АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коефіцієнт атерогенності

Коефіцієнт атерогенності (Ка) – розрахунковий показник, який показує співвідношення між ліпопротеїдами низької щільності, ліпопротеїдами високої щільності та холестеролом.

Існує декілька формул для розрахунку Ка:

 

Ка = (холестерол, що міститься у ЛПНГ + холестерол, що міститься у ЛПДНГ) / холестерол, що міститься у ЛПВГ;

Ка = (загальний холестерол – холестерол, що міститься у ЛПВЩ) / холестерол, що міститься у ЛПВГ

 

 
 
У клінічно здорових тварин Ка ≤ 3

 

 


Збільшення коефіцієнту атерогенності свідчить про порушення ліпідного обміну у напрямку збільшення вмісту нейтральних ліпідів та холестеролу.

 

Неестерифіковані жирні кислоти (НЕЖК) – одна з форм транспорту жирних кислот у крові. Основним місцем депонування жирних кислот є жирове депо, де вони знаходяться в естерифікованому (зв’язаному) стані – у формі тригліцеридів. Частина жирних кислот можуть знаходитись у крові у вільному (неетерифікованому) стані і транспортуються за допомогою альбумінів. Збільшення НЕЖК у крові відбувається за ліпомобілізаційного синдрому (стрес, тривале голодування, цукровий діабет).

За хімічною будовою жирні кислоти поділяють на дві групи: насичені, які не містять подвійних зв’язків та ненасичені, які містять подвійні зв’язки. Останні входять до складу ліпідів рослинного походження – олій. Для жуйних характерне явище гідрогенізації ненасичених жирних кислот – приєднання Гідрогену до атомів Корбону, що знаходяться біля подвійного зв’язку. Цей процес відбувається у передшлунках за рахунок ферментів мікрофлори і забезпечує тварину насиченими жирними кислотами.

Поліненасичені або полієнові жирні кислоти – це такі карбонові кислоти, що містять три і більше подвійних зв’язків. Серед них виділяють групу так званих незамінних або ессенціальних жирних кислот, які тваринні організми не здатні самостійно синтезувати, до них належать: лінолева (С18:2), ліноленова (С18:3) – тварини не здатні синтезувати жирні кислоти, що містять подвійні зв’язки, які розташовані ділі 9 атому Карбону, арахідонова кислота може синтезуватись власними ферментами тварин за наявності лінолевої. Особливе місце у метаболізмі займає арахідонова кислота, з неї синтезуються ейкозаноїди – речовини, що мають властивості гормонів і регулюють обмін речовин, крім того деякі з ейкозаноїдів відіграють важливу роль у процесах розвитку запалення та імунної відповіді. Тому при аналізі біохімічних даних стосовно фракційного вмісту жирних кислот слід звертати увагу на такі показники: ступінь ненасиченості – співвідношення між кількістю насичених та ненасичених жирних кислот, вміст незамінних жирних кислот, концентрацію арахідонової кислоти.

Оцінка вмісту НЕЖК як окремий показник, без урахування загального вмісту ліпідів, аналізу вмісту їх фракцій значної клінічної цінності не має. Хоча дослідження, проведені у гуманній медицині показали, що різке збільшення НЕЖК відбувається перед настанням смерті. Достовірних досліджень даного явища у тварин не проводилось.

При дослідженні вмісту НЕЖК слід враховувати фактори, що впливають на точність і можуть дати хибно завищені або хибно занижені результати.

 

 

 

Фактори, що занижують результати Препарати аспірин, інсулін, надлишок ніацину, надлишок глюкози, сахарози

 

 


Причини збільшення концентрації НЕЖК:

- надлишок кормових жирів

- кетоз;

- стреси;

- ліпомобілізаційний синдром, ожиріння;

- жирове переродження печінки;

- цукровий діабет;

- гіпертіреоз

- вторинна остеодистрофія;

- феохромоцитома.

 

Причини зменшення концентрації НЕЖК:

- голодування;

- введення інсуліну, глюкози, фруктози;

- введення вітаміну В5;

- муковісцидоз.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 687 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)