АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологія скелетних і гладких м'язів. У 1897 році Чарльз Шерінгтон вперше описав збудження м’яза

У 1897 році Чарльз Шерінгтон вперше описав збудження м’яза. Він дав визначення синапсу.

Синапс – з`єднання між закінченням аксону з нервовою або м’язовою тканиною.

У хребетних і людини три види м'язів: поперечносмугасті м'язи скелета, поперечносмугастi м'язи серця - міокард і гладкі м'язи, якi утворюють стінки порожнистих внутрішніх органів і судин.

Анатомічною та функціональною одиницею скелетних м'язів є нейромоторна одиниця - руховий нейрон і iннервуема ним група м'язових волокон.

Скелетні м'язи складаються з великої кількості м'язових волокон. Волокно поперечносмугастого м'яза має витягнуту форму, діаметр його від 10 до 100 мкм, довжина волокна від кількох сантиметрів до 10-12 см. М'язова клітина оточена тонкою мембраною - сарколемою, містить саркоплазму (протоплазму) і численні ядра. Скорочувальною частиною м'язового волокна є довгі м'язові нитки - міофібрили, що складаються восновному з актину, що проходять усередині волокна від одного кінця до іншого, мають поперечну смугастість. Міозин в гладких м'язових клітинах знаходиться в дисперсному стані, але містить багато білка, що грає важливу роль у підтримці тривалого тонічного скорочення.

В період відносного спокою скелетні м'язи повністю не розслабляються і зберігають помірну ступінь напруги, тобто м'язовий тонус.

Основні функції м'язової тканини:

1.рухова - забезпечення руху

2.статична - забезпечення фіксації, в тому числі і в певній позі

3.рецепторна - в ​​м'язах є рецептори, що дозволяють сприймати власні рухи

4.депонуючая - в ​​м'язах накопичуэться вода і деякі поживнi речовини.

Фізіологічні властивості скелетних м'язів:

Збудливiсть. Нижче, ніж збудливість нервової тканини. Збудження поширюється вздовж м'язового волокна.

Провідність. Менше провідності нервової тканини.

Рефрактерний період м'язової тканини більш тривалий, ніж нервової тканини.

Лабільність м'язової тканини значно нижче, ніж нервовою – інтегральний показник, який характеризує тривалість процесу збудження. Це збудження, яке тканина може відтворити за 1 сек.

Скоротливість - здатність м'язового волокна змінювати свою довжину і ступінь напруги у відповідь на подразнення порогової сили.

При ізотонічному (концентричному) скороченнi змінюється довжина м'язового волокна без зміни тонусу. При ізометричному скороченні зростає напруга м'язового волокна без зміни його довжини.

При ексцентричному (пліометричне) – м`яз подовжується.

Самостійне опрацювання:

Залежно від умов стимуляції і функціонального стану м'яза може виникнути одиночне, злите (тетаническое) скорочення або контрактура м'яза.

Одиночне м'язове скорочення. При подразненні м'яза одиночним імпульсом струму виникає одиночне м'язове скорочення.

Амплітуда одиночного скорочення м'яза залежить від кількості скоротившихся в цей момент міофібрил. Збудливість окремих груп волокон різна, тому порогова сила струму викликає скорочення лише найбільш збудливих м'язових волокон. Амплітуда такого скорочення мінімальна. При збільшенні сили подразнювального струму в процес порушення втягуються і менш збудливі групи м'язових волокон; амплітуда скорочень підсумовується і росте до тих пір, поки в м'язі не залишиться волокон, не охоплених процесом порушення. В цьому випадку реєструється максимальна амплітуда скорочення, яка не збільшується, незважаючи на подальше наростання сили подразнювального струму.

Тетанiчне скорочення. В природних умовах до м'язових волокон надходять не поодинокі, а ряд нервових імпульсів, на які м'яз відповідає тривалим, тетанічних скороченням, або тетанус. До тетанічних скороченню здатні тільки скелетні м'язи. Гладкі м'язи і поперечносмугастий м'яз серця не здатні до тетанічних скороченнь через тривалий рефрактерний період.

Тетанус виникає внаслідок сумації одиночних м'язових скорочень. Щоб виник тетанус, необхідна дія повторних подразнень (або нервових імпульсів) на м'яз ще до того, як закінчиться її одиночне скорочення.

Якщо подразнювальні імпульси зближені і кожен з них припадає на той момент, коли м'яз тільки почав розслаблятися, але не встиг ще повністю розслабитися, то виникає зубчастий тип скорочення (зубчастий тетанус).

Якщо подразнюючi імпульси зближені настільки, що кожний наступний припадає на час, коли м'яз ще не встиг перейти до розслаблення від попереднього подразненя, тобто відбувається на висоті її скорочення, то виникає тривале безперервне скорочення, що отримало назву гладкого тетануса.

Гладкий тетанус - нормальний робочий стан скелетних м'язів обумовлюється надходженням з ЦНС нервових імпульсів з частотою 40-50 в 1с.

Зубчастий тетанус виникає при частоті нервових імпульсів до 30 в 1с. Якщо м'яз отримує 10-20 нервових імпульсів в 1с, то вiн перебуває в стані м'язового тонусу, тобто помірного ступеня напруги.

Втома м'язів. При тривалому ритмічному подразненнiв м'язі розвивається втома. Ознаками є зниження амплітуди скорочень, збільшення їх латентних періодів, подовження фази розслаблення і, нарешті, відсутність скорочень при триваючому подразненні.

Ще один різновид тривалого скорочення м'язів - контрактура. Вона триває і при знятті подразника. Контрактура м'яза наступає при порушенні обміну речовин або змінi властивостей скорочувальних білків м'язової тканини. Причинами контрактури можуть бути отруєння деякими отрутами і лікарськими засобами, порушення обміну речовин, підвищення температури тіла та інші фактори, що призводять до незворотних змін білків м'язової тканини.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 638 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)