АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Невинашування та переношування вагітності. Багатоплідна вагітність.

Прочитайте:
  1. Е. Переношування вагітності.
  2. При первинній появі у жіночу консультацію буди проведені дослідження, які підтвердили вагітність. Які з досліджень з’явились достовірними?
  3. Прогресуюча трубна вагітність.
  4. Та підозрою на позаматкову вагітність.Де буде накопичуватись кров при розриві
  5. Тема: «Багатоплідна вагітність».

1. Жінка знаходилась на обліку в жіночій консультації з приводу вагітності. Пологи були вчасними і нормальними. Народились двійня. Яка тривалість допологової та післяпологової відпустки?

A. 56 днів до пологів і 56 днів після пологів

B. 70 днів до пологів і 70 днів після пологів *

C. 70 днів до пологів і 56 днів після пологів

D. 56 днів до пологів і 70 днів після пологів

E. 90 днів до пологів і 90 днів після пологів

2. Відбулися пологи живим плодом чоловічої статі, масою 3400 г, довжиною 52 см.

Жінка під диспансерним наглядом не була. При огляді дитини виявлено:

сироподібна змазка відсутня, шкіра суха, мацерована, на ступнях та долонях –

поморщена, колір шкіри зеленуватий, кістки черепа щільні, шви та тім’ячка

звужені. Плацента з множинними кальцинатами. Який патологічний стан

відмічається у даної дитини?

A. Переношений плід. *

B. Асфіксія новонародженого.

C. Вроджена вада розвитку

D. Гемолітична хвороба новонародженого.

E. Внутрішньоутробне інфікування плоду.

3. В гінекологічне відділення поступила вагітна зі скаргами на біль низом черева та

в попереку. Термін вагітності – 16 тижнів. З анамнезу з’ясовано, що попередня

вагітність закінчилась пізнім самовільним викиднем в 21 тиж. вагітності. За

данними УЗД має місце фрагментарне потовщення міометрію, діаметр

внутрішнього вічка 15 мм. Яка подальша тактика ведення вагітності?

A. Накладання циркулярного шва на шийку матки. *

B. Магнезіальна терапія.

C. Гормональна терапія.

D. Спазмолітична терапія.

E. Симптоматична, седативна терапія

4. Вагітна 28 років народила дівчинку з масою 1700 г, при термені вагітності 35 тижнів. Вагітність ускладнилась екстрагенітальною патологією та дисфункцією плаценти. У новорожденої кожа блідно-сіра, крила носа раздуваються, громкий протягливий видох, тахіпноє. На рентгенограмі дифузна нодозно-ретикулярна сітка. Яке лікування необхідно залучити спочатку?

A.Антибіотикотерапія

B.Корекція водно-електролітніх порушень

C.Регулярний контроль температурного режиму

D.Оксігенотерапія

E.Замістне введення сурфоктанту *

5. У гінекологічне відділення надійшла жінка 29 років зі скаргами на периодичні болі внизу живота, кров яністі виділення з статевих шляхів. Перебувала на обліку у зв’язку з вагітністю. В анамнезі- первичне безпліддя на протязі 5 років, недостатність другої фази менструального цикла. При огляді в дзеркалах: слизова оболонка піхви цианотична, шийка матки чиста, цервікальний канал відкрит, з нього відаляється кров зі згортками, у каналі знаходиться плідне яйце. Яка найбільш ймовірна причина даного ускладнення вагітності?

A.Зниження рівня прогестерона у крові *

B. Підвищення рівня прогестерона у крові

C. Підвищення рівня естрадіола у крові

D. Зниження рівня пролактина у крові

E. Зниження рівня 17-дегідроепіандростендіола у крові

6. Вагітна 25 років звернулась до жіночої консультації внаслідок відходження навколоплідних вод. Пологової діяльності немає. Вагітність третя, дві минулі закінчились самовільним абортом у терміні 22-24

тижні. Піхвове дослідження: шийка матки скорочена, цервікальний канал пропускає палець, плідний міхур відсутній, предлежить голівка плоду. Матка збільшена відповідно 20 тижням вагітності, безболісна. Коли б була доцільною профілактика звичного викидня у даної жінки?

А.До початку вагітності

В.У 12-16 тижнів вагітності *

С.Не пізніше 20 тижнів вагітності

D.У терміні викиднів, що були раніше

E.У період формування плаценти

7. У пологове відділення надійшла повторновагітна, 24 років, у терміні вагітності 18-19 тижнів у зв'язку з діагностованною під час ультразвукового дослідження - істміко-цервікальною недостатністю. В анамнезі 2 мимовільних аборти в терміні 12 й 17 тижнів. При піхвовому дослідженні: шийка матки вкорочена до 1,5 см, цервікальный канал пропускає 1 палець (2 см). Плодовий міхур цілий. Матка збільшена відповідно 18-19 тижнів вагітності, у гіпертонусі. Яка тактика лікаря?

A.Спостереження за вагітною

B.Накладання кругового шва на шийку матки з наступною терапією токолітиками. *

C.Провести профілактику респіраторного дистрес-синдрома.

D.Провести иглорефлексотерапию, спазмолітичну терапію

E.Провести електрофорез із магнієм, спазмолітичну терапію

8. Вагітна, 28 років, у терміні 42-43 тижня надійшла зі скаргами на відходження навколоплідних вод, без пологової діяльності. В анамнезі - порушення менструального циклу, безплідність протягом 2-х років. Серцебиття плода приглушене, 170 уд/хв. При піхвовому дослідженні шийка матки вкорочена до 1,5см, розм'якшена, відкриття маткового вічка на 2 см, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, кістки черепа щільні, шви й джерельця вузькі, визначаються важко. Підтікають навколоплідні води, пофарбовані меконієм. Яку профілактику виниклого ускладнення необхідно було провести?

А. Провести психопрофілактичну підготовку до родів

В. Госпіталізувати вагітну за 2 тижні до передбачуваного строку пологів. *

С. Госпіталізувати в 32-34 тижні вагітності

Д. Спостереження за динамікою маси тіла.

Е. УЗД в терміні вагітності 28 тижнів

9. Хвора Р., 20 років, поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на переймоподібні болі внизу живота, в поперековій області, на кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Остання менструація 2 місяці тому. При бімануальному дослідженні: шийка матки довжиною до 2,5 см, м’яка, цианотична. Зовнішне вічко пропускає кінчик пальця. Тіло матки кульоподібної форми, збільшене, щильної консистенції, відповідає 7 тижням вагітності. Склепіння вільні, безболючі. Виділення кров’янисті, незначні. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Загрозливий аборт

B.Розпочавшийся аборт *

C.Аборт в ходу

D.Фіброміома тіла матки

E.Позаматкова вагітність

10. Хвора В., 23 років, поступила у гінекологічне відділення зі скаргами на переймоподібні болі внизу живота, рясні кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Остання менструація 2 місяці тому. Бімануальне дослідження: шийка матки довжиною 2 см, цервікальний канал пропускає 1 палець. Тіло матки збільшене до 6 тижнів вагітності. Виділення кров’янисті, рясні. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Загрозливий аборт

B.Аборт в ходу *

C.Розпочавшийся аборт

D.Неповний аборт

E.Повний аборт

11. У гінекологічне відділення поступила жінка 23 років зі скаргами на переодичні болі внизу живота, на кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Дані скарги зявились після активного фізичного навантаження. При УЗД- у порожнині матки визуалізується ембріон з серцебиттям та ділянка відшарування хоріона. Яка подальша тактика ведення данної пацієнтки?

A.Зберігающа вагітність терапія. *

B. Вишкрібання порожнини матки

C. Накладання циркулярного шва на шийку матки

D. Гистеректомія

E.Застосування окситоцина внутрішньовенно

12. У жіночу консультацію звернулась вагітна, 25 років, зі скаргами на ниючу біль внизу живота та попереку. Строк вагітності 9-10 тижнів. В анамнезі 2 штучних аборта. При піхвовому дослідженні: шийка матки довжиною 3см, канал шийки матки закритий, матка збільшена відповідно строку вагітності, виділення слизуваті, мізерні. Який діагноз найбільш імовірний?

