, відносять геморагічні плями, серед яких виділяють: а) петехії(цяткові плями); б) пурпуру — множинні геморагічні плями невеликих розмірів (від 2 до 5 мм); в) екхімози — крововиливи неправильної форми розміром понад 5 мм в діаметрі; г) УІЬІСЄБ — смуговидні крововиливи. До незапальних плям відносять також судинні плями, пов'язані з неправильним розвитком судин, — телеангіоектазії і пігментні плями, які виникають або внаслідок посиленого відкладання пігменту шкіри (меланіну), або в результаті втрати шкірою здатності відкладати його. При відкладанні великої кількості меланіну розвиваються веснянки, хлоазма і т.д. До Дисхромічних, або ахромічних, пігментних плям належать вітиліго (vitiligo), лейкодерма та ін. Характерною особливістю незапальних плям є те, що при натискуванні на них пальцем вони не зникають.

Висип у вигляді плям може виникати при різних патологічних процесах. Зокрема, розеольозний висип спостерігається при черевному висипному тифі, паратифах А і В, сифілісі. При скарлатині висип має характер дрібних густо розташованих червоних плям, які поступово зливаються в суцільне, розлите почервоніння. У хворих на краснуху висип являє собою круглі або овальні плями червоного кольору, що трохи виступають над рівнем шкіри, але ніколи не зливаються. До вторинних елементів висипу відносяться: ерозія, садно, тріщина, виразка, Рубець, рубцеподібна атрофія, лусочка, кірка, ліхеніфікація, вегетація, пігментація.

Пляма Обмежена зміна кольору шкіри або слизової оболонки Судинні плями-стійке або тимчасове розширення, посилення проникливості судинної стінки. Пігментні плями (природжені –невус, набуті-телеангіоектазії). Геморагічні плями – петехії (цяткові плями), пурпура-множинні геморагічні плями 2-5мм, екхімози –крововиливи неправильної форми 5мм, vibices–смуговидні крововиливи.
Піхур Без порожнинний елемент, що виникає внаслідок гостро запального міжклітинного набряку сосочкового шару дерми, розміри 20мм і більше.
Пухирець Порожнинне утворення епідермісу, що містить серозну рідину і виникає при серозному запаленні, розміром 1-5мм. Розрізняють одно- і багатокамерні пухирці, розташовані під роговим шаром,у товщі епідермісу та на його межі з власне шкірою.
Пухир Велике порожнинне утворення, що містить рідину, розміром 13-15 мм і більше, однокамерні, розташовуються всередині епідермісу, на базальній мембрані або під роговим шаром
Пустула Обмежене порожнинне утворення гостро запального характеру, виникає внаслідок некрозу епітеліальних клітин. Поверхневі пустули (імпетиго)розташовуються в поверхневих шарах епідермісу, глибокі – у власне шкірі і підшкірній основі.
Папула(вузлик) Безпорожнинний елемент, який виникає при патологічних процесах в епідермісі і верхніх шарах дерми. Міліарні папули0,1-0,2 см в діаметрі, лентикулярні – до 0,5см, нумулярні – 1-2 см. Папули, що злилися в одне суцільне вогнище -бляшка
Горбок Безпорожнинний елемент, який виступає над рівнем шкіри при скупченні клітин запального інфільтрату в глибоких шарах власне шкіри.
Вузол Безпорожнинний елемент, який розташований в підшкірній основі.
Ерозія Поверхневий дефект шкіри в межах епідермісу
Садно Глибоке пошкодження шкіри, при якому уражаються верхні шари дерми
Тріщина Виникають при втраті шкірою еластичності. Поверхневі (в межах епідермісу), глибокі (в межах власне шкіри) загоються рубцем.
Виразка Глибокий дефект шкіри (вражається дерма, підшкірна основа і прилеглі тканини).
Рубець Виникає при заміщенні глибоких дефектів шкіри грубою волокнистою сполучною тканиною. Плоскі рубці на одному рівні зі здоровою шкірою, атрофічні – нижче від рівня шкіри, гіпертрофічні – виступають над шкірою.
Лусочка Рогова пластинка, що відторглась з поверхні рогового шару.
Кірка Утворюється при висиханні на шкірі вмісту порожнинних елементів (пустул, пухирців, пухирів, ерозій, виразок.
Ліхеніфікація Ущільнення шкіри з вираженою сухістю, потовщенням із зміною малюнка шкіри і забарвлення.
Вегетація Розростання сосочків шкіри, що розвиваються на дні тривало існуючих морфологічних елементів (папул, ерозій, виразок).
Гіпотрофія Зменшення товщини підшкірної основи при кількісному або якісному недоїданні.
Паратрофія Надмірний розвиток підшкірної основи у немовлят при їх перегодуванні
Ожиріння Надмірний рівномірний розвиток підшкірної основи екзогенного аліментарного походження

Термін Характеристика

Псевдоблідість блідість, що може бути обумовлена глибоким

розташуванням кровоносних судин або

стискуванням їх набряками.

Симптом

М.П.Кончаловського

-Румпель-Леєде-феномен джгута, для визначення ламкості судиншкіри.

Пастозність переднабряковий стан

Ліпома пухлина жирової тканини

Склерема дифузне ущільнення шкіри та ПЖК

Склередема набряк і ущільнення ПЖК


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 560 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)