АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічні особливості адаптації організму дітей і підлітків до фізичних вправ

Прочитайте:
  1. D. Відповідь організму на подразнення
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. IV. Фармакологічна корекція тимчасової і клімато-географічної адаптації спортсменів
  4. А. Пристосування організму до змін довкілля
  5. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  6. Анатомо-фізіологічні основи мови
  7. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.

Організм дітей у перші роки життя значно відрізняється від організму

людей більш старшого віку. Уже в перші дні адаптації до життя не в материнському організмі дитина повинна освоювати самі необхідні

навики харчування, пристосовуватися до різних термічних умов середовища, реагувати на оточуючих і т.д. Всі реакції пристосування до умов нового середовища потребують швидкого розвитку мозку, особливо його вищих відділів - кори великих півкуль.

Однак різні зони кори розвиваються не одночасно. Найшвидше, в перші ж роки життя розвиваються проекційні зони кори (первинні поля) - зорові, моторні, слухові та ін., потім вторинні поля (периферія аналізаторів) і найпізніше, аж до дорослого стану - треті поля, асоціативні поля кори (зони вищого аналізу та синтезу). Так, моторна зона кори в; основному сформована вже до 4-ох років, а асоціативні поля лобової і нижньотім'яної області кори по занятій території, товщині і степені диференціювання клітин до віку 7-8 років розвиваються тільки 80%, особливо відстаючи в розвитку у хлопчиків у порівнянні з дічатами.

Найшвидше формуються функціональні системи, які включають вертикальні зв'язки між корою і периферичними органами і забезпечують життєво необхідні навики — смоктання, захисних реакцій (чхання, моргання і ін.), елементарних рухів. Дуже рано у дітей грудного віку в межах будь-якої області формується ценр пізнавання знайомих обличь. Але повільно відбувається розвиток відростків коркових нейронів і міелінізація нервових волокон в корі, процеси налагодження горизонтальних міжцентральних взаємозв'язків у корі великих півкуль. В результаті цього для перших років життя характерна недостатність міжсистемних взаємозв'язкі в організмі.

Дітям перших років життя потрібна значна тривалість сну, з невеликими перервами для ожвавлення. Загальна тривалість сну становить у віці 1 року 16 годин, 4-5 років - 12 годин, 7-10 років - 10 ґодин, а у дорослих — 7-8 годин. При цьому особливо велика у дітей перших років життя тривалість фази "швидкого" сну (із активацією обмінних процесів, електричної активності мозку, вегетативних і моторних функцій і швидким рухом очей) у порівнянні з фазою "повільного" сну (коли всі ці прцеси уповільнюються). Вираженість фази "швидкого" сну пов'язують зі здатністю мозку до навчання, що відповідає активному пізнанню зовнішнього світу у дитячому віці.

Електрична активність мозку (ЕЕГ) відображає розбіжність різних територій кори і незрілість коркових нейронів - вона нерегулярна, не має домінуючих ритмів і виражених фокусів активності, переважають повільні хвилі. У дітей віком до 1 року в основному зустрічаються хвилі з частотою 2-4 коливання в 1 секунду. Потім домінуюча частота коливань електричних потенціалів наростає: в 2-3 роки - 4-5 кол./с, в 4-5 - 6 кол./с, в 6-7 років - 6 і 10 кол./с, в 7-8 років - 8 кол./с, в 9 років - 9 кол./с, посилюється взаємозв’язок активності різних коркових зон. До віку 10 років встановлюється основний ритм спокою - 10 кол./с (альфа-ритм), характерний для дорослого організму.

Для нервової системи у дітей дошкільного і молодшого шкільного віку характерна висока збудженість і слабкість тормозних процесів, що приводить до широкої іррадіації збудження в корі і недостатньої координації рухів. Але довга підтримка процесу збудження ще не можлива, і діти швидко втомлюются. При організації занять з молодшими школярами і особливо з дошкільнятами треба уникати довгих настанов і вказівок, довгих і монотонних задач. Особливо важливо строго дозувати навантаження, так як діти цього віку відрізняються недостатньо розвинутим відчуттям втоми. Вони погано оцінюють зміни внутрішнього середовища організма при втомі і не можуть в повній мірі відобразити їх словами навіть при повному виснаженні.

При слабкості коркових процесів у дітей домінують підкоркові процеси збудження. Діти в цьому віці легко відволікаються при будь-яких зовнішніх подразненнях. У такій надзвичайній вираженості орієнтованої реакції відображається невипадковий характер їх уваги. Випадкова увага дуже короткочасна: діти 5-7 років здатні зосереджувати увагу лише на 15-20 хвилин.

У дитини перших років життя погано розвинуте суб'єктивне почуття часу. Найчастіше він не може правильно міряти і відтворювати задані інтервали, укладатися в часі при виконанні різних задач. Відбивається недостатня синхронізація внутрішніх процесів в організмі і малий досвід співставлення власної активності із зовнішніми синхронізаторами

(оцінкою тривалості протікання різних ситуацій, схеми дня і ночі і ін.). З

віком почуття часу покращується: так, наприклад, інтервал 30 секунд точно відтворюють лише 22% 6-річних, 39% 8-річних і 49% 10-річних дітей.

Схема тіла формується у дитини до 6 років, більш складні просторові уявлення - до 9-10 років.

Недостатній розвиток лобових програмуючих зон кори обумовлює слабкий розвиток процесів екстраполяції. Здатність до передбачення ситуації в 3-4 роки у дитини практично відсутня (появляється в 5-6 років), їй важко зупинити біг біля даної межі, вчасно підставити руки для ловлі м'яча і ін.

Вища нервова діяльність дітей дошкільного і молодшого шкільного віку характеризується повільним відпрацюванням окремих умовних рефлексів і формування динамічних стереотипів, а також особливою важкістю їх переробки. Велике значення для формування рухових навиків має використання наслідувальних рефлексів, емоційність занять, ігрова діяльність.

Діти 2-3-х років відрізняються міцною стереотипною

прив'язаністю до незмінної обстановки, до знайомих оточуючих обличь. Переробка цих стереотипів відбувається дуже важко, приводить часто до

зривів вищої нервової діяльності. У дітей 5-6 років збільшується сила і рухливість нервових процесів. Вони здатні свідомо будувати програми рухів і конролювати їх виконання, легше перебудовують програми.

В молодшому шкільному віці вже виникають домінуючі впливи кори на підкоркові процеси, підсилюються процеси внутрішнього гальмування, появляється здатність до освоєння важких програм діяльності,

формуються характерні індивідуально-типологічні особливості вищої нервової діяльності дитини.

Особливе значення в поведінці дитини має розвиток мови. До 6 років у дітей переважають реакції на безпосередні сигнали, а з 6 років починають домінувати мовні сигнали.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 487 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)