АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РАЦІОНАЛЬНА АНТИБІОТИКОТЕРАПІЯ ПНЕВМОНІЙ.

Прочитайте:
  1. Антибіотикотерапія
  2. Етіологія, класифікація та клініка пневмоній.
  3. Класифіація антибіотиків, емпіричний та етіотропний підхід до призначення антибіотиків для лікування пневмоній.
  4. Основні напрямки фармакотерапії пневмоній.

Загальні підходи до вибору етіотропного лікування пневмонії можуть бути сформульовані наступним чином:

1. До початку лікування необхідно здійснити забір зразків всіх можливих біологічних речовин для повноцінного бактеріологічного дослідження

2. Початкова антибактеріальна терапія повинна бути орієнтована на конкретну епідеміологічну ситуацію, в якій виникла пневмонія, особливості клініки, дані рентгенологічного обстеження, гемограми, і розпочата якомога раніше, при наявності перших об’єктивних показників пневмонії.

3. Мед. працівник повинен знати сучасну етіологічну структуру пневмонії в регіоні, в лікувальній установі, де відбувається процес лікування, а також розповсюдженість лікарсько-стійких штамів збудників пневмонії в конкретній лікувальній установі.

4. Обов’язково взяти до уваги інформацію про переносимість лікарських препаратів, зручність дозування, вартість препарату.

5. При наявності двох альтернативних препаратів з однаковою антибактеріальною активністю і переносимістю перевагу слід віддавати препарату з меншою вартістю, а при однаковій вартості – з більш зручним режимом дозування.

6. Пацієнт та його рідні мають бути поінформовані про можливі строки лікування, інколи необхідність зміни антибактеріального препарату, обов’язковість виконання рекомендацій лікаря і витримування режиму дозування.

Потрібно змінювати стереотип мед. працівників не тільки в суто медичному плані з урахуванням змін в патоморфології пневмонії, але й в зв’язку з наближенням страхової медицини, коли юридична і фінансова відповідальність мед. працівника значно зростає.

Крім проблеми правильного вибору антибактеріального препарату при лікуванні пневмоній, існує проблема необгрунтовано широкого призначення антибіотиків. Їх призначають при вірусних інфекціях, гострих респіраторних захворюваннях, алергічних станах, що супроводжуються температурою, ринітом, ядухою. Широке необгрунтоване застосування антибіотиків – одна з головних причин розвитку медикаментозної стійкості.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 461 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)