АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі 10 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

A * Для профілактики кристалізації ацетильних похідних препарату в ниркових канальцях.

B Для нейтралізації кислоти шлункового соку.

C Для зсуву рН крові в лужний бік.

D Для зменшення подразнювального впливу на шлунок.

E Для пролонгування дії.

1885 Лікар призначив хворому на пневмонію бензилпенпеніциліну натрієву сіль у дозі 500000 ОД 6 разів в день. Після останнього введення лікарського засобу у хворого виникла лихоманка, втрата свідомості і судоми. Що розвинулось у хворого?

A Кумуляція

B * Анафілактичний шок

C Тахіфілаксія

D Толерантність

E Ідіосинкразія

1886 Лікар призначив хворому на туберкульоз ефективний антибіотик. Через кілька діб хворий звернувся до лікаря з тим, що сеча змінила колір на червоний. Який антибіотик був призначений хворому?

A * Рифампіцин

B Пеніцилін

C Тетрациклін

D Гентаміцин

E Еритроміцин

1887 Лікування туберкульозу здійснюється за допомогою комбінованої хіміотерапії, що поєднує речовини різного механізму дії. Яке із протитуберкульозних засобів пригнічує транскрипцію ДНК в РНК?

A Стрептомицин

B Изониазид

C * Рифампицин

D Етионамид

E ПАСК

1888 Медсестра за призначенням лікаря промила рану 3% розчином перекису водню. При цьому утворилося багато піни. На питання хворого про механізм даного явища медсестра не змогла дати вичерпної відповіді і звернулося за роз’яснення до лікаря. Визначте правильну відповідь.

A Утворення атомарного кисню при взаємодії перекису водню з тканинами організму

B Взаємодія перекису водню з фібринолізином з виділенням молекулярного кисню

C Агресивна дія перекису водню на тканини організму з виділенням молекулярного кисню

D * Утворення молекулярного кисню в результаті ферментативного зруйнування перекису водню

1889 Під час лікування антибактеріальним засобом у хворого на ентероколіт спостерігались явища йодизму (нежить, кашель). Який препарат приймав хворий?

A Фуразолідон

B Леворин

C Нітроксолін

D Тетрациклін

E * Ентеросептол

1890 Після видалення зуба у хворого виникла кровотеча. Який препарат із групи антисептиків доцільно використати в даному випадку?

A Розчин етилового спирту

B Розчин брильянтового зеленого

C Розчин адреналіну гідро хлориду

D * Розчин перекису водню

E Йодинол

1891 Після довготривалого використання антибіотика у хворого розвинувся дисбактеріоз кишківника. Які засоби слід назначити для відновлення нормальної мікрофлори?

A Сульфаніламіди

B Протигрибкові засоби

C * Еубіотики (пробіотики)

D Нітрофурани

E Інтерферони

1892 Після лікування високоефективним протитуберкульозним засобом у жінки 40 років виникли явища невриту зорового нерва, порушення пам'яті, судоми. Який препарат приймала хвора?

A Рифампіцин

B * Ізоніазид

C ПАСК

D Тіоацетазон

E Канаміцин

1893 Після лікування високоефективним протитуберкульозним засобом у жінки 40 років виникли явища невриту зорового нерва, порушення пам’яті, судоми. Який препарат приймала хвора?

A Рифампіцин

B * Ізоніазид

C ПАСК

D Тіоацетазон

E Канаферон

1894 Після початку прийому одного з протитуберкульозних середників хворий почав відмічати зниження гостроти зору. Який препарат застосовував хворий?

A Ізоніазид

B Стрептоміцину сульфат

C Рифампіцин

D ПАСК

E * Етамбутол

1895 Потерпілому у медичному пункті обробили рану розчином антисептика, який містить 25-29 % активного хлору та віддає хлор повільно. Протимікробна дія досить тривала, він практично не подразнює тканин. Який антисептик було використано?

A Хлоргексидину біглюконат

B Газоподібний хлор

C Хлорид калію

D * Хлорамін В

E Фурацилін.

1896 При лікуванні хворих у фтизіатричній клініці ізоніазідом було виявлено, що деякі переносять препарат добре, а у інших виникають побічні реакції - головний біль, запаморочення, нудота, блювання, біль за грудиною, роздратованість, безсоння, тахікардія, поліневрит. Чим обумовлена різна переносимість препарату?