A.Загрозливий мимовільний викидень *

B.Мимовільний викидень, що почався

C. Викидень, що не розвивається

D. Міхуровий занесок

E Аборт в ходу

13. У гінекологічне відділення надійшла хвора зі скаргами на рясну кровотечу з піхви після фізичного навантаження. Остання менструація 2 місяці тому. Пульс 90 уд/хв., ритмічний, задовільного наповнення та напруження, АД 105/80мм. рт. ст.. При піхвовому дослідженні: шийка матки конічної форми, зовнішне вічко розкрите на 1 см., матка збільшена до 7-8 тижнів вагітності, округлої форми, в збільшеному тонусі. Придатки не

визначаються. Рясна маткова кровотеча. Лікарська тактика?

A..Вишкрібання порожнини матки *

B. Зберігающа вагітність терапія, гемостатичні засоби.

C. Надпіхвова ампутація матки.

D. Тампонада піхви.

E. Гемотрансфузія, гемостатична терапія

14. Вагітна, 28 років, взята на облік по вагітності у термін 6-7 тижнів. Вагітність четверта, попередні закінчились мимовільними викиднями в терміні 20-21 тижнів. Обстежена поза вагітністю. Діагностована істміко-цервікальна недостатність. Який найкращий термін накладання шва на шийку матки?

A.6 – 8 тижнів

B.10 – 12 тижнів

C. 14 – 16 тижнів *

D. 18 – 20 тижнів

E. 20 – 22 тижні

15. Хвора В., 27 років, поступила у гінекологічний стаціонар з направленням жіночої консультації для лікування. В анамнезі - 2 мимивільні викидні. При обстеженні виявлено: вагітність 14 тижнів, вкорочена шийка матки, вічко пропускає кінчик пальця. Встановлен діагноз: істміко-цервікальна недостатність. Тактика лікаря:

A.Ліжковий режим із призначенням седативних препаратів

B.Накласти циркулярний шов на шийку матки.

C.Не чекати виникнення самовільного аборту, а ввести утеротонічні препарати. *

D.Провести гормональне лікування.

E.Зробити амніоцентез та перервати вагітність

16. Хвора звернулась у жіночу консультацію зі скаргами на болі унизу живота, незначні кров яністі виділення з статевих шляхів. Діагностована вагітність 7-8 тижнів. Вагітність четверта, перша закінчилась абортом у терміні 9 тижнів без ускладнень. Під час аборту виникли труднощі з розкриттям шийки матки. Останні вагітності закінчились самовільними абортами у терміні 17-20 тижнів. У хворої резус-негативний тип крові без ізосенсибилізації. Яка найбільш ймовірна причина невиношування у даному випадку?

A.Генетична причина

B. Rh-негативний тип крові

C. Істміко-цервікальна недостатність *

D. Збільшена кількість андрогених гормонів

E. Метроендометріт

17. В гінекологічне відділення поступила вагітна зі скаргами на біль низом черева,

незначні кров’янисті виділення із статевих шляхів протягом 3 годин. Остання

менструація 3 місяці тому. При вагінальному дослідженні виявлено: тіло матки

відповідає 10 тижням вагітності, зовнішне вічко пропускає кінчик пальця,

виділення кров’янисті незначні. Який діагноз найбільш ймовірний?

A.Міхуровий занесок.

B. Викидень, що не відбувся.

C. Викидень, що розпочався. *

D. Загроза самовільного викидня.

E. Аборт в ходу.

18. Першовагітна 38 років, у терміні вагітності 41-42 тижня, скаржиться на послаблення рухів плода. Клінічні та лабораторні дані вказують на переношену вагітність. Передбачувана маса плода 4200 г. Серцебиття плода приглушене 160 ударів у хвилину. За даними амніоскопії – навколоплідні води зеленого кольору. Яка тактика щодо розродження?

A.Вичікувати початку самостійної пологової діяльності

B.Провести оксітоциновий тест

C.Пологозбудження

D.Профілактика дистресу плода

E.Кесарський розтин *

19. Хвора 22 років скаржиться на значні кров'янисті виділення зі згортками із статевих шляхів, значний біль у животі переймоподібного характеру. Остання менструація 3 місяці тому. При бімануальному дослідженні: в піхві велика кількість згортків крові, шийка матки пропускає один палець, в каналі шийки - елементи плідного яйця, матка збільшена до 12 тижнів вагітності, придатки не визначаються. Який діагноз найбільш ймовірний?

A.Загрозливий аборт

B.Неповний аборт

C.Аборт, що почався

D.Аборт в ходу *

E.Повний аборт

20. У відділення патології вагітних надійшла першовагітна 20 років зі скаргами на тягнучі болі внизу живота. Об'єктивно: живіт овоїдної форми за рахунок вагітної матки, що відповідає 30 тижням вагітності. Матка при пальпації приходить у тонус, положення плода поздовжнє, голівка над входом у малий таз, низько, серцебиття ясне, ритмічне 140 уд. в хв. Встановлений діагноз - загроза передчасних пологів. Ваша тактика?

A. Кесарів розтин

B.Почати стимуляцію пологів

C.Перевести в пологовий зал для розродження

D. Почати седативну та магнезіальну токолітичну терапію

E. Почати токолітичну терапію β-адреноміметиками, профілактику дистрес-синдрому плода *

21. У відділення патології вагітності поступила жінка 26 років. Вагітність перша. За

останньою менструацією дата пологів була 15 днів тому. Відмічає зниження

маси тіла до 1,5 кг протягом останнього тижня. При внутрішньому акушерському

дослідженні виявлено: шийка матки відхилена дозаду, довжина її збережена,

щільна, зовнішне вічко закрите. Через склепіння пальпуються щільні кістки

черепа плоду. При проведенні УЗД виявлено маловоддя, хоріальна пластинка

зазубрена, плацента потоншена, з множинними кальцинатами. Який діагноз

найбільш ймовірний?

A.Внутрішньоутробне інфікування плоду.

B.Плацентарна дисфункція

C.Дистрес плоду

D Переношена вагітність *

E Гемолітична хвороба.

22. Роділлі К., 25 років у терміні 41-42 тижні вагітності пологи тривають 6 годин. Перейми по 25 сек. через 5-6 хвилин. Серцебиття плода аритмічне 100-110 уд\ хв., підтікають зеленого кольору навколоплідні води. При внутрішньому акушерському

дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 4 см, стріловидний шов у поперечному розмірі площини входу в малий таз. Яка подальша тактика ведення пологів?

A.Пологопідсилення

B.Кесарський розтин *

C.Накладання акушерських щипців

D.Вакуум-екстракція плода

E.Лікування дистреса плода

23. У гінекологічне відділення каретою швидкої допомоги доставлена

повторновагітна К., 22 років, в терміні вагітності 8 тижнів., зі скаргами на сильний

переймоподібний біль низом черева та кров’янисті виділення із статевих шляхів,

що з’явились протягом 2 годин. З анамнезу: Перша вагітність закінчилася

мимовільним викиднем в 5-6 тижнів., болі низом черева турбують кілька днів. Дані

гінекологічного обстеження: шийка матки по центру, вкорочена до 1 см., зовнішнє

вічко дещо відкрите, виділення кров’янисті значні. Попередній діагноз?

A.Викидень, що розпочався

B. Загроза мимовільного викидня.

C. Викидень в ходу. *

D. Повний викидень

E. Викидень, що не відбувся.

24. У гінекологічне відділення надійшла жінка 21 року зі скаргами на переодичні тягнучі болі внизу живота, незначні кров’янисті виділення із статевих шляхів. Скарги з’вилисьпісля фізичного навантаження. При УЗД – в порожнині матки візуалізується ембріон з серцебиттям, ділянка відшарування хоріона. Що виявляється основним патогенітичним ланцюгом виникненого ускладнення?

A.Підвищений тонус м язів матки. *

B. Зниження тонусу м язів матки

C. Підвищення згортання крові

D. Зниження згортання крові

E. Підвищення рівня прогестерона у крові

25. Породілля К., 35 років, надійшла до пологового будинка у терміні 36-37 тижнів з регулярними переймами на протязі 6 годин. Вагітність 4 –а, 1 пологи та 2 медичних аборта в анамнезі. Акушерське дослідження: ОЖ-107 см, ВД матки – 41 см. Розміри таза нормальні. Положення плоду продольне, во вході у малий таз пальпуєтся округла, притиснута голівка плоду. У ділянці дна матки – визначається ще одна щильна, рухома частина плода. Серцебиття плода вислуховується праворуч нижче пупка – 130 уд\хв. та зліва на рівні пупка – 146 уд.\хв. При внутрішньому акушерському

дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 6 см. Плодовий міхур цілий.передлежить голівка плоду. Яка тактика розродження?

