АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що являють собою матеріальні склади та в чому полягає особливість їх пожежної небезпеки?

Прочитайте:
  1. Дотриманням яких вимог пожежної безпеки забезпечується протипожежний режим в складських будинках?
  2. Дотриманням яких загальних вимог пожежної безпеки забезпечується протипожежний режим на АЗС?
  3. МАТЕРІАЛЬНІ ОСНОВИ СПАДКОВОСТІ. ЦИТОГЕНЕТИКА
  4. Отчаяние, когда не желают быть собою, или отчаяние-слабость (Svaghendens Fortvivelse)
  5. Що включають організаційно-технічні заходи із забезпечення пожежної безпеки об’єкта.
  6. Що означає термін «висотний будинок» та в чому полягає особливість пожежної небезпеки висотних будинків?
  7. Що означають терміни «ринок», «критий ринок», «павільйон», «кіоск», «контейнер» та «палатка» та в чому полягає особливість пожежної небезпеки ринків?
  8. Що являють собою автозаправні станції та в чому полягає особливість їх пожежної небезпеки?
  9. Які вимоги пожежної безпеки висуваються до автоматичних систем пожежної сигналізації висотних будинків?

До складів і баз загального призначення відносять торгівельні склади та бази, матеріальні склади промислових підприємств, речові склади військових частин, господарчі склади навчальних, адміністративних, науково-дослідних та проектних установ.

Склади та бази металевих виробів, скла в упаковці, хімічних речовин, паперу, шкіри, гуми та гумотехнічних виробів, каучуку, сірників, інструментів і т.п. входять до групи спеціалізованих складів та баз.

На відміну від спеціалізованих, на складах та базах загального призначення зберігають товари різної пожежної небезпеки.

Склади розміщують в окремо розташованих будинках або вбудовують у виробничі будинки. Будинки складів мають обмежену кількість дверей та вікон. Великі склади мають залізничні та автомобільні під’їзди, а за периметром будинків – навантажувально-розвантажувальні рампи.

Матеріальні цінності на складах укладають на стелажі або на підлогу в штабеля в спеціальній тарі або у контейнерах. Стелажі поділяють на поличні, клітинні та шафні. Їх виконують з деревини або металу. Стелажі розміщують повздовжними або поперечними рядами.

Особливості пожежної небезпеки матеріальних складів та баз

Пожежна небезпека матеріальних складів та баз, як і решти об’єктів, зумовлюється наявністю горючого середивища, джерел запалювання та шляхів розповсюдження вогню і диму.

Головною особливістю пожежної небезпеки матеріальних складів та баз є те, що на відносно невеликій площі може бути сконцентровано велику кількість горючих матеріалів, що в умовах пожежі можуть бути знищені вогнем. Пожежне навантаження на складах може сягати 100-120 кг/м2, а в деяких випадках значно перевищувати й це значення.

Особливо небезпечними є високостілажні механізовані склади універсального призначення заввишки 5,5 - 25 м. Такі склади характеризуються великою площею складування та значною кількістю матеріалів.

При укладанні матеріалів у високі штабелі та стелажі вогонь може поширюватися ними по вертикалі зі швидкістю 2-4 м/хв. і більше, а по горизонталі – до 1-2 м/хв.

Під час пожеж у складах, де зберігаються легкозаймисті та горючі рідини у тарі зі скла, металу, пластмас та в аерозольних упаковках, що швидко руйнуються, приміщення швидко охоплюються вогнем.

Речовини в аерозольній упаковці, а також балони з газами під час пожеж можуть спричиняти вибухи, спалахи та викиди полум’я, а легкозаймисті та горючі рідини у тарі зі скла, металів та пластмас при їх пошкодженні можуть горіти, розтікатися та підпалювати на своєму шляху різноманітні спалимі речовини та матеріали.

Швидкому розповсюдженню вогню під час пожежі в складах сприяє великий об’єм приміщень, наявність технологічних проходів та прорізів у стінах та перекриттях, що з’єднують окремі приміщення та поверхи, а також розвинених систем вентиляції та кондиціювання повітря.

Якщо на складах знаходиться значна кількість різноманітних товарів та виробів із синтетичних речивин і матеріалів, або інші цінності у синтетичній тарі і упаковці, то їх горіння та термічний розклад в умовах пожежі у багатьох випадках супроводжується підвищеним димоутворенням та виділенням отруйних речовин, що за короткий час створює небезпечне для перебування людей середовище.