A * Генетичне зумовленою недостатністю активності ферменту біотрансформації препарату - ацетилтрансферази.

B Прийом препарату разом з їжею.

C Невірно підібраною дозою препарату.

D Прийом препарату з іншими лікарськими засобами.

E Прийом препарату два рази на добу.

1897 При лікуванні хворої на пневмонію протимікробним препаратом через 8 діб з’явились скарги на біль при сечовиділенні, біль в області нирок. Зі слів хворої сеча має буруватий відтінок. Препаратом з якої групи лікувалась хвора?

A Лінкоміцином

B Аміноглікозидом

C Фуросемідом

D * Сульфаніламідом

E Атропіном

1898 При нанесенні стоматологом перекису водню на слизову оболонку порожнини рота з`явилася інтенсивна піна. Який фермент спричиняє такий ефект?

A Метгемоглобінредуктаза.

B * Каталаза.

C Глюкозо-6-фосфатдегідрогеназа.

D Холіестераза.

E Ацетилтрансфераза.

1899 При нанесенні стоматологом пероксиду водню на слизову оболонку порожнини рота з’явилася інтенсивна піна. Який фермент спричиняє такий ефект?

A Метгемоглобінредуктаза

B * Каталаза

C Глюкозо-6-фосфатдегідрогеназа

D Ацетилтрансфераза

E Холінестераза

1900 При обстеженні чоловіка 60 років з загостренням хронічного пієлонефриту доведена етіологічна роль стрептококової інфекції. Який з уроантисептичних препаратів краще призначити?

A Фуразолідон

B * Нітроксолін

C Уросульфан

D Фурацилін

E Фурадонін

1901 При отриманні специфічного лікування у хворого 65 років розвинувся неврит зорового нерва. Який засіб слід виключити із терапії, що йому призначається?

A Етамбутол

B Рифампицин

C Стрептомицин

D * Изониазид

E ПАСК

1902 Сульфаніламідні препарати нагадують за структурою параамінобензойну кислоту. У чому полягає основа їх фармакологічної дії?

A * У порушенні синтезу вітаміну.

B У порушенні клітинної мембрани.

C У актвиації ліполізу.

D У пригніченні гліколізу.

E У зв`язуванні з ДНК.

1903 У відділення “швидкої допомоги” доставили пацієнта, який помилково випив розчин ртуті дихлориду (сулему). Стан тяжкий, відзначаються збудження, зниження артеріального тиску. Лікар зробив промивання шлунка розчином яєчного білка, ввів всередину за допомогою зонда 30 г активованого вугілля і 30 г магнію сульфату. Який ще препарат доцільно призначити хворому?

A 15% розчин дипіроксиму внутрішньом`язово.

B 4% розчин натрію гідрокарбонату внутрішньовенно.

C * 5% розчин унітіолу внутрішньом`язово.

D 2% розчин фуросеміду з ізотонічним розчином натрію хлориду внутрішньовенно.

E Метиленовий синій у 5% розчині глюкози внутрішньовенно.

1904 У відділення інтенсивної терапії доставлений хворий із діагнозом менінгоенцефаліт. Детальне обстеження показало, що чинником вказаного інфекційного процесу стала мікобактерія туберкульозу. В комплексне лікування були включені внутрішньовенні ін'єкції ізоніазиду. Який механізм туберкулостатичної дії цього препарату?

A Гальмування синтезу РНК.

B Пригнічення синтезу білка.

C * Пригнічення синтезу міколевих кислот.

D Конкурентний антагонізм з параамінобензойною кислотою.

E Гальмування синтезу МАО.

1905 У жінки, яка тривалий час з приводу інфільтративно-вогнищевого туберкульозу приймає протитуберкульозні засоби, різко знизився слух. Який з перарахованих препаратів слід відмінити?

A Ізоніазид

B * Стрептоміцин

C Етамбутол

D Рифампіцин

E Етіонамід

1906 У інфікованого на СНІД виникла діарея бактеріального генезу. За результатами мікробіологічного дослідження йому був призначений ко-тримоксазол (бісептол, бактрим). Яким типом (характером) протимікробної дії володіє цей препарат?

A Бактеріостатичним

B * Бактерицидним

C Фунгіцидним

D Фунгістатичним

E Вірулостатичним

1907 У інфікованого на СНІД виникла діарея бактеріального генезу. За результатами мікробіологічного дослідження йому був призначений ко-тримоксазол (бісептол, бактрим). Яким типом (характером) протимікробної дії володіє цей препарат?