А. Пологи вести очикуванно. Після народження 1 плоду амніотомія плідного міхура 2 плоду. Ручна допомога по Цов янову. *

В. Кесарський розтин в ургентному порядку

С. Амніотомія з послідуючою пологостимуляцією окситоцином

Д. Після народження 1 плоду застосувати екстракцію плода за тазовий кінець 2 плода

Е. Після народження 1 плоду застосувати провести кесарський розтин для розродження 2 плоду

 

 

Тести до тема № 16 «Показання, противопоказання, умови та технічні особливості операцій на жіночих статевих органах. Лікувально-діагностичні, ендоскопічні методи лікування у гінекології. Підготовка та післяопераційне ведення гінекологічних хворих при ургентних та планових оперативних втручаннях. Принципи та методи анестезіології та реанімації під час гінекологічних операцій».

1. Хвора, 40 років, поступила зі скаргами на сильні болі внизу живота, нудот, блювоту, підвищення температури до 390С. В анамнезі двоє нормальних родів і п’ять медичних абортів. З метою контрацепції 6 років тому введений ВМК. Захворювання почалось два тижні тому, лікувалась сама – без ефекту. Н а протязі двох останніх днів наступило значне погіршення. При огляді: стан середньої важкості, PS 120 уд/хв AT – 120/80 мм рт.ст.. Язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт вздутий, болючий в усіх відділах, позитивний симптом Щоткина-Блюмберга, при перкусії симптом флуктуації позитивний. Відмічається затримка газів і стільця. При бімануальному дослідженні: на шийці матки велика ерозія, наявні нитки ВМК. Пальпується різко болючий нерухомий конгломерат розмірами 12*14*16 см. Матка та додатки окремо не визначаються. Заднє склепіння піхви нависає. різко болюче, виділення з піхви гноєвидні. Проведена термінова нижньо-срединна лапаротомія, гістеректомія з додатками, дренування черевної порожнин. Які основні напрямки етіотропної та патогенетичної терапії у ранньому післяопераційному періоді?

А. Профілактика хірургічних ускладнень.

В. Боротьба з ендогенною інтоксикацією.

С. Вплив на патогенну флору із застосуванням антибактеріальних та антисептичних середників.

D. Знеболювання, інфузійна та антибактеріальна терапія, профілактика тромбоємболії, усунення післяопераційних ускладнень. *

Е. Профілактика кровотечі й тромбоемболії, профілактика хірургічних ускладнень.

2. Хвора, 35 років, поступила зі скаргами на раптову появу сильних болей внизу живота, блювоту, часте сечовипускання. Менструальна функція не порушена. Місяць тому при профогляді в ділянці правих додатків матки знаходили пухлиноподібний утвір. При обстеженні: PS – 90 уд./хв., T – 37,3. живіт помірно здутий, болючий в гіпогастрії, визначається позитивний симптом Боткіна-Блюмберга. При вагінальному дослідженні: матка нормальних розмірів, рухома, не болюча. В ділянці правих додатків визначається різко болючий утвір діаметром 7.0 см. Еластичної консистенції. Ліві додатки без особливостей, склепіння піхви глибокі. Виділення з піхви слизові. Вкажіть найбільш раціональну тактику лікування хворої.

А. Холод на живіт, антибактеріальна, інфузійна, спазмолітична терапія.

В. Лапароскопія в плановому порядку при відсутності ефекту від консервативного лікування. *

С. Пункція утвору під контролем ультразвуку з наступним цитологічним дослідженням пунктату.

D. Термінова лапароскопія, видалення правих додатків матки..

Е. Термінова лапаротомія. Резекція правого яєчника..

3. Пацієнтка, 35 років, поступила зі скаргами на неплідність. Заміжня. Менструальна функція не порушена. При обстеженні у хворої виявлена міома матки Чоловік обстежений – зоровий. При бімануальному дослідженні: піхва вузька, що не народжувала. Склепіння вільні. Шийка матки конічна, зовнішній отвір цервікального каналу закритий. Тіло матки збільшене, розмірами 12х9х10см, за рахунок множинних міоматозних субсерозних вузлів, що виходять із передньої та задньої стінок матки. Додатки не визначаються. Виділення слизові. Діагноз множинної субсерозної міоми матки підтверженний УЗД. Лікувальна тактика.

А. Призначити стимуляцію овуляції.

В. Надпіхвова ампутації матки без додатків. *

С. Консервативна міомектомія.

D. Гістеректомія матки без додатків.

Е. Призначення синтетичного прогестерона.

4. Пацієнтка 22 років поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на болі внизу живота зліва. При бімануальному дослідженні: тіло матки не збільшено, щільне, безболісне рухома. В області придатків матки зліва пальпується освіта розмірами 10х10см з гладкою поверхнею, безболісне, рухоме, м'якої консистенції. Дані УЗД: зліва візуалізується однокамерна пухлина 10х10см з анехогенним вмістом. Який об'єм оперативного втручання необхідний у даної хворої?

A. Лапаротомія. Лівостороння аднексектомія.

B. Лапаротомія. Білатеральна аднексектомія.

C. Надпіхвова ампутація матки з придатками.

D. Пункційна біопсія.

E. Лапароскопічна кістектомія з експрес діагностикою препарату. *

5.Пацієнтка, 40 років, звернулась в жіночу консультацію зі скаргами на періодичні болі внизу живота, більше зліва. В анамнезі двоє нормальних родів і три артифіціальних аборти, після яких лікувалась у

зв’язку з запальними процесами додатків матки. Менструальна функція не порушена. При гінекологічному досліджені: шийка матки без дефектів епітелію. зовнішній отвір цервікального каналу закритий. Матка нормальних розмірів, щільна, рухома, не болюча. Праві додатки матки без особливостей. Зліва визначається пухлино-подібний утвір 10х12 см еластичної консистенції, рухомий, не болючий. Склепіння глибокі. Виділення слизові. Тактика лікаря жіночої консультації.

А. Скерувати хвору в онкологічний диспансер..

В. Встановити за хворою диспансерне спостереження..

С. Провести курс протизапального лікування і при відсутності ефекту госпіталізувати.

D. Провести термінову госпіталізацію для проведення ургентної операції. *

Е. Здійснити планову госпіталізацію для хірургічного лікування.

5. Хвора, 38 років. Відмічає значні, тривалі менструації, що з’явились рік тому і мають тенденцію до посилення. Кровотечі ведуть до вторинної анемії та значного зниження працездатності. Остання менструація, що розпочалась три дні тому. Супроводжується переймоподібними болями внизу живота. При бімануальному дослідженні: шийка матки довжиною 1 см церві кальний канал вільно пропускає 2 пальці, в каналі визначається щільної консистенції утвір до 6 см в діаметрі. Тіло матки збільшене, розмірами 8х7 х7 см, щільне, рухоме, не болюче. Додатки не визначаються. Виділення кров’янисті, значні, зі згортками крові. Тактика лікаря.

А. Гістеректомія матки..

В. Ампутація шийки матки з видаленням вузла.

С. Надпіхвова ампутація матки..

D. Консервативна трансцервікальна міомектомія. *

Е. Лапароскопія, консервативна міомектомія..

6. У хворої, 35 років, на протязі 10 років визначалась дисплазия епітелію шийки матки. Місяць тому відмічає появу контактних кровотеч не пов’язаних з менструаціями. При вагінальному дослідженні на шийці матки визначаються поліпозні розростання, що легко кровоточать при дотику. При дослідженні на пальцях залишаються невеликі шматочки тканини. Тіло матки нормальних розмірів, щільне, рухоме, не болюче. Область додатків без особливостей. Склепіння піхви та параметрії вільні. При обстеженні встановлено рак шийки матки, стадія T1b. Який оптимальний об’єм лікування?

А. Конізація шийки матки..

В. Екстирпація матки.. *

С. Радикальна абдомінальна гістеректомія.

D. Близькофокусна променева терапія...

Е. Дистанційна променева терапія..

7. У відділення реанімації доставлена хвора 30 років, у стані алкогольного сп’яніння з наявністю кровотечі з піхви. Хвора була зґвалтована. Не контактна. При бімануальному дослідженні відмічається глибокий розрив заднього склепіння піхви, що, можливо, з’єднується з черевною порожниною, не виключається наявність в черевній порожнині чужорідного тіла. Кровотеча носить помірний характер. Вкажіть тактику введення даної хворої:

А. Ультразвукове сканування органів малого тазу.

