АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема: ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОГО І М'ЯЗОВОГО ВОЛОКНА. СИНАПС

Механізм поширення збудження по нервових волокнах. В нервовій системі інформація передається як серія нервових імпульсів -потенціалів дії, що поширюються.

Аксони нервових клітин можуть бути двох видів: мієлінізовані (м'якушеві) і немієлінізовані (безм'якушеві). М'якушеві волокна, чуттєві та рухові входять до

складу нервів, шо постачають органи чуття і скелетну мускулатуру; також вони є у вегетативній нервовій системі. Безм'якушсві нервові волокна розташовані в симпатичній нервовій системі.

Безм'якушеве нервове волокно складається з осьового циліндра, поверхня якого покрита плазматичною мембраною, а його вміст являє собою аксоплазму; пронизану найтоншими нейрофібрилами, між якими знаходитися велика кількість мітохондрій. Безм'якушеві нервові волокна ізольовані одно від одного шваннівськими клітинами.

М'якушеве нервове волокно складається з осьового циліндра, який покритий мієліновою оболонкою. Мієлінова оболонка утворена мембранами шваннівських клітин, що злилися між собою. Мієлін - речовина ліпідної природи, має великий електричний опір і діє як ізолятор. Мієлінова оболонка через рівні проміжки переривається, залишаючи відкритими ділянки мембрани. Ці ділянки -перехвати Ранв'є.

У безм'якушевих волокнах збудження поширюється таким чином: коли іони №+ входять в аксон, у даній ділянці аксона створюється область позитивного заряду і виникає місцевий струм між активною ділянкою і негативно зарядженою небзбудженою ділянкою. Виникаючий струм знижує мембранний потенціал в цій області й в результаті деполяризації підвищується проникність мембрани для №+ і виникає ПД. Послідовна деполяризація нових ділянок мембрани веде до того, що ПД поширюється по аксону без зміни амплітуди.

У мієлїнїзованих волокнах місцеві ланцюги замикаються в перехватах Ранв'є, і тут через мембрану аксона проходить струм, що генерує ПД. Імпульс поширюється від одного перехвату до іншого "перестрибуючи" через ділянки волокна, покриті мієліновою оболонкою. Таке проведення називається сальтаторним. Імпульс пробігає по м'якушевому волокну швидше, ніж по безм'якушевому.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 694 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)