АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Альвеолярне дерево складається з дихальних бронхіол, альвеолярних ходів, альвеолярних мішечків і альвеол.

Основна функція альвеолярного дерева –це газообмін між повітрям і кров’ю.

Назва органа Частки Сегменти Часточки Ацинуси Альвеоли
Права легеня     (80 часточок в одному сегменті) (15-20 ацинусів в одній часточці) Площа-120 м2 (500млн альвеол в одній легені)
Ліва легеня     (80 часточок в одному сегменті (15-20 ацинусів в одній часточці) Площа-120 м2 (500млн альвеол в одній легені)

Кровопостачання легень та бронхів

Кровообіг в легенях має свої особливості. В зв'язку з функцією газообміну легені одержують не тільки артеріальну, але й венозну кров.

Легені мають дві системи кровоносних судин, в легені надходить кров з великого і малого кола кровообігу.

З великого кола кровообігу отримують артеріальну кров бронхи,легені, плевра за рахунок бронхіальних гілок грудної частини аорти. Відтікає венозна кров по бронхіальних венах в систему верхньої порожнистої вени. Ця система служить для забезпечення загальних обмінних процесів в самих легенях, артерії забезпечують паренхіму легень киснем і поживними речовинами, а по бронхіальних венах з легень витікають продукти обміну.

Мале коло кровообігу (легеневе) - ця система служить для здійснення легенями спеціальної дихальної функції - газообміну. Вона представлена легеневими артеріями і венами та їх розгалуженнями. Ці судини складають мале або легеневе коло кровообігу. Особливістю цього кола є те, що по легеневих артеріях тече венозна кров, а по легеневих венах - артеріальна кров в ліве передсердя. Через ворота в кожну легеню входить легенева артерія з венозною кров’ю з правого шлуночка,гілки легеневої артерії розгалужуються,супроводжують бронхи, доходять до альвеол,утворюючи сітку капілярів. Відбувається газообмін. Посткапіляри зливаються в венули, потім в вени,утворюючи легеневі вени,які несуть артеріальну кров в ліве передсердя, де закінчується мале коло кровообігу.

Плевра

Кожна легеня покрита плеврою (рlеurа).

Це тонка блискуча серозна оболонка,яка вкриває легеню зовні і стінку грудної порожнини зсередини. Серозна оболонка вкрита мезотелієм, який здатний секретувати серозну рідину,яка зволожує поверхню, і всмоктувати серозну рідину.

Плевра утворює два окремі ізольовані серозні мішки навколо кожної легені,які складаються з двох листків:

-легеневого (нутрощового, вісцерального)

-пристінкового

Легенева плевра щільно покриває легеневу тканину, охоплюючи її з усіх боків, зростається з поверхнею легені. Біля воріт легені легенева плевра переходить у пристінкову плевру.

Пристінкову плевру поділяють на три частини,залежно від місця прилягання:

- середостінну або медіастинальну

- реброву

- діафрагмову.

Частина пристінкової плеври, яка покриває верхівку легені, називається куполом плеври.

Плевральні закутки - церезервні простори плевральних порожнин,їх утворює пристінкова плевра, тобто це простори між листками парієтальної плеври.

Утворюються закутки(синуси) при переході парієтальної плеври з однієї частини в іншу.

Види синусів (закутків):

- Реброво-діафрагмовий

- Діафрагмо-середостінний

- Реброво-середостінний.

У закутки заходять легені при вдоху. В закутках можуть накопичуватись серозна рідина,кров,гній при пораненнях та інших патологічних станах.

Найбільший з закутків є реброво-діафрагмовий закуток, до 10 см, розташований він в місці переходу ребрової плеври в діафрагмову. У цей закуток не заходить нижній край легені повністю навіть при найглибшому вдиху.

Порожнина плеври - це щілиноподібний простір між легеневою та пристінковою плеврою. В порожнині плеври міститься незначна кількість (2мл) серозної рідини, яка зволожує поверхні плеври, які обернені одна до одної, і цим зменшує тертя між ними. Тиск у порожнині плеври негативний, оскільки в ній немає повітря.

Пневмоторакс - знаходження повітря в плевральній порожнині.

При плевритах утворюються спайки в плевральній порожнині,тому хворого турбує біль при русі легенів (дихання).

Права та ліва порожнини плеври між собою не сполучаються.

За грудниною, в межах середостіння,є простори не покриті плеврою, знаючи ці місця, можна проникнути в порожнину перикарда(пункція перикарда) через грудну стінку,не пошкоджуючи плевру. Пункція перикарда проводиться зліва, біля краю груднини, в 5 міжребровому проміжку.

Середостіння

Середостіння (mediastinum)- це комплекс органів, розміщених між правою та лівою середостінною плеврою,або між правим і лівим плевральними мішками.

Межі середостіння

- спереду середостіння обмежене грудниною та реберними хрящами

- ззаду - тілами грудних хребців і головками ребер

- знизу - діафрагмою

- зверху - першим ребром.

Через верхній отвір грудної порожнини середостіння сполучається з ділянкою шиї.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 592 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)