АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РОБОТА 4. Визначення групи крові за системою СDE (резус-належність) експрес-методом при допомозі стандартної сироватки анти-D

Прочитайте:
  1. A. Зменшення онкотичного тиску плазми крові
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. D. Зниження гідростатичного тиску крові
  5. D. Порушенням співвідношення білкових фракцій крові
  6. II. Дайте визначення поняттям.
  7. VІІ. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА
  8. А. Достроково в залежності від титру Ат у крові вагітної.
  9. А. Наявності у матері Ат до еритроцитів групи крові плода.
  10. Активна реакція крові

Антигени, що належать до системи СDE позначаються як СDE cde, а імунні (тобто ті, що утворюються лише в процесі онтогенезу) антитіла до них - с'd'е' с"d"е". Якщо у крові людини містяться D антиген, то така кров вважається резус-позитивною. Вона спостерігається у 86% людей. Проте у 14% людей у крові немає D антигену, такі люди мають резус-негативну кров.

Отже, система СDЕ відрізняється від системи АВ0 тим, що в ній нема негативних антитіл, а імунні антитіла утворюються у випадках неправильного переливання крові, коли резус-позитивну кров, що містить антигени системи СDЕ, переливають людині, у якої цих антигенів нема. Такий самий наслідок може відбутися за умов імунологічного конфлікту (еритроцитарної сенсибілізації) під час вагітності в системі мати-плід, коли жінка має резус-негативну кров, а плід - резус-позитивну.

Для виявлення антигенів у реакції аглютинації з імунними антитілами звичайно потрібні особливі умови, наприклад, температурні тощо. Це потребує додаткових умов для перебігу реакції та дублювання контролю. Визначення резус-належності крові експрес-методом при допомозі стандартної сироватки анти-D застосовується в екстремальних умов при необхідності швидкої ідентифікації.

Мета роботи: оволодіти експрес-методом визначення групи крові за системою СDЕ (резус-належність).

Хід роботи: на пластинку для визначення групової належності крові наносять одну краплю антирезусної стандартної сироватки, а потім справа одну краплю контрольної сироватки (без резус-антитіл). Поряд з сироватками розмістити однакові за розміром краплі крові. Скляною паличкою змішують сироватки з кров'ю. Похитуючи пластинку, чекають на результат. Через 3-4 хв в обидві краплі додати по одній краплі фізіологічного розчину для уникнення неспецифічної аглютинації. Через 5 хв з моменту змішування крові з сироватками оцінюють результат реакції.

Про резус-від'ємну належність крові свідчить відсутність аглютинації в обох краплях. Отже, можна стверджувати, що кров не має антигенів системи СDЕ, резус-негативна. Якщо аглютинація пройшла зі стандартною антирезусною сироваткою, значить кров має антигени системи СDЕ, резус-позитивна.

Оформити протокол.

У висновках вказати, що означає наявність (відсутність) аглютинації в краплях крові при досліджуванні; резус-позитивна чи резус-негативна досліджувана кров.

Визначення резус-належності донора проводиться більш точними методами: наприклад, методикою конглютинації з використанням желатини (модифікований метод Фіксо і Мокгі), методикою конглютинації в сироватковому середовищі (на чашці Петрі). Широко використовують прилад «РЕЗУС-1», в якому автоматично створюється температура, необхідна для нормального проходження реакцій.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 528 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)