В. Діагностична лапароскопія.

С. Туга тампонажу піхви..

D. Зашивання розриву і гемостаз вагінальним доступом.

Е. Лапаротомія, ревізія черевної порожнини та дренування черевної порожнини через піхву. *

8. У хворої 60 років на третій день після гістеректомії з придатками розвинулася гостра дихальна недостатність, шкіра стала ціанотичною, а потім попелястого кольору. Діспноє, тахіпноє, загрудинна біль, тахікардія, кровохаркання. Профілактикою даного ускладнення в післяопераційному періоді є:

А. Застосування непрямих антикоагулянтів.

В. Застосування аспірину.

С. Застосування прямих антикоагулянтів. *

D. Носіння еластичних бинтів або еластичних панчох.

Є. Застосування фібринолітиків.

9. Хвора 45 років. Скаржиться на появу якогось утвору із піхви при фізичному навантаженні. В анамнезі троє родів плодами великою масою. Менструальна функція не порушена. При УЗД дослідженні субмукозний вузол 4,0 см в діаметрі. При гінекологічному дослідженні: вхід в піхву вільний. Відмічається цистоцеле і ректоцеле. При натужуванні у вході в піхву з’являється шийка матки. Тіло матки збільшене, розмірами 11х10х8см, вузлувате, щільне, рухоме. Додатки не визначаються. Виділення слизові. Який об’єм оперативного втручання є найбільш доцільний?

А. Надпіхвова ампутація матки.

В. Гістеректомія матки з додатками..

С. Піхвова гістеректомія матки, реконструкція переднього та заднього сегменту піхви. *

D. Надпіхвова ампутація матки та передня та задня кольпоперінеоррафія..

Е. Передня та задня кольпоррафія, перінеолеваторопластика.

10. Пацієнтка 28 років поступила в гінекологічний стаціонар з приводу вторинного безпліддя. З анамнезу: пологи одні, 7 років тому, які ускладнилися у післяпологовому періоді післяпологовим ендометритом. Обстежена амбулаторно. Проведена гістероскопія: в порожнині матки виявлені сенехіі. Найбільш целесообразним в даному випадку буде?

A. Призначення курсу стимуляції овуляції..

B. Екстракорпоральне запліднення..

C. Діагностична лапароскопія..

D. Штучна інсемінація спермою чоловіка.

E. Руйнування спечного процесу під контролем гістероскопії з подальшого введення внутрішньоматкової спіралі на 2-3 місяці. *

11. У хворої 70 років, з наявністю супутньої патології – АГ - II ступеня, II стадії,, ССР – середній, СН – I, виявлено повне випадіння матки. Яку корекцію випадіння матки слід запропонувати цій хворій?

А. Користуватись песарієм.

В. Передню кольпоррафію та задню кольпоперінеолеваторопластику.

С. Трансвагінальну екстирпацію матки.

D. Трансвагінальний екстраперітонеальний неофасціогенез. *

Е, Вентросуспезію.

12. Хвора,35 років, скаржиться на болі внизу живота, інтенсивність яких наростає перед менструацією. Части позиви на сечовипускання, появу крові в калі під час менструації, сильні болі при статевих зносинах. Що змушує відмовитись від статевого життя. Неодноразова протизапальна терапія ефекту не дала. В анамнезі 3 родів і 5 артифіціальних абортів. При біомануальному дослідженні: матка побільшена до 5- 6 тижнів вагітності, щільна, обмежена рухома, болюча по задній поверхні. З маткою пальпується вузли до 2см в діаметрі, значно болючі. Додатки матки пастозні, болючі. Відмічається різка болючість крижово-маткових зв’язок. Найбільш ефективними методами лікування наведеної патології могли б бути:

А. Лапароскопічне видалення гетеротопій. *

В. Гормонотерапія прогестагенами.

С. Гормонотерапія золадексом, люкрин депо.

D. Гормонотерапія синтетичними прогестінами.

Е. Гістеректомія матки з додатками.

13. Жінка 27 років звернулася в гінекологічний стаціонар з приводу первинного безпліддя протягом 6 років. Враховуючи дані попередніх досліджень, було встановлено діагноз: синдром полікістозних яєчників з підвищеним рівнем андрогенів. Призначався курс лікування Діані-35 за схемою прийому КОК, на другому етапі стимуляція овуляції кломіфеном без ефекту. Наступний етап лікування:

А. Проведення гістероскопії.

В. Призначення гонадотропін-рилізинг гормону або його аналогів. *

С. Лапароскопія.

D. Проведення метросальпігографіі.

Е. Внутрішньоматкова інсемінація спермою чоловіка

14. У жінки 33 років при інструментальної ревізії порожнини матки з приводу неповного інфікованого аборту проведена перфорація стінки матки у дна. Яка тактика ведення?

A.. Строгий постільний режим, спостереження

B. Антибіотики, утеротоніки, спостереження

C. Ушивання перфораційного отвору.

D. Ушивання перфораційного отвору після висікання країв.

E. Екстирпація матки, дренування черевної порожнини. *

15. Пацієнтка 57 років поступила в гінекологічне відділення онкологічного диспансеру з скаргами на кров'янисті виділення зі статевих шляхів, болі внизу живота. Менопауза 8 лет. Соматичний анамнез обтяжений сахарним діабетом. Обстежена амбулаторно з використанням методу МРТ. Встановлено діагноз: аденокарцинома ендометрія, стадія IВ. Найбільш раціональнім лікуванням у даному випадку буде:

A. Симптоматичне лікування.

B. Гормонотерапія..

C. Променева терапія

D. Екстрафасціальна гістеректомія з білатеральною сальпінгоофорєктомією. Післяопераційна променева терапія. *

E. Радикальна абдомінальна гістеректомія.

16. При обстеженні пацієнтки 37 років в жіночій консультації поставлений діагноз: рак шийки матки in situ. Який об'єм оперативного втручання є стандартом лікування?

A. Діатермокоагуляція шийки матки.

B. Проста гістеректомія..

C. Лазерна коагуляція шийки матки.

D. Конізація шийки матки.. *

E. Екстирпація матки з придатками.

17. Під час операції у хворої 50 років виявлена папілярна кістоми правого яєчника з проростанням капсули. Який найбільш доцільний обсяг оперативного втручання?

A. Екстирпація матки з придатками.

B. Надпіхвова операція матки з придатками.

C. Гістеректомія з білатеральної сальпінгоофоректоміею, оменектоміею. *

D. Аднексектомія.

E. Клиноподібна резекція яєчника.

18. Пацієнтка 47 років госпіталізована для хірургічного лікування з приводу підслизової міоми матки, анемія I ступеня. При гінекологічному огляді: шийка матки в дзеркалах без дефектів епітелію, гіпертрофована, тіло матки збільшено до 9 - 10 тижнів, щільної консистенції, неправильної форми, безболісне, рухоме. В області придатків патологічних утворень не визначається. Виділення з піхви слизові, помірні. Який чинник впливає на вибір обсягу оперативного втручання в даному випадку?

A. Локалізація міоматозного вузла

B. Розміри тіла матки.

C. Наявність залізодефіцитної анемії.

D. Розміри міоматозного вузла.

E. Стан шийки матки. *

19. Пацієнтка, 40 років, звернулась в жіночу консультацію зі скаргами на періодичні болі внизу живота, більше зліва. В анамнезі двоє нормальних родів і три артифіціальних аборти, після яких лікувалась у зв’язку з запальними процесами додатків матки. Менструальна функція не порушена. При гінекологічному досліджені: шийка матки без дефектів епітелію. зовнішній отвір цервікального каналу закритий. Матка нормальних розмірів, щільна, рухома, не болюча. Праві додатки матки без особливостей. Зліва визначається пухлино подібний утвір 10х12 см еластичної консистенції, рухомий, не болючий. Склепіння глибокі. Виділення слизові. Тактика лікаря жіночої консультації.

А. Здійснити планову госпіталізацію для хірургічного лікування. *

В. Встановити за хворою диспансерне спостереження..

С. Провести курс протизапального лікування і при відсутності ефекту госпіталізувати.

D. Провести термінову госпіталізацію для проведення ургентної операції.

Е. Скерувати хвору в онкологічний диспансер..

