АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КРОВОТВОРЕННЯ ПЛОДА

Прочитайте:
  1. A.Оценка состояния плода в антенатальном периоде
  2. B. Мониторинг состояния плода в интранатальном периоде (в родах)
  3. I. Особенности кровообращения плода
  4. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.
  5. Алкогольный синдром плода
  6. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  7. Антенатальная охрана плода.
  8. АНТИФОСФОЛИПИДНЫЙ СИНДРОМ КАК ПРИЧИНА ПРИВЫЧНОЙ ПОТЕРИ ПЛОДА
  9. Асфиксия (гипоксия) плода и новорождённого. Родовая травма
  10. Б) количественно – в плодах и овощах с краской Тильманса (по методичке Малого практикума).

Кровотворення починається незабаром після імплантації. Перші осередки кровотворення утворюються в стінках жовткового мішка. З 3-6 тиж починається кровотворення в печінці і жовткове кровотворення припиняється. Печінка є основним органом гемопоезу на 2-3-му місяці внутрішньоутробного життя.

Наприкінець 3-го місяця вагітності вмикається кровотворна функція кісткового мозку. Поступово кістковий мозок стає основним органом кровотворення, а гемопоез у печінці припиняється.

Кровотворення в селезінці починається з 4-го місяця вагітності. У периферичній крові плода еритроцити з'являються на 7-8-му тижні, клітини мієлоїдного ряду — на 12-му, лімфоцити — на 16-му. На ранніх стадіях розвитку кров бідна на формені елементи і гемоглобін. У крові зрілого плода гемоглобіну та еритроцитів більше, ніж у крові дорослої людини. Фетальний гемоглобін володіє підвищеною властивістю вбирати кисень, що надходить із крові матері. Ця здатність гемоглобіну має велике значення для забезпечення киснем усіх тканин і органів плода. Фетальний (ембріональний) гемоглобін поступово замінюється гемоглобіном звичайного типу.

Білки в сироватці крові з'являються на ранніх стадіях розвитку. На 3-му місяці вагітності виявляють 5-7 фракцій білків альбумінового і глобулінового рядів, причому переважають альбуміни. У 12-13 тиж уперше з'являється гамма-глобулін, який бере участь у імуногенезі. До 20-го тижня склад білків сироватки крові збагачується. Наприкінці внутрішньоутробного періду цих фракцій стає ще більше.

Крім фракцій альбуміну і глобуліну, утворюються стадіоспецифічні білки, які спостерігаються тільки у внутрішньоутробний період. У плода виявлено альфа-фетопротеїн, кількість якого зростає до 20-го тижня і, поступово знижуючись, зникає до З6-го тижня. Вважають, що цей білок впливає на процеси росту і розвитку тканин плода. Відкрито другий стадіоспецифічний білок. Це бета-фетопротеїн.

Система зсідання крові плода розвивається переважно в другій половині вну­трішньоутробного періоду. У перші місяці здатність крові плода до зсідання дуже низька і згусток крові не утворюється. На 5-му місяці вагітності починає з'являтись фібри­ноген. На початку 6-го місяця вагітності з'являється про­тромбін. Вільний гепарин виявляють, починаючи з кінця 6-го місяця розвитку плода.

Наприкінці 6-го місяця в крові плода виявляють усі прокоагулянти і антикоагулянти, а в наступні місяці відзначають тільки кількісну зміну їх.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 698 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)