АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ультрафіолетове випромінювання

Прочитайте:
  1. В умовах використання ультрафіолетового випромінювання
  2. Вимірювання щільності потоку b-випромінювання
  3. Відносна біологічна ефективність ультрафіолетового випромінювання різних діапазонів
  4. Вплив іонізуючого випромінювання на організм.
  5. Інфрачервоне випромінювання
  6. Коефіцієнти якості для деяких видів іонізуючого випромінювання
  7. Основний спектральний склад штучного джерела ультрафіолетового випромінювання складає 280... 10 нм. Якої специфічної біологічної дії слід очікувати?
  8. Розрахункові граничнодопустимі рівні випромінювання (РГДР)
  9. Санація повітря на підставі використання ультрафіолетового випромінювання
  10. Укажіть, який вид випромінювання є найбільш небезпечним при внутрішньому опроміненні?

Весь діапазон ультрафіолетового випромінювання (УФВ) Сонця та штучних джерел поділяється на три області:

- область А – довгохвильове УФВ: l = 315-400 нм;

- область В – середньохвильове УФВ: l = 280-315 нм;

- область С – короткохвильове УФВ: l = 10-280 нм.

Спектральний склад та основні властивості УФ-радіації представлені на рис.1.

 

В

Рим. 1. Спектральний склад та основні властивості ультрафіолетової радіації (УФР)

 

УФР Сонця з довжиною хвилі менше 290 нм повністю поглинається киснем та озоном у верхніх шарах земної атмосфери. Проте забруднення атмосфери промисловими викидами, передусім фреоном, сприяє руйнуванню озонового шару атмосфери, появі так званих “озонових дірок ”, через які до поверхні землі доходять більш короткі та небезпечні для всього живого ультрафіолетові промені.

Біологічна дія УФР: біогенна (загальностимулююча, D-вітаміноутворююча, пігментоутворююча) та абіогенна (бактерицидна, канцерогенна тощо).

1. Загальностимулююча (еритемна) дія УФР властива діапазону 250-320 нм з максимумом при 250 і 297 нм (подвійний пік) та мінімумом при 280 нм, зумовлюючи фотоліз білків у шкірі (УФ промені проникають у шкіру на глибину 3-4 мм) з утворенням таких токсичних продуктів, як гістамін, холін, аденозин, пірімідінові сполуки тощо. Останні всмоктуються в кров, стимулюють обмін речовин в організмі, впливають на ретикулоендотеліальну систему і кістковий мозок, підвищують кількість гемоглобіну, еритроцитів і лейкоцитів, збільшують активність ферментів дихання, стимулюють діяльність нервової системи, функції печінки.

Загальностимулююча дія УФР підсилюється завдяки її еритемному ефекту, тобто рефлекторному розширенню капілярів шкіри, особливо в тому випадку, якщо одночасно має місце достатньо інтенсивне інфрачервоне випромінювання. Еритемний ефект при надмірному опроміненні може закінчитись опіком шкіри.

2. D-вітаміноутворююча (антирахітична) дія УФР властива для діапазону 315-270 нм (область В) з максимумом в діапазоні 280-297 нм та полягає в розщепленні кальциферолів: із ергостерину (7,8-дегідрохолестерину) в шкіряному салі (в сальних залозах) під впливом УФВ завдяки розщепленню бензольного кільця утворюються вітаміни D2 (ергохолекалциферол) і D3 (холекалциферол), з провітаміну 2,2-дегідроергостеріну – вітамін D.

3. Пігментостворююча (загарна) дія УФР характерна для діапазонів області А, В з довжиною хвилі 280-340 нм з максимумом при 320-330 нм та 240-260 нм та зумовлює перетворення амінокислоти тирозину, діоксіфенілаланіну і продуктів розпаду адреналіну під впливом УФ променів і ферменту тирозинази в чорний пігмент – меланін. Меланін захищає шкіру (і весь організм) від надлишку УФ, видимої та інфрачервоної радіації.

4. Бактерицидна (абіотична) дія УФВ властива області С і В та охоплює діапазон від 300 до 180 нм з максимумом при хвилі 254 нм (за іншими даними – 253,7-267,5 нм). Внаслідок такого впливу спочатку виникає подразнення бактерій з активацією їх життєдіяльності, яка зі збільшенням дози УФО змінюється бактеріостатичним ефектом, і долі – фотодеструкцією, денатурацією білків та загибеллю мікроорганізмів.

5. Фотоофтальмологічна дія УФР (запалення слизової оболонки очей) проявляється високо в горах (снігова хвороба у альпіністів) та як професійна шкідливість у електрозварювальників і фізіотерапевтів, які працюють з штучними джерелами УФВ без дотримання правил безпеки.

6. Канцерогенна дія УФР проявляється в умовах жаркого тропічного клімату та на виробництвах з високими рівнями впливу та тривалою дією технічних джерел УФВ (електрозварювання тощо).

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 588 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)