20. Під час проведення інфузійної терапії у гінекологічних хворих, на другу добу післяопераційного періоду з приводу розлитого перитоніту в реанімаційному відділенні з'явилося утруднене дихання, неспокій, різке зниження артеріального тиску з 130/80 до 50/0 мм рт. ст., виражена тахікардія 130уд/мін, Шкірні покриви стали блідо-ціанотичними. Яке ускладнення виникло у хворої?

A. Гострий інфаркт міокарда.

B. Анафілактичний шок. *

C. Гостре порушення мозкового кровообігу.

D. Тромбоемболія легеневої артерії.

E. Астматичний статус.

21. Пацієнтка 31 року, надійшла в гінекологічне відділення зі скаргами на тривалі менструації більше 8 днів, безпліддя. Обстежена амбулаторно. Анамнез: вперше міома матки виявлена 6 років тому розмірами 7х7х6см. Менструації з 10 років. Встановилися відразу по 6 днів через 21 день. Пологів -0, абортів 0 (без ускладнень). Загальний стан задовільний. PS -86 уд. / хв., АТ 120/80 мм рт. ст. При бімануальному дослідженні матка збільшена до 10х9х8см щільна, рухома, неправильної форми, безболісна. Область придатків без особливостей. Склепіння глибокі. При УЗД визначається субсерозні-інтрамуральних вузол 7х6см, Який обсяг оперативного втручання в даному випадку?

A. Гістеректомія матки з придатками.

B. Екстирпація матки.

C. Дефундація матки.

D. Консервативна міомектомія. *

E. Суправагінальна ампутація матки без придатків.

22. Пацієнтка 40 років з фіброміомою матки (вперше виявленої 4 роки тому) вступила в гінекологічне відділення зі скаргами на різкі болі внизу живота. При обстеженні передньої черевної стінки - різко позитивні симптоми подразнення очеревини, в аналізі крові - високий лейкоцитоз. При гінекологічному огляді: шийка матки циліндричної форми. Зовнішній зів закритий. Тіло матки розмірами 12х12х11см, щільної консистенції, рухоме, неправильної форми за рахунок фіброматозних вузлів, один з яких розташовано на передній стінки, розмірами 8х7см, рухливий, різко болючий. Область додатків матки вільна. Виділення слизові, помірні.

A. Ургентне оперативне лікування. *

B. Спостереження та спазмолітичну терапія.

C. Фракційне діагностичне вишкрібання порожнини матки.

D. Хірургічна лапароскопія.

E. Спостереження і антибактеріальна терапія.

23. До лікарні поступила 38-річна жінка із значною матковою кровотечею, інтенсивним болем внизу живота. При бімануальному огляді встановлено: у церві кальному каналі розташований пухлинний вузол, ніжка якого виходить із порожнини матки. Тіло матки розмірами 7х7х6см, щільне, рухоме, чутливе при пальпаціі. Область додатків матки вільна. Який план лікування?

A. Біопсія вузла..

B. Екстирпація матки.

C. Видалення вузла з гістологічним дослідженням.. *

D. Суправагінальна ампутація матки..

E. Ампутація шийки матки разом з вузлом.

24. До гінекологічного відділення доставлена жінка з внутрішньою кровотечею у звязку з позаматковою вагітністю. Хірург планує. перевязку судин та видалення маткової труби, що розірвалася. На які структури накладаються хірургічні затискачі?

A. Широку зв’язку матки та мезосальпінкс маткової труби.

B. Мезосальпінкс та перешийок маткової труби. *

C. Круглу зв’язку та перешийок маткової труби.

D. Круглу зв’язку матки.

E. Круглу зв’язку матки та мезосальпінкс маткової труби.

25. Хвора, 42 років, скаржиться на порушення сечовипускання у вигляді нетримання сечі та появу утворення у вході в піхву шийки матки при фізичному навантаженні. В анамнезі двоє родів. Менструальна функція не порушена. При бімануальному дослідженні: вхід в піхву досить вільний за рахунок старого розриву промежини. Шийка матки значно видовжена до 6 см з невеликою ерозією на передній губі. Відмічається опущення передньої стінки піхви. Тіло матки та додатки без особливостей. Яке із хірургічних втручань найбільш доцільне в даному випадку?

А. Ампутація шийки матки. Реконструкція заднього сегмента піхви та промежини..

В. Ампутація шийки матки та пластика промежини.

С. Передня кольпоррафія та задня кольпоперінеоррафія.

D. Ампутація шийки матки. Сакроцервікопексія. ТVТ-О. Реконструкція заднього сегмента піхви та промежини. *

Е. Передня кольпоррафія. Ампутація шийки матки.

Тесты

Тема 15: «Гострий живіт» у гінекології. Діагностика, диференційна діагностика, лікування та профілактика невідкладних станів в гінекології, основні принципи та методи хірургічних втручань».

1. Жінка И., 38 років поступила у гінекологічний стаціонар зі скаргою на переймоподібні болі внизу черева та помірні кров’янисті виділення із вагіни. В анамнезі 1 пологи, 2 медаборти, видмічає затримку менструації. Була однократна втрата свідомості. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді, покриті холодним потом. АТ 90/50 мм.рт.ст., пульс - 120 за 1 хвилину. При вагінальному дослідженні виявлена трошки збільшена матка, праворуч пальпується овоїдної форми, м`якої консистенції, рухоме утворення. Яке лікування треба провести?

A. Оперативне лікування. *

B. Лікування екстрогенами.

C. Лікування андрогенами.

D. Симптоматичне лікування.

E. Лікування гестагенами.

2. Хвора 32 років доставлена в гінекологічне відділення зі скаргами на різкий біль внизу живота. Місячні - 2 тижні тому, вчасні. Бімануальне піхвове дослідження: піхва та шийка матки без особливостей. Огляд тіла матки та додатків неможливий через болючість та напруження передньо-черевної стінки. Заднє склепіння нависає, болюче. Виникла підозра на наявність апоплексії яєчника. Що зробити для уточнення діагнозу?

А. Повтор бімануального дослідження під наркозом

B. Пункція черевної порожнини через заднє склепіння піхви *

C. УЗ-дослідження

D. Кульдоскопія

E. Гістероскопія

3. Жінка 22-х років госпіталізована до гінекологічного відділення зі скаргами на біль в низу живота, підвищення температури до 39,5˚C. Об'єктивно: ЧСС- 108/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст., живіт помірно здутий, різко болючий в гіпогастральній області. Симптом Щьоткіна позитивний у гіпогастральній області. Піхвове обстеження: матка та додатки не пальпуються внаслідок напруження передньої черевної стінки, заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Апоплексія яєчника

B. Гострий сальпінгоофорит

C. Гострий ендометрит

D. Позаматкова вагітність

E. Пельвіоперитоніт *

4. Хвора доставлена ургентно зі скаргами на біль в низу живота з іррадіацією в пряму кишку, кров'янисті виділення зі статевих шляхів, запаморочення. Скарги з'явилися раптово. Остання менструація 2 тижні тому. Шкірні покриви бліді, пульс - 102/хв., АТ - 90/60 мм рт.ст. Живіт напружений, незначно болісний в нижніх відділах, симптоми подразнення очеревини слабопозитивні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Кишкова непрохідність

B.Фіброїд, який народжується

C.Апоплексія яєчника *

D.Позаматкова вагітність

E.Аборт, що розпочався

5. Жінка 26 років доставлена у приймальне відділення із скаргами на раптовий біль в нижній частині живота, слабкість, втрату свідомості вдома. Попередньої менструації не було. Hb - 106г/л, пульс - 120 за хв., АТ - 80/50 мм рт.ст. Болісність та симптоми подразнення очеревини внизу справа. Який діагноз найбільш імовірний?

A.Порушена трубна вагітність *

B.Гострий апендицит

C.Правосторонній гострий сальпінгоофорит

D.Перекрут ніжки яєчника

Е.Апоплексія яєчника

6. У пацієнтки 22-х років скарги на затримку менструації протягом 2-х місяців. Змінилися смакові якості. Пологів - 0, абортів - 0. Піхвове дослідження: слизова оболонка піхви та шийки матки - ціанотична, матка кульоподібної форми, збільшена до 7-8 тижнів вагітності, м'якуватої консистенції. Придатки без особливостей. Перешийок матки розм'якшений. Склепіння піхви вільні. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Маткова вагітність *

B.Лейоміома матки

C.Порушення оваріо-менструального циклу

D.Міхурний занос

E.Хоріонепітеліома

7.Хвора 20 років надійшла до гінекологічного відділення зі скаргами на гострий раптовий біль внизу живота, у поперековій ділянці, помірні кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Затримка місячних 2 тижні. При біануальному дослідженні шийка матки довжиною до 3,5 см, м'яка, ціанотична, зовнішній зів пропускає кінчик пальця. Тіло матки кульоподібної форми, збільшене, м'якуватої консистенції. Ліворуч палькується м`яке утворення, рухоме, болюче при пальпації. Виділення кров'янисті, незначні. АТ 95/60 мм.рт.ст., пульс 100 ударів за хвилину. Який діагноз найбільш імовірний?