Продукти згоряння не тільки ускладнюють роботу пожежних підрозділів, а й можуть псувати матеріальні цінності. Від впливу диму велика кількість продуктів харчування, що зберігаються не у герметичній тарі, стають непридатними для вживання, а текстильні, галантерейні та інші товари втрачають свої якості.

Наявність на складах речовин та матеріалів з різними фізико-хімічними властивостями зумовлює необхідність застосування для гасіння пожеж різних вогнегасних речовин.

Значно підвищує пожежну небезпеку складів наявність приміщень та обладнання з потенційними джерелами запалення. Підвищену пожежну небезпеку на складах являють конторські приміщення, кімнати для паління та обігріву працюючих.

84. Які вимоги пожежної безпеки висуваються до об’ємно-планувальних рішень складських будинків?

СНиП 2.11.01-85 Складские здания. Об’ємно-планувальні рішення складських будинків повинні забезпечувати можливість їх реконструкції, зміни технології складування вантажів без істотної перебудови будинків. З цією метою, як правило, застосовують найбільш крупні сітки колон, та не займають площу підлоги сховищ та експедицій інженерним обладнанням.

Зважаючи на необхідність виконання в складах різноманітних технологічних операцій та створення побутових умов для працюючих, приміщення сховищ, експедицій, приймання, сортування та комплектації грузів, а також побутові, адміністративні та інші приміщення, намагаються поєднувати в одному будинку. При цьому необхідно мати на увазі, що таке поєднання не повинно суперечити вимогам пожежної безпеки. Адміністративні та побутові приміщення повинні відповідати вимогам СНиП 2.09.04-87 «Административные и бытовые здания» (розглянуто на лекції №12/5).

Конторські та побутові приміщення в складах повинні бути відокремлені протипожежними перегородками 1 типу та перекриттями 3 типу (без отворів) і мати 1 з евакуаційних виходів безпосередньо назовні. Сполучення цих приміщень зі складом допускається через протипожежні двері 2 типу. У протипожежних перегородках, що відокремлюють конторські приміщення від складу, дозволяється влаштовувати протипожежні вікна 2-го типу.

За вимогами технології зберігання грузів експедицію, приймання, сортування та комплектування грузів можуть розміщувати безпосередньо у сховищах без відокремлення їх перегородками. При цьому робочі місця товарознавців, експертів, комірників, відбраківників, обліковців та операторів допускається огороджувати перегородками (заскленими або з сіткою при висоті глухої частини не більше ніж 1,2м, збірно-розбірними та розсувними) з ненормованими межами вогнестійкості та групами за межею розповсюдження вогню.

(У Правилах пожежної безпеки в Україні 2004р. зазначено, що ці перегородки мають бути з негорючих матеріалів заввишки 1,8м, і не повинні перешкоджати евакуації людей та матеріальних цінностей).

У разі розміщення складських приміщень категорій В і Д у підвальних і цокольних поверхах виробничих і складських будинків повинні дотримуватись вимоги СНиП 2.09.02-85* «Производственные здания» та ДБН В.1.1-7-2002 (розглянуто на лекції №15/1):

Підвали у разі розміщення в них приміщень категорії В повинні розділятися протипожежними перегородками 1-го типу на частини площею не більше 3000 м2 кожна, при цьому ширина кожної частини (рахуючи від зовнішньої стіни), як правило, не повинна перевищувати 30 м. У вказаних приміщеннях повинні передбачатися вікна шириною не менше 0,75 м і висотою не менше 1,2 м. Сумарну площу вікон слід приймати не менше 0,2% площі підлоги приміщень. В приміщеннях площею понад 1000 м2 повинні передбачатись не менше 2 вікон. Перекриття над підвалами повинні мати межу вогнестійкості не менше 45хв.

Коридори підвалів повинні бути завширшки не менше 2 м з виходами безпосередньо назовні або через відособлені сходові клітки. Перегородки, що відділяють приміщення від коридорів, повинні бути протипожежними 1-го типу.

Підвали з приміщеннями категорії В, які за вимогами технології виробництва не можуть бути розміщені біля зовнішніх стін, повинні розділятись протипожежними перегородками на частини площею не більше 1500 м2 кожна з улаштуванням димовидалення у відповідності зі СНиП 2.04.05-91.