A Бактеріостатичним

B * Бактерицидним

C Фунгіцидним

D Фунгістатичним

E Усі відповіді правильні

1908 У інфікованого на СНІД виникла діарея бактеріального генезу. За результатами мікробіологічного дослідження йому був призначений ко-тримоксазол (бісептол, бактрим). Який тип (характер) протимікробної дії має цей препарат?

A * Бактерицидний.

B Бактеріостатичний.

C Фунгіцидний.

D Фунгістатичний.

E Вірулостатичний.

1909 У клініку госпіталізованого хворого із діагнозом – активний вогнищевий туберкульоз легень. Вкажіть, який із препаратів найбільш доцільно призначити в першу чергу?

A Сульфален

B Циклосерін

C * Ізоніазид

D Етіонамід

E Етоксид

1910 У клініку надійшов хворий. Встановлено діагноз – активний вогнищевий туберкульоз легень. Вкажіть, який із препаратів найбільш доцільно призначити в першу чергу?

A * Ізоніазид

B Сульфален

C Циклосерін

D Етіонамід

E Етоксид

1911 У лікарню поступив хворий із скаргами на біль у животі, часті, рідкі випорожнення (в калі – ерітроцити, дизентерійна флора), анорексія. Є потреба застосувати сульфаніламідний препарат, що не всмоктується у кишечнику. Який саме?

A Сульфаніламід (стрептоцид)

B Сульфаетідол (етазол)

C Сульфадіметоксін (мадрібон)

D Сульфаметоксипіразин (келфізин)

E * Фталілсульфатіазол (фталазол)

1912 У медичному пункті потерпілому обробили рану розчином антисептика, який у рідкому середовищі під впливом пероксидаз розпадається з виділенням атомарного кисню. Який антисептик було використано?

A Нітрат срібла

B Розчин йоду спиртовий

C * Калію перманганат

D Фурацилін;

E Етакридину лактат.

1913 У пацієнта, який тривалий час хворіє туберкульозом, виявлено внутрішньоклітинне розміщення мікобактерій. Який із препаратів обов`язково повинен бути введений у комплексну терапію туберкульозу?

A Натрію парааміносаліцилат.

B Етіонамід.

C * Ізоніазид.

D Етамбутол.

E Рифампіцин.

1914 У приймальне відділення доставлений у тяжкому стані чоловік 38 років, який отруївся сулемою. Який антидот треба негайно ввести хворому?

A * Унітіол.

B Дипіроксим.

C Атропін.

D Налорфін.

E Ізонітрозин.

1915 У приймальне відділення лікарні госпіталізували хворого, який випадково прийняв всередину рідину, після чого у нього виник біль у животі та по ходу стравоходу, блювання. Потім з`явився пронос із прожилками крові. Відзначається гіперемія слизової оболонки рота і глотки, кровоточивість ясен, металічний смак у роті, збільшення лімфатичних залоз. Через 2-3 дні виникли ознаки ниркової недостатності. Що могло спричинити отруєння?

A Фурацилін

B Спирт етиловий

C Борна кислота

D Атропін

E * Солі важких металів

1916 У реанімаційне відділення поступив хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб слід використати для промивання шлунка?

A * Калію перманганат

B Натрію гідрокарбонат

C Фурацилін

D Срібла нітрат

E Борну кислоту

1917 У хворого 60 років, який давно хворіє туберкульозом і систематично отримує специфічне лікування розвинувся неврит зорового нерва. Який засіб слід виключити в зв’язку з цим із терапії, що йому призначається?

A Етамбутол

B * Ізоніазид

C Рифампіцин

D Стрептоміцин

E ПАСК

1918 У хворого виникла діарея бактеріального генезу. За результатами мікробіологічного дослідження йому був призначений ко-тримоксазол (бісептол, бактрим). Яким типом (характером) протимікробної дії володіє цей препарат?

A Бактеріостатичним

B * Бактерицидним

C Фунгіцидним

D Фунгістатичним

E Вірулостатичним

1919 У хворого виявили туберкульоз легень. Який антибіотик слід йому призначити поряд з іншими протитуберкульозними засобами?

A * Рифампіцин

B Азитроміцин

C Тетрациклін

D Левоміцетин

E Кефзол

1920 У хворого гнійна рана з некротичний вмістом. Який препарат для очищення рани слід призначити?