A.Аборт, що розпочався

B.Загрозливий аборт

C.Аборт у ходу

D.Лейоміома тіла матки

E.Позаматкова вагітність *

8. Хвора П., 37 років, звернулась до гінекологічного стаціонару зі скаргами на біль унизу живота, який посилюється на протязі доби нудоту, підвищення температури тіла до 38,5˚С. Захворіла 15 днів тому після штучного аборту. Об'єктивно: Т-38,5˚С, пульс -100 уд./хв. Язик сухий, живіт напружений в нижніх відділах, симптом Щьоткина - позитивний. При бімануальному дослідженні: різкий біль при зміщенні шийки матки, контури матки і придатків чітко не визначаються через напруженнысть передньої черевноі стінки. Праворуч через склепіння визначаеться полюс утворення овоїдної форми, болючого при пальпації. Виділення з піхви - гнойовидні. Який діагноз найбільш ймовірний?

A.Пельвіоперитоніт *

B.Гострий сальпінгоофорит

C.Гострий апендицит

D.Параметрит

E.Гонорейний пельвіоперитоніт

9. До гінекологічного стаціонару надійшла хвора зі скаргами на затримку меструації на 2 тижні, мажучі кров'яні виділення із статевих шляхів, біль внизу живота, більше зліва, нудоту, блювання, слабкість. В анамнезі: хронічний аднексит. При бімануальному дослідженні: матка дещо збільшена у розмірах, розм'якшена, придатки зліва збільшені, болісні на дотик, шийка матки конічної форми, зовнішнє вічко закрите. Заднє склепіння вип'ячене, дуже болісне. Реакція на хоріонічний гонадотропін - позитивна. При УЗД в порожнині матки плідного яйця не визначено. Який з діагнозів найбільш імовірний?

A.Вторинна аменорея

B.Загострення хронічного сальпінгоофориту

C.Синдром Штейна-Левенталя

D.Позаматкова вагітність *

E.Ендометріоз

10. Хвору 20 років доставлено в стаціонар зі скаргами на різкі болі внизу живота зліва. Остання нормальна менструація була два тижні тому, вчасно. АТ - 100/70 мм рт.ст., Ps-90уд/хв, Т-36,9 ˚С, бліда. Живіт болючий в нижніх відділах. Симптом Щьоткіна-Блюмберга слабо позитивний. При вагінальному дослідженні: шийка матки конічної форми, зовнішній зів закритий. Матка не збільшена, чутлива. Додатки праворуч не пальпуються. Ліворуч пальпуюється декілька болючі додатки. Склепіння нависають, болючі.

Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Лейоміома матки

B. Апоплексія яєчника *

C.Порушена позаматкова вагітність

D.Запалення додатків матки

E.Гострий апендицит

11. Хвора 28 років доставлена в стаціонар зі скаргами на різкі болі внизу живота, які виникли раптово дві години тому і кров'янисті мажучі виділення із статевих шляхів. Остання менструація почалась два місяці тому назад. При бімануальному обстеженні: тіло матки дещо збільшене. Зміщення за шийку матки різко болюче. Збільшені додатки матки справа, болючі. В крові: Hb-102 г/л, ШЗЕ-32, Лейк-6,5х10*9/л,

діастаза - 8г/год.л. Симптом Щьоткіна-Блюмберга позитивний. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Лейоміома матки

B.Порушена позаматкова вагітність *

C.Гострий апендицит

D.Прогресуюча позаматкова вагітність

E.Аборт в ходу

12. Хвора Б, 22 роки, скаржиться на ниючі болі в правій здухвинній ділянці, які турбують протягом тижня, нудоту зранку, зміну смаку. З анамнезу: затримка менструації – 3 тижні. Об’єктивно: АТ – 110/70 мм рт.ст.., Рs 78 уд.в хв., t- 37,0˚С. Бімануально: матка дещо збільшена, пом’якшена, рухома, неболюча. Додатки: праворуч пальпується болюче утворення 3х4 см, щільно – еластичної консистенції, помірно рухоме.

Ваш діагноз?

A.Кіста правого яєчника.

B.Трубна вагітність, що перервалась.

C.Прогресуюча трубна вагітність. *

D.Маткова вагітність.

E.Гострий апендицит.

13. Лікарем швидкої допомоги доставлена хвора зі скаргами на короткотривалу втрату свідомості, запаморочення голови, різкий біль внизу живота праворуч, останні місячні були 2 тижні тому. Шкіра хворої бліда. Пульс 110 уд./хв, нитковидний, Hb 76 г/л, темп. 36,8°С. АТ 80/60 мм рт.ст., живіт відстає при диханні у нижніх відділах, пальпація живота внизу болюча. При огляді: шийка матки звичайна, цервікальний канал – закритий. Тіло матки не збільшено, при пальпації незначна хворобливість. Додатки праворуч болючі при пальпації, яєчник збільшен. Заднє склепіння піхви нависає. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Порушена позаматкова вагітність *

B. Гострий апендицит

C. Апоплексія яйника

D. Гострий сальпінгоофорит

E. Перекрут кистоми правих додатків матки

14. Жінка 28 років звернулася до лікаря зі скаргами з приводу гострого болю в лівій здухвинній ділянці, затримки місячних немає. За даними УЗД 2 місяці тому виявлена кіста яєчника ліворуч. Жінка від госпіталязації відмовилась. При вагінальному дослідженні ліворуч визначається пухлиноподібний утвір розмірами 5х7см, болючий, пухлина дуже рухома. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Позаматкова вагітність *

B. Апоплексія яєчників

C. Загрозливий викидень

D. Перекрут кисти яйника

E. Міхуровий занесок

15. Хвора К, 19 р., 3 години тому, після уроку фізкультури, відчула біль внизу живота праворуч, сухість у роті. Місячні 2 тижні назад. Р-92 за 1 хв., ритмічний. АТ-95/55 мм рт. ст. Язик сухуватий, обкладений. Живіт “дихає”, проте болючий у правій здухвинній ділянці та над лоном справа, тут же сумнівні симптоми подразнення очеревини.

Ваш діагноз?

A. Апоплексія яєчника *

B. Гострий апендицит

C. Гострий аднексит

D. Порушена позауразова вагітність

E. Ниркова колька справа

16. До лікаря жіночої консультації звернулась хвора С., 41 року зі скаргами на періодичні болі внизу живота, болючі, значні, тривалі менструації. При бімануальному дослідженні виявлено: матка збільшена до 9 тижнів вагітності, по задній стінці матки пальпується вузол розмірами 3х3 см, тіло матки рухоме, болюче. Додатки без особливостей. Про яке захворювання можна думати?

A. Пухлина яєчників

B. Аденоміоз

C. Маткова вагітність

D. Хронічний ендометрит

E. Ішемія фіброматозного вузлa *

17. Жінка 30 років поступила в гінекологічне відділення для планового оперативного втручання з пухлиноподібним утворенням в ділянці правих додатків величиною 9х8 см, щільноеластичної консистенції, рухоме, неболюче. Під час виконання важкої роботи, зявився сильний біль, жінка втратила свідомість. Прооперована, видалено тонкостінне утворення з довгою ніжкою, яке вміщує в собі волосся і зуби. Ваш діагноз?

