АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Санація повітря на підставі використання ультрафіолетового випромінювання

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. В умовах використання ультрафіолетового випромінювання
  3. Величина еритемної дози (біодози) ультрафіолетового опромінення пацієнта виміряна у хвилинах. Яким приладом визначалася величина еритемної дози?
  4. Визначення абсолютної та відносної вологості повітря станційним психрометром Августа
  5. Визначення кількості мікробів в одиниці об’єму повітря (метод Кротова)
  6. Використання арт-технік в роботі з дітьми та підлітками.
  7. Використання кісток
  8. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  9. Використання органів травлення в м’сопереробній промисловості
  10. Вимірювання щільності потоку b-випромінювання

 

Штучні джерела УФР з короткою довжиною хвилі широко використовуються в гігієнічній практиці для санації повітряного середовища приміщень, різноманітних закладів і установ, дитячих іграшок в дитячих дошкільних закладах, знезараження води тощо.

Для оцінки ефективності санації повітря необхідно провести посів повітря на чашки Петрі з м’ясопептонним або спеціальним середовищем за допомогою приладу Кротова (рис. 3) до опромінення приміщення. Опромінення виконують за допомогою бактерицидних ламп ЛБ-30 або ртутно-кварцевих типу ПРК з урахуванням розрахованої експозиції. Після опромінення проводять повторний посів повітря на чашки Петрі. Після інкубації чашок в термостаті протягом 24 годин при температурі 37°С підраховують кількість колоній, які виросли на обох чашках, засіяних повітрям до та після опромінення.

Оцінка мікробного забруднення повітря проводиться шляхом визначення показника мікробного забруднення повітря – мікробного числа (загальна кількість мікроорганізмів у 1 м3 повітря) та кількості гемолітичного стафілокока.

Мікробне число розраховують за формулою 3:

A×1000

М.ч. = ———; (3)

T×V

де: М.ч. – кількість мікробних тіл у 1 м3 повітря;

А – кількість колоній на чашці Петрі;

Т – тривалість забору проби повітря, хв.;

V – швидкість пропускання повітря через прилад Кротова, л/хв.

 

    Бактерицидна дія УФВ характеризується ступенем ефективності, який показує, на скільки відсотків зменшилась кількість мікроорганізмів, та коефіцієнтом ефективності, який показує у скільки разів зменшилось число мікроорганізмів в тому ж об’ємі повітря (різниця у кількості колоній, які проросли на чашках Петрі, засіяних повітрям до та після опромінення). Санація вважається ефективною, якщо ступінь ефективності становить 80 %, коефіцієнт ефективності складає не менше 5. Отримане після санації повітря мікробне число порівнюють також з орієнтовними показниками для оцінки допустимого мікробного забруднення повітря закритих приміщень (табл. 5)
Рис. 3. Прилад Кротова для бактеріологічного дослідження повітря (1 – клиновидна щілина; 2 – обертальний диск; 3 - реометр)

 

Таблиця 5


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 540 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)