A Фурацилін

B Сульфацилу натрію

C * Перекис водню

D Розчин йоду спиртовий

E Риванол

1921 У хворого гнійна рана. Застосували розчин, який виявив антисептичну дію та сприяв механічному очищенню рани. Який саме розчин був використаний?

A Етакридину лактат.

B Перманганат калію.

C Розчин йоду спиртовий.

D * Перекис водню.

E Діамантовий зелений.

1922 У хворого для обробки опікової поверхні шкіри було використано препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що відщеплюється у присутності органічних речовин. Оберіть правильну відповідь:

A Фурацилін

B Хлоргексидин

C Кислота Борна

D Натрію гідрокарбонат

E * Калію перманганат

1923 У хворого для обробки опікової поверхні шкіри було використано препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що відщеплюється у присутності органічних речовин. Оберіть правильну відповідь.

A * Калію перманганат.

B Фурацилін.

C Хлоргексидин.

D Кислота борна.

E Натрію гідрокарбонат.

1924 У хворого із запаленням легень непереносимість антибіотиків. Який з комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому?

A Етазол

B * Бісептол

C Сульфадиметоксин

D Сульфацил натрію

E Стрептоцид

1925 У хворого із запаленням легень непереносимість антибіотиків. Який з комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому?

A Етазол.

B Сульфадиметоксин.

C * Бісептол

D Сульфацил натрію.

E Стрептоцид.

1926 У хворого із. Який із комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому із запаленням легенів при непереносимості антибіотиків

A Сульфацил натрію

B Стрептоцид.

C Етазол.

D * Бісептол..

E Сульфадиметоксин.

1927 У хворого М., 47 років, діагностовано легеневу форму туберкульозу. Із анамнезу відомо, що пацієнт страждає генетично обумовленим дефіцитом ферменту N-ацетилтрансферази. Який протитуберкульозний засіб за вказаних умов може сприяти швидкому розвитку виражених токсичних ефектів?

A * Ізоніазид

B Стрептоміцину сульфат

C Етамбутол

D Рифампіцин

E Натрієва сіль ПACK

1928 У хворого П., 45 років, діагностовано легеневу форму туберкульозу. Із анамнезу відомо, що пацієнт страждає генетично обумовленим дефіцитом ферменту N-ацетилтрансферази. Який протитуберкульозний засіб за вказаних умов може сприяти швидкому розвитку виражених токсичних ефектів?

A Стрептоміцину сульфат

B * Ізоніазид

C Етамбутол

D Рифампіцин

E Натрієва сіль ПACK

1929 У хворого на туберкульоз, який приймає протитуберкульозні препарати впродовж 3 місяців, виникли проблеми з зором — розвився дальтонізм. Особливо погіршилась здатність розрізняти зелений і червоний кольори. Який протитуберкульозний засіб міг призвести до такого побічного ефекту?

A * Етамбутол

B Стрептоміцин

C ПАСК

D Рифампіцин

E Циклосерин

1930 У хворого туберкульозом після тривалого лікування з`явилися шум та дзвін у вухах, зниження слуху, сип на шкірі, набряк слизових оболонок і порушилась координація рухів. Після відміни препарату стан хворого значно покращився. Який препарат приймав хворий?

A Рифампіцин.

B Ізоніазид.

C Біпаск.

D * Стрептоміцину сульфат.

E Етамбутол.

1931 У хворого, який давно хворіє на туберкульоз, знижена гострота слуху. Який засіб слід виключити в зв'язку з цим з терапії, що йому призначається?

A Етамбутол

B Ізоніазід

C Фтивазид

D * Стрептоміцин

E Рифампіцин

1932 У хворої 38 років після приймання аспірину і сульфаніламідів спостерігається посилений гемоліз еритроцитів, викликаний недостатністю глюкозо-6- фосфатдегідрогенази. Порушенням утворення якого коферменту зумовлена ця патологія?

A Піридоксальфосфату.

B * НАДФН.

C Убіхінону.

D ФАДН2.

E ФМН2.

1933 У хворої з інфільтративно-вогнищевим туберкульозом, яка тривалий час приймає протитуберкульозні засоби, різко знизився слух. Який з перерахованих препаратів слід відмінити?