A. Перекрут дермоїдної кісти яєчників *

B. Лейоміома матки

C. Рак яєчників

D. Гідросальпінкс

E. Піовар

18. Хвора 28 років. Скаржиться на біль в нижніх відділах живота, дома була втрата свідомості. Менструації в строк. Шкіра бліда. Пульс 110 уд/хв, Hb 76 г/л, АТ 80/60 мм рт.ст. Симптом Щьоткина позитивний. Вагінально: тіло матки не збільшене, болюче при зміщенні, додатки пальпувати не вдалось. Заднє склепіння піхви нависає, болюче. При пункції черевної порожнини через заднє склепіння отримана ярка кров, що згортається. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Порушена позаматкова вагітність

B. Апоплексія яєчника *

C. Перекрут кистоми правих додатків матки

D. Гострий сальпінгоофорит

E. Гострий апендицит

19. Хвора 23 років, заміжня. Менструації з 16 років, регулярні. Остання менструація була 7 тижнів тому. Статеве життя регулярне, методами контрацепції не користується. В анамнезе: хронічний аднексіт, стоїть на обліку в ж/к, неодноразово лікувалась св стаціонарі з приводу загострення запального процесу органів малого тазу. За даними УЗД 1 місяц тому виявлено в ділянці правих додатків утворення 7х3х4 см. Був встановлен діагноз: гідросальпінкс. По дорозі на роботу виник різкий біль внизу живота, знепритомніла. Каретою швидкої допомоги доставлена до гінекологічного відділення в тяжкому стані: шкіра та слизові бліді, АТ-75/40 мм рт ст. Пульс 116 уд/хв, температура 38˚С. Симптом подразнення очеревини позитивний. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Порушена позаматкова вагітність; *

B. Аборт в ходу;

C. Розрив кісти яєчника;

D. Пельвіоперитоніт;

E. Перфоративна виразка шлунку.

20. Хвора з фіброміомою матки (вперше виявлена 4 роки тому), протягом спостереження розміри матки стабільні (відповідно 8-9 тижням вагітності), звернулась до гінекологічного відділення зі скаргами на різкий біль внизу живота. При обстеженні – різко позитивні симптоми подразнення очеревини, високий лейкоцитоз. При вагінальному обстеженні: матка збільшена відповідно 9 тижням вагітності за рахунок фіброматозних вузлів, один з яких рухомий, різко болючий. Додатки не пальпуються. Виділення слизові, помірні. Яка тактика лікування?

A. Термінове оперативне лікування (лапаротомія);

B. Спостереження та спазмолітична терапія;

C. Фракційне діагностичне вишкрібання стінок порожнини матки;

D. Хірургічна лапароскопія; *

E. Спостереження та антибіотікотерапія

21. Хвора 28 років доставлена у відділення зі скаргами на гостру біль в нижніх відділах живота, яка виникла раптово при затримці менструації на 4 тижні. Шкірні покриви бліді. Пульс 110 уд/хв, АТ 90/50 мм рт.ст. Живіт різко болючий при пальпації в нижніх відділах, позитивний симптом подразнення очеревини. При вагінальному огляді: матка побільшена, відхилена вправо, зліва пальпується продовгуватий утвір, болючий при пальпації, заднє склепіння різко болюче, нависає. Який найбільш інформативний метод дослідження?

А. Діагностична лапароскопія

В. Пункція заднього склепіння *

С. Тест на хоріонічний гонадотропін

D. УЗД

Е. Динаміка загального аналізу крові

22. Хвора, 43 років, звернулася зі скаргами на постійні тупий біль внизу живота, більше ліворуч, підвищення температури до 38,0˚С. Протягом останніх 5 років спостерігається з приводу субсерозної фіброміоми матки. При

бімануальному дослідженні: матка збільшена до 10 тижнів вагітності, щільна, горбиста. Ліворуч від матки визначається утворення, що виходить з матки, розміром 6х8 см, еластичної консистенції, різко хворобливе при пальпації. Який діагноз найбільш вірогідніший?

A. Піосальпінкс

B. Позаматкова вагітність

C. Некроз міоматозного вузла *

D. Кіста лівого яєчника, що нагноїлася

E. Саркома матки

23. Хвора, 37 років, надійшла в гінекологічне відділення зі скаргами на інтенсивні переймоподібні болі внизу живота, кровотечу з полових шляхів. Протягом останніх 4 років у пацієнтки відзначалися рясні менструації, що іноді переходили в кровотечу. У гінеколога не спостерігалася. При бімануальному дослідженні: шийка матки згладжена, зовнішнє вічко відкрито до 4 см, у цервікальному каналі пальпується щільне пухлино подібне утворення. Матка збільшена, щільна. Можливий діагноз?

A. Некроз фіброматозного вузла

B. Аборт у ходу

C. Пузирний замет

D. Фіброїд, що народжується *

E. Рак матки

24.Хвора 23 років поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на біль внизу черева, загальну слабкість, запаморочний стан, кров’янисті виділення з статевих шляхів. Із анамнезу – хворіла хронічним аднекситом; останні 2 місяці – немає місячних; інколи відмічала незначні кров’янисті виділення. Об`єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді. АТ 90/60 мм рт. ст., пульс – 100 уд. за хв. Живіт трохи здут, хворобливий у нижніх відділах. С-м Щьоткина – позитивний. PV: матка збільшена до 5-6 тижнів, м`яка хвороблива при пальпації. Додатки чітко не пальпуються з-за різкого напруження передньої черевної стінки. Заднє склепіння плоске, нависає, болючє. Продовжуються незначні темно-кров`янисті виділення. Який метод дослідження найбільш інформативен?

А. Гістероскопія

В. Лапароскопія

С. УЗД

D. Пункція черевної порожнини *

Е. Доплерометрія

25.Хвора 27 років скаржиться на біль внизу черева, слабкість, погане самопочуття, тошноту, кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Після фізичного навантаження стан погіршився, спостерігалась втрата свідомості. Із анамнезу: в останні 3 місяці – немає - мясячних, іноді з`являються мажучі кров’янисті виділення із статевих шляхів. Шкіряні покрови бліді, АТ – 100/60 мм рт.ст., пульс- 98 уд. за хв. PV: матка збільшена до 5-6 тижнів, чутлива при пальпації, мало рухома. Додатки чітко не пальпуються. Заднє склепіння нависає, чутливе при пальпації. Виділення темно- кров`янисті в невеликій кількості. Який попередній діагноз?

А. Апоплексія яєчника

В. Прогресуюча трубна вагітність

С. Порушена трубна вагітність *

D. Піосальпінкс

Е. Яєчникова вагітність

ТЕСТИ

ТЕМА№12: Патологічні стани у дитячому та підлітковому віці. Неплідний шлюб

1.До лікаря гінеколога звернулась мати з дівчиною 6-ти років зі скаргами на пінисті белі гнійного характеру, що подразнюють шкіру статевих органів та стегон. При огляді: зовнішні статеві органи, предвір’я піхви, дівоча перетинка, гіперемована, набрякла. Виділення з статевої щілини рясні, слизово-гнійного характеру. Про яке захворювання можливо думати?

А. Синехії

В. Цукровий діабет

С. Дифтерія піхви

D. Трихомонадний кольпіт *

Е. Цистит

2.У новонародженої дівчинки на 4ту добу спостерігається набряк молочних залоз з виділенням секрету, стовщення слизової оболонки вульви, кров’янисті виділення із статевих шляхів. Яка найбільш вірогідна причина такого стану?

А. Гранульозноклітинна пухлина

В. Застосування гормонів під час вагітності

С. Підвищення рівня тиреотропного гормону у новонародженої

D. Перехід естрогенів матері до плоду *

Е. Тестикулярна фемінізація

3.Дівчинка 14 років звернулась зі скаргами на рясні кров’янисті виділення зі статевих шляхів на протязі 10 днів, після затримки місячних на 1,5 місяця. Подобні кровотечі з’являються періодично з 12 років на фоні не встановленого менструального циклу. При ректальному дослідженні патології з боку внутрішніх статевих органів не виявлено. В клінічному ан. крові: Нв – 70 г/л, эритроциты 2,3*1012,гематокрит – 20.Рівень тромбоцитів у межах норми. Який діагноз?

A Хвороба Верльгофа

B Ювенільна кровотеча, постгеморагічна анемія. *

C Синдром полікістозних яєчників.

D Гормонопродуктивна пухлина яєчника.

E Неповний мимовільний викидень.

4.Хвора 15-ти років живе статевим життям, доставлена терміново зі скаргами на біль внизу живота, більше праворуч, яка іррадіює у пряму кишку, запаморочення. Вище вказані скарги з’явились раптово вночі. Остання менструація дві неділі тому назад. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді, пульс 92, т-36,6, АД-100/60.Живіт декілька напружений, болісний у нижніх відділах, симптом подразнення очеревини слабонегативний. Гемоглобін 98г/л. Який діагноз?

A Апоплексія яєчника *

B Гострий апендицит.