У підвалах, що мають виходи безпосередньо назовні, приміщення категорії В площею 700 м2 і більше повинні бути обладнані установками автоматичного пожежогасіння, менше 700 м2 – автоматичною пожежною сигналізацією. У підвалах, що не мають вказаних виходів, приміщення категорії В площею 300 м2 і більше повинні бути обладнані установками автоматичного пожежогасіння, менше 300 м2 – автоматичною пожежною сигналізацією.

Розміщення у виробничих будинках витратних (проміжних) складів сировини та напівфабрикатів у кількості, визначеній нормами технологічного проектування для забезпечення безперервного технологічного процесу, допускається безпосередньо у виробничих приміщеннях відкрито або за сітчастим огородженням. За відсутності таких даних кількість зазначених вантажів повинна бути, як правило, не більше змінної потреби.

Енергетичне обладнання, якщо це допустимо за умовами експлуатації, слід розміщувати на відкритих площадках, передбачаючи при цьому місцеві укриття.

Висота складських приміщень визначається з урахуванням застосовуваної механізації складських процесів. Висота від підлоги до низу конструкцій та елементів комунікацій та обладнання, що виступають, в місцях регулярного проходу людей та на шляхах евакуації повинна бути не менше 2м.

Ширина багатоповерхових складських будинків категорій Б і В повинна бути не більше 60м.

Висота одноповерхових складських будинків ІІІа ступеню вогнестійкості повинна бути не більше 25 м, ІVа ступню вогнестійкості – не більше 18 м (від підлоги до низу несучих конструкцій покриття на опорі).

Ступінь вогнестійкості складських будинків, допустима кількість поверхів і площа поверху в межах протипожежного відсіку повинна прийматись за таблицею СНиП 2.11.01-85*, зокрема: будинок кат. А повинен мати не більше 1 поверху, бути не нижче ІІІа ступеня вогнестійкості, мати площу в межах протипожежного відсіку не більше 5200 м2; будинок кат. Б повинен мати не більше 3 поверхів, бути не нижче ІІІа ступеня вогнестійкості, мати площу в межах протипожежного відсіку не більше 7800 м2; будинок кат. В повинен мати не більше 6 поверхів, бути не нижче V ступеня вогнестійкості, мати площу в межах протипожежного відсіку не більше 10500 м2.

Площу першого поверху багатоповерхового будинку допускається приймати за нормами одноповерхового будинку, якщо перекриття над першим поверхом є протипожежним І типу.

У разі обладнання складських приміщень установками автоматичного пожежогасіння зазначені у таблиці площі поверхів допускається збільшувати на 100%, за винятком будинків ІІІа, ІІІб та ІVа ступенів вогнестійкості.

Складські приміщення виробничих будинків, призначені для зберігання горючих вантажів або негорючих вантажів у горючій упаковці повинні відокремлюватись від інших приміщень протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу, у разі зберігання цієї продукції на висотних стелажах – протипожежними стінами 1-го типу і протипожежними перекриттями 1-го типу. При цьому склади готової продукції (горючої та негорючої в горючій упаковці) підприємства, розміщувані у виробничих будинках, повинні розміщуватись біля зовнішніх стін.

У разі розміщення складів у виробничих будинках площа та кількість поверхів в межах протипожежного відсіку таких будинків не повинні перевищувати визначених таблицицею СНиП 2.11.01-85* (наведено вище).

Складські будинки з висотним зберіганням (від 5,5 до 25м) повинні бути одноповерховими ІІ та ІІІа ступенів вогнестійкості з ліхтарями або витяжними шахтами на покритті для димовидалення з урахуванням вимог до приміщень та обладнання складів з висотним стелажним зберіганням СНиП 2.04.09-84. У зовнішніх стінах таких будинків в місцях улаштування поперечних проходів у стелажах повинні бути дверні прорізи.

Розміщення приміщень різних категорій в будинках, вимоги до евакуаційних шляхів та виходів, улаштування димовидалення, шлюзів, тамбур-шлюзів, сходових кліток і драбин повинно прийматись у відповідності з вимогами СНиП 2.09.02-85* та СНиП 2.04.05-91 (розглянуто на лекціях №15/1, №4/3 та №5/1). За наявності віконних отворів, що відкриваються, розміщених у верхній частині зовнішньої стіни, у приміщеннях глибиною до 30 м улаштування димових витяжних шахт не вимагається. У цьому випадку площа віконних отворів визначається з розрахунку димовидалення при пожежі у відповідності з вимогами СНиП 2.04.05-91.


Дата добавления: 2015-02-05 | Просмотры: 1095 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)