АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні властивості серцевого м'яза.

Стінка серця складається з 3 шарів. Середній шар (міокард) складається з поперечно-смугастої мускулатури. Серцевий м'яз, як і скелетні м'язи, має властивість збудливості, здатністю проводити збудження і скорочуватися. До фізіологічних особливостей серцевого м'яза відносяться подовжений рефрактерний період і автоматизм.

Збудливість серцевого м'яза. Серцевий м'яз менш збудлива, ніж скелетний. Для виникнення збудження в серцевому м'язі необхідний більш сильний подразник, ніж для скелетного.

Провідність. Збудження по волокнам серцевого м'яза проводиться з меншою швидкістю, ніж по волокнам скелетного м'яза.

Скоротливість. Реакція серцевого м'яза не залежить від сили наносяться подразнень. Серцевий м'яз максимально скорочується і на порогове і на більш сильне по величині роздратування.

Рефрактерний період. Серце, на відміну від інших збудливих тканин, має значно виражений і подовжений рефрактерний період. Він характеризується різким зниженням збудливості тканини в період її активності. Завдяки цьому серцевий м'яз не здатна до тетанічних (тривалого) скорочення і скоює свою роботу за типом одиночного м'язового скорочення.

Автоматизм серця. Поза організму за певних умов серце здатне скорочуватися і розслаблятися, зберігаючи правильний ритм. Здатність серця ритмічно скорочуватися під впливом імпульсів, що виникають у ньому самому, носить назву автоматизму.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 977 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)