C Кишкова непрохідність

D Порушення позаматочної вагітності

E Печінкова колька

5.До дитячого гінеколога звернулась мати з дівчинкою 6-ти років зі скаргами на кров’янисті виділення зі статевих шляхів періодичні на протязі трьох неділь. При огляді: статевий індекс А1 Р1 МА2 МЕ0. При огляді зовнішніх статевих органів слизова оболонка піхви та гімена виражена, при ректальному дослідженні матка відповідає 10-11 рокам, справа в області придатків виявляється округлої форми утворення 30х20мм. Що є причиною даного стану дівчини?

A Аномалія развитку матки

B Гормонопродуктивна пухлина яєчника *

C Мультікістозне змінення яєчника

D Функціональна кіста яєчника

E Дисфункція кори наднирників

6. Мати з дівчинкою 10 років звернулась до лікаря зі скаргами на рясні творожисті виділення з піхви на протязі трьох днів. На протязі 7 днів приймала антибіотики цефалоспрорінового ряду з приводу пневмонії. Яке ускладнення виникло після лікування пневмонії?

A Гонорея

B Трихомонадний кольпіт

C Хламідіоз

D Кандідомікоз вагіни *

E Бактеріальний вагіноз

7. До шкільного лікаря звернулася дівчина 13 років. Уперше з’явились помірні кров’янисті виділення із статевих шляхів два тому назад. Вторинні статеві ознаки розвинені. Яка найбільш вірогідна причина кров’янистих виділень?

A Ранній статевий розвиток

B Ювенільна кровотеча

C Менархе *

D Затримка статевого розвитку

E Дісгенезія гонад

8. Дівчина 14 років звернулась до лікаря гінеколога зі скаргами на біль внизу живота ліворуч, virgo. При огляді через пряму кишку тіло матки відповідає віку дівчини, праві придатки без особливостей, ліворуч в ділянці придатків виявляється туго-еластичної консистенції утворення 50х60 мм. Яке дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу в першу чергу?

A Лапароскопія

B УЗИ *

C Комп’ютерна томографія

D Зондування піхви

E Рентгенологічне дослідження органів малого тазу

9. Госпіталізована дівчина 12 років зі скаргами на гострий біль справа внизу живота, яка з’явилась на уроці фіз. культури після фізичного навантаження. Місячні закінчились три дні тому назад. Диспептичних розладів немає. 6 місяців тому назад в області правих придатків виявляли утворення 50х60мм. Що могло явитися причиною „гострого” животу у даному випадку?

A Гострий апендицит

B Гострий сальпінгоофорит

C Перекрути ніжки кісти яєчника

D Аномалія розвитку внутрішніх статевих органів

E Альгодісменорея *

10.Хвора 16ти років звернулась до лікаря-гінеколога зі скаргами на появу бородавчастих утворень в області статевих органів. При огляді зовнішніх статевих органів: на великих та малих статевих губах виявляються сосочкові вирости, м’якої консистенції, безболісні. При гінекологічному дослідженні патології зі сторони внутрішніх статевих органів не виявлено. Який попередній діагноз?

A Гострокінцеві кондиломи

B Папіломатоз *

C Сифілітичні кондиломи

D Вегетуюча пухирчатка

E Рак вульви

11.У дівчинки 16-ти років первинна аменорея., відсутній ріст волосся на лобку, нормально розвинуті молочні залози, генотип 46 ХУ, відсутність матки та піхви. Діагноз?

A Синдром Іценко-Кушинга

B Синдром Рокітанського-Кюстнера *

C Синдром тестікулярной фемінізації

D Синдром Шихана

E Хвороба Іценка -Кушинга

12.У жіночу консультацію звернулась мати з дівчинкою 4-х років зі скаргами на ускладнення сечовипускання. При огляді зовнішніх статевих органів – малі статеві губи з’єднані між собою. Отвір уретри частково перекритий цим з’єднанням. Який найбільш вірогідний діагноз, яка подальша тактика?

A Вродженні вади розвитку зовнішніх статевих органів

B Часткові сінехії

C Повні сінехії *

D Зрощення гімену

E Вікова норма

13.До дитячого лікаря - гінеколога звернулась мати з дівчинкою 5-ти років зі скаргами на пекучість після сечовипускання. При огляді зовнішніх статевих органів виявлено часткове з’єднання малих статевих губ між собою, гіперемію вульви. Отвір гімену має овальну форму. Яка патологія у дівчинки?

A Вродженні вади розвитку зовнішніх статевих органів

B Часткові сінехії *

C Повні сінехії

D Зрощення гімену

E Вікова норма

14.Хвора 16 років звернулась зі скаргами на рідкі, скудні менструації з 14 – ти років, не регуляторні, з затримками на 20-25 днів. Менархе у 12 років, вірго. При піхвовому дослідженні: матка зменшена у розмірі, рухома, безболісна, з обох сторін виявляються яєчники щільної консистенції невірної форми, розміром 5х6 та 7х5 см, чутливі при пальпації, склепіння вільні. Який діагноз?

A Хвороба полікістозних яєчників *

B Пухлина Крукенберга

C Зовнішній генитальний ендомеиріоз

D Туберкулез статевих органів

E Гострий набряк яєчників

15.До дитячого гінеколога звернулась мати з дівчинкою 4-х років зі скаргами на кров’янисті виділення зі статевих шляхів, дитина самостійно гуляла та каталася на гойдалках. При огляді: статевий індекс А0 Р0 МА0 МЕ0, зовнішні статеві органи розвинуті правильно, слизова піхви без особливостей, на 7-ми годинах слизової вульви мається садно, яке кровоточить. Що вірогідніше за всього є причиною кров’янистих виділень у даному випадку?

A Передчасний статевий розвиток

B Часткові сінехії

C Травма зовнішніх статевих органів *

D Менархе

E Стороннє тіло піхви

16.Хвора 15ти років звернулась зі скаргами на періодичні болі у низу живота, більше праворуч. Менструальна функція не порушена. Статевим життям не живе. Ректоабдомінальне дослідження: матка не змінена, придатки ліворуч не виявляються, праворуч – виявляється утворення овоїдної форми, розміром 10х11см с гладенькою поверхнею, тугоеластичної консистенції, рухома, безболісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Хронічний сальпінгоофорит

B Пухлина лівого яєчника

C Сактосальпінкс ліворуч *

D Гострий сальпінгоофорит

E Альгодісменорея

17.Хвора 27 років звернулась в жіночу консультацію з приводу безпліддя. Статевим життям живе у шлюбі 4 роки,контрацептиви не застосовує,вагітності не було. При обстеженні жінки:розвиток статевих органів без патології,маткові труби прохідні. Ректальна температура на протязі трьох менструальних циклів однофазна.

Яка причина безпліддя?

А Ановуляторний менструальний цикл *

В Хронічний сальпінгоофорит

С Аномаіі розвитку статевих органів

D Іммунологічне безпліддя

Е Генітальний ендометріоз

18.Хвора 27 рокiв звернулась зi скаргами на неплiднiсть протягом 4-х рокiв. В анамнезi: штучний аборт, який ускладнився запаленням придаткiв матки. Менструальний цикл не порушений. Базальна температура 2-х фазна. При ультразвуковому дослiдженнi: матка, яєчники без патологiчних змiн. Спермограма чоловiка в межах норми.

Яке дослiдження найбiльш доцiльне для встановлення діагнозу?

A Метросальпiнгографiя *

B Кольпоскопiя

C Рентген черепа

D Зондування матки

E Пункція через заднє склепіння піхви

19.До жіночої консультації звернулася хвора 30-ти років зі скаргами на безпліддя протягом 5-ти років. В анамнезі - гонорея. Під час огляду: розвиток статевих органів без відхилень від норми. Базальна температура протягом трьох циклів двофазна.

Яка найбільш вірогідна причина безпліддя?

A Порушення прохідності маткових труб *

B Аномалія будови статевих органів

C Імунологічне безпліддя

D Ендометіоз

E Ендокринний чинник *

20.На прийом звернулася пацієнтка 29-ти років. Скарги на відсутність вагітності протягом 5 років. Менструальна функція не порушена. Статевим життям живе 8 років. Оперована з приводу трубної вагітності двічі. Спермограмма чоловіка в нормі.

Який метод слід обрати для лікування цієї хворої?

A Лапароскопія

B Запліднення спермою донора.

C Корекція ендокринного чинника.

D Інтрацитоплазматична ін’єкція єдиного сперматозоїда.

E Екстракорпоральне запліднення з переносом ембріона в матку. *


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 2523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.137 сек.)