A Ізоніазид

B Етамбутол

C * Стрептоміцин

D Рифампіцин

E Етіонамід

1934 У хворої, яка лікувала пневмонію протимікробним препаратом через 8 діб з’явились скарги на біль при сечовиділенні, біль в області нирок. Зі слів хворої сеча має буруватий відтінок. Препаратом з якої групи лікувалась хвора?

A Лінкоміцином

B Аміноглікозидом

C * Сульфаніламідом

D Фуросемідом

E Атропіном

1935 У хірургічному відділенні для дезінфекції неметалічного інструментарію використали розчин формальдегіду. До якої групи за хімічною будовою відноситься даний антисептичний препарат?

A Засоби ароматичного ряду

B * 3асоби аліфатичного ряду

C Спирти

D Галогеновмісні сполуки

E Детергенти

1936 У чоловіка 60 років, який давно хворіє на туберкульоз і систематично одержує специфічне лікування, знижена гострота слуху. Який засіб слід виключити в зв'язку з цим з терапії, що йому призначається?

A Етамбутол

B Ізоніазід

C Фтивазид

D * Стрептоміцин

E Рифампіцин

1937 Фармакологічний засіб з дезинфікуючою та дезодорируючою дією, до складу якого входить галоген. Застосовують для дезинфекції рук, неметалевого інструментарію, предметів догляду за інфекційними хворими. Як антисептик використовують для лікування інфікованих ран слизової оболонки ротової порожнини та дезинфекції кореневих каналів. Визначити препарат:

A * Хлорамін

B Розчин формальдегіду

C Фенол

D Резорцин

E Перекис водню

1938 Хвора звернулася в травмпункт з приводу нагноєння різаної рани. Лікар для очищення рани від гнійних виділень промив її 3% розчином перекису водню. При цьому піна не утворилася. З чим зв’язана відсутність дії препарату?

A * Спадкова недостатність каталази

B Низька концентрація Н2О2

C Спадкова недостатність фосфатдегідрогенази еритроцитів

D Hеглибока рана

E Наявність у рані гнійного вмісту

1939 Хворий 32 років на туберкульоз одержує у складі комплексної терапії ріфампіцин. Який механізм дії цього препарату?

A Блокада транслокази

B Блокада пептидилтрансферази

C * Блокада ДНК-залежної РНК-полімерази

D Гальмування транспептидази

E Гальмування глікозидази

1940 Хворий 50 років доставлений у відділення інтенсивної терапії з діагнозом менінгоенцефаліт. Детальне обстеження показало, що чинником вказаного інфекційного процесу стала мікобактерія туберкульозу. В комплексне лікування були включені внутрішньовенні ін'єкції ізоніазиду. Який механізм туберкулостатичної дії цього препарату?

A Гальмування синтезу РНК.

B * Пригнічення синтезу міколевих кислот.

C Пригнічення синтезу білка.

D Конкурентний антагонізм з параамінобензойною кислотою.

E Гальмування синтезу дипептиду О-аланіл-О-аланіну.

1941 Хворий Д. приймає протитуберкульозні препарати. Через деякий час він відмітив що сеча набула червоно- оранжевого кольору. Який препарат сприяв появі цього явища?

A * Рифампіцин

B ізоніазид

C піразінамід

D етамбутол

E стрептоміцину сульфат

1942 Хворий з діагнозом вогнищевий туберкульоз верхньої долі правої легені в складі комбінованої терапії одержує ізоніазид. Через деякий час пацієнт почав пред’являти скарги на м’язову слабкість, зниження шкірної чутливості, порушення зору, координації рухів. Який вітамінний препарат доцільно використати для усунення даних явищ?

A Вітамін К

B Вітамін А

C Вітамін D

D Вітамін В12

E * Вітамін В6

1943 Хворий з діагнозом вогнищевоготуберкульозу верхньої частки правої легені у складі комбінованої терапії отримує ізоніазид. Через деякий час пацієнт почав скаржитися на м`язову слабкість, зниження чутливості шкіри, порушення зору та координації рухів. Який вітамінний препарат доцільно призначити для усунення цих явищ?

A * Вітамін В6.

B Вітамін А.

C Вітамін Д.

D Вітамін С.

E Вітамін В12.

1944 Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на забарвлення мокротиння, сечі, сльозної рідини в червоний колір. З анамнезу відомо, що він лікується з приводу туберкульозу. З застосуванням якого протитуберкульозного засобу пов’язані дані явища?

