АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ.

Прочитайте:
  1. E. множинних мікроінфарктів серця і легень.
  2. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  3. А. Розвиток абсцесу легень.
  4. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  5. Вакцинація новонароджених проти туберкульозу.
  6. Ветеринарно-санітарні заходи в неблагополучних щодо туберкульозу господарствах
  7. Дифузійна здатність легень.
  8. Діагностика туберкульозу
  9. ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ПСЕВДОТУБЕРКУЛЬОЗУ У ДІТЕЙ
  10. Життєва і загальна ємність легень.

ТУБЕРКУЛЬОЗ ОРГАНІВ ДИХАННЯ – інфекційне захворювання, що характеризується утворенням в уражених тканинах вогнищ специфічного запалення і вираженою загальною реакцією організму.

Захворюваність на туберкульоз зростає на території всієї України, особливо в південних регіонах, що пов’язано, в першу чергу, з соціальними умовами, і з зниженням рівня життя населення.

Етіологія. Збудник – мікобактерія туберкульозу / паличка або бацила Коха, БК /. БК – дуже стійка у зовнішньому середовищі. Джерело зараження – людина або домашні тварини. Шляхи зараження – аерогенний / повітряно-крапельний і повітряно-пиловий / і через ШКТ / при вживанні інфікованих продуктів харчування /.

Патогенез. Мікобактерії туберкульозу, що вперше потрапили в організм людини, розповсюджуються в ньому: гематогенним, лімфогенним або бронхогенним шляхом. В різноманітних органах, але частіше в лімфатичних вузлах і легенях, виникають окремі або чисельні туберкульозні пагорбки. Одночасно з’являється позитивна реакція на туберкулін / туберкуліновий віраж – поява позитивної реакції Манту після попередньої негативної /, що свідчить про інфікованість організму. При високій опірності організму, при зараженні невеликою кількістю мікобактерій, туберкульозні пагорбки рубцюються або обвапняються. При масивній інфекції, при зниженні імунобіологічної стійкості організму – розвивається клінічно виражений первинний туберкульоз. Первинний туберкульоз зустрічається переважно у дітей і підлітків. Мікобактерії, що залишилися у туберкульозних вогнищах, що загоїлися, і рубцях легенів, та лімфовузлах, можуть “пробуджуватись” і розмножуватись. Розвивається вторинний туберкульоз, тобто хвороба людей, які перенесли первинну інфекцію і мають послаблений імунітет. Вторинний туберкульоз зустрічається серед дорослих і літніх людей.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 431 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)