A Стрептоміцину сульфат

B Ізоніазид

C ПАСК

D * Рифампіцин

E Етамбутол

1945 Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на забарвлення харкотиння, сечі, слізної рідини в червоний колір. З анамнезу відомо, що він лікується з приводу легеневого туберкульозу. З застосуванням якого протитуберкульзного засобу пов”язане дане явище?

A Ізоніозид

B Етіонамід

C * Римфампіцин

D Стрептоміцину сульфат

E Етамбутол

1946 Хворий на туберкульоз отримував ефективний антибіотик. Через декілька діб хворий звернувся до лікаря з тим, що сеча змінила колір на червоний. Який антибіотик був призначений хворому?

A Пеніцилін

B * Рифампіцин

C Тетрациклін

D Гентаміцин

E Еритроміцин

1947 Хворий потрапив до інфекційного відділення зі скаргами на блювоту, діарею, підвищення температури після порушення дієти. Яким антисептиком необхідно провести промивання шлунку?

A Розчином перекису водню

B * Калію перманганат

C Метиленовий синій

D Активоване вугілля

E Спирт етиловий

1948 Хворого П., 33 років, з інфекцією сечовивідних шляхів лікували препаратом з групи 8-оксихіноліну. Лікувальний ефект наступив швидко, без ускладнень. Яким з вказаних засобів лікували хворого?

A * нітроксолін

B бактрім

C етазол

D сульфадіметоксин

E фталазол

1949 Хворому 35 років для лікування хронічного бронхіту у фазі загострення лікар призначив бактрім. Який основний механізм дії препарату?

A Діє тільки на синтез фолієвої кислоти

B Діє на синтез клітинної стінки мікробу

C Гальмує синтез білка мікробної клітини

D Пригнічує утворення цитолеми

E * Гальмує 2 послідовних етапи метаболізму фолієвої кислоти

1950 Хворому 35 років для лікування хронічного бронхіту у фазі загострення лікар призначив бактрим. Який основний механізм дії препарату?

A * Гальмує два послідовних етапи метаболізму фолієвої кислоти.

B Діє на синтез клітинної стінки мікроба.

C Гальмує синтез білка мікробної клітини.

D Пригнічує утворення цитолеми.

E Діє тільки на синтез фолієвої кислоти.

1951 Хворому встановлений діагноз туберкульоз. Який препарат є ефективним засобом при цьому захворюванні?

A * Рифампіцин

B Тетрациклін

C Гентаміцин

D Ампіцилін

E Левоміцетин

1952 Хворому встановлено діагноз туберкульоз. Який препарат є ефективним засобом при цьому захворюванні?

A Тетрациклін

B Гентаміцин

C Ампіцилін

D * Рифампіцин

E Левоміцетин.

1953 Хворому з бактеріальною інфекцією лікар призначив сульфадимезин у таблетках і порекомендував запивати його 1,5-2 л лужної мінеральної води. Чим зумовлена необхідність даної рекомендації?

A Для зниження подразливого впливу на шлунок.

B * Для профілактики кристалізації ацетильних похідних препарату у ниркових канальцях.

C Для зсуву рН крові у лужний бік.

D Для нейтралізації кислоти шлункового соку.

E Для пролонгування дії препарату.

1954 Хворому з запаленням легень лікар призначив сулафаніламідний препарат. Який механiзм дiї сульфаніламідів передбачає лікар?

A Конкурентнi антагоністи параамiнобензойної кислоти.

B * Дiють на оболонку мiкроорганiзмiв.

C Пiдвищують проникність мембран мікроорганізмів.

D Регулюють судинний тонус.

E Блокують сульфгiдрильнi групи ферментiв.

1955 Хворому з непереносимістю антибіотиків для лікування пневмонії призначений сульфален. Через декілька днів у хворого розвинувся гемоліз еритроцитів. Недостатність якого фермента в організмі хворого сприяла розвитку ціього побічного ефекта?

A * Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

B Ацетальдегіддегідрогенази

C Холінестерази

D Уридиндіфосфатглюкуронової трансферази

E N-ацетилтрансферази

1956 Хворому з непереносимістю антибіотиків для лікування пневмонії призначили сульфален. Через кілька днів у хворого розвинувся гемоліз еритроцитів. Недостатність якого ферменту в організмі хворого сприяла розвитку цього побічного ефекту?

A * Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

B Уридиндифосфатглюкуронової трансферази.

C Ацетилтрансферази.

D Холінестерази.

E Ацетальдегіддегідрогенази.

1957 Хворому із загостренням хронічного тонзиліту було призначено ко-тримоксазол. Побічним ефектом препарату є:

A * кристалурія

B Тахіфілаксія

C Сухість в роті

D гіпертензія

E шум у вухах

1958 Хворому на ангіну лікар призначив бісептол. В чому пріоритет бісептолу в порівнянні з іншими сульфаніламідами?

A Триметоприм підвищує імітацію сульфаніламідом ПАБК

B * Триметоприм блокує черговий етап перетворення фолієвої кислоти

C Краще проникає в мікроорганізм

D Знижує біотрансформацію сульфаніламіду

E Зменшує зв’язок з білками крові

1959 Хворому на ангіну призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидного типу дії. Який препарат призначено?

A Ентеросептол

B Сульфален

C Етазол

D Уросульфан

E * Бісептол

1960 Хворому на гострий бронхіт призначено сульфадиметоксин. Що потрібно рекомендувати хворому для попередження можливої нефротоксичної дії?

A * Запивати препарат великою кількістю лужного питва

B Приймати препарат після їжі

C Приймати сульфаніламід разом з антибіотиком

D Приймати препарат 1 раз на день

E Постійно контролювати кількість сечі

1961 Хворому на гострий туберкульоз легень призначили стрептоміцин. Який механізм дії цього препарату?

A Пригнічує синтез муреїну

B Порушує проникливість цитоплазматичної мембрани

C Зв’язується з двохвалентними катіонами

D Сприяє втрачанню амінокислот та нуклеотидів

E * Пригнічує синтез білку в клітинах чутливих мікроорганізмів

1962 Хворому на туберкульоз був призначений ефективний антибіотик. Через кілька діб хворий звернувся до лікаря з тим, що сеча змінила колір на червоний. Який антибіотик був призначений хворому?

A Пеніцилін

B * Рифампіцин

C Тетрациклін

D Гентаміцин

E Еритроміцин

1963 Хворому на туберкульоз був призначений ефективний антибіотик. Через кілька діб хворий звернувся до лікаря з тим, що сеча змінила колір на червоний. Який антибіотик був призначений хворому?

A * Рифампіцин

B Пеніцилін

C Тетрациклін

D Гентаміцин

E Еритроміцин

1964 Хворому на туберкульоз легень призначити комплексну терапію. Яка краща комбінація препаратів для лікування туберкульозу?

A Фтивазід та ізоніазід

B Фтивазід та стрептоміцин

C * Ізоніазід та рифампіцин

D ПАСК та ізоніазід

E ПАСК та рифампіцин

1965 Хворому на туберкульоз лікар призначив ізоніазид у добовій дозі 0,9 г, а іншому - 0,6 г. Чим обумовлено такий підбір доз?

A Різним розподілом препарату

B Локалізацією патологічного процессу

C Здатністю до кумуляції

D * Різною інтенсивністю метаболізму ізоніазиду

E Токсичністю препарату

1966 Хворому на туберкульоз передбачається проведення оперативного втручання. Який з протитуберкульозних засобів не можна застосувати разом з курареподібними препаратами?

A Ізоніазид.

B Ріфампіцин.

C * Стрептоміцин

D Натрію парааміносаліцилат

E Етамбутол

1967 Хворому на туберкульоз призначили ізоніазид. На 3-й день лікування у нього виникли порушення сну, головний біль, біль в суглобах, судоми. Внаслідок чого виникли такі побічні ефекти?

A Підвищення активності моноаміноксидази

B Дефіциту холінестерази

C * Дефіциту N-ацетилтрансферази

D Недостатньої активності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

E Недостатньої активноcті каталази

1968 Хворому на туберкульоз у комбiнацii з iзонiaзидом був призначений антибiотик, який вiдноситься до амiноглiкозидiв. Через 15 дiб хворий вiдчув значне зниження слуху. Який препарат був призначений хворому?

A * Стрептомiцин

B Тетрациклiн

C Пенiцилiн

D Бiцилін-5

E Левомiцетин

1969 Хворому туберкульозом легенів у складі комбінованої терапії був призначений протитуберкульозний антибіотик. Назвіть цей препарат.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1295 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.049 сек.)