АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОПИТУВАННЯ ВАГІТНОЇ.

Прочитайте:
  1. Вимоги до приміщення, в якому проводиться поліграфне опитування
  2. Етапи проведення поліграфного опитування
  3. Картка письмового опитування
  4. Картка письмового опитування №1.
  5. Картка письмового опитування №7.
  6. Медичні обмеження для проведення поліграфного опитування
  7. На картки письмового опитування
  8. Опитування жінок
  9. Опитування по системах

ПАСПОРТНІ ДАНІ:

· прізвище, ім'я, по-батькові,

· вік,

· місце роботи,

· професія,

· місце проживання.

Вік жінки має велике значення. У юних (до 18 років) і літніх (28—30 років і старші) першовагітних ускладнення виникають частіше, ніж у молодих (18—25 років). У літніх батьків (понад 37—40 років) частіше бувають діти з аномаліями розвитку.

 

ПРИЧИНИ, ЩО ЗМУСИЛИ ЖІНКУ ЗВЕРНУТИСЯ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ (СКАРГИ) .

Вагітні звичайно приходять уперше до лікаря з приводу припинення менструацій (аменорея) і підозри на вагітність; нерідко вони скаржаться на зміну смаку, нудоту, блювання, почащення сечопуску, нагрубання молочних залоз та інші розлади, які бувають у ранні строки вагітності.

Іноді з’являються симптоми захворювань, пов’язаних з вагітністю або екстрагенітальною патологією. Усі скарги вагітної треба уважно вислухати і використати з метою діагностики.

УМОВИ ПРАЦІ Й ПОБУТУ: професійні шкідливості, санітарно-гігієічні умови, мають велике значення для здоров'я вагітної і розвитку плода. Тому треба мати вичерпні дані з цих питань і вжити заходів щодо створення для вагітної найсприятливіших умов життя.

СПАДКОВІСТЬ І ПЕРЕНЕСЕНІ ЗАХВОРЮВАННЯ можуть несприятливо впливати на роз­виток плода. Тому треба з'ясувати, чи не було в сім'ях вагітної та її чоловіка психіч­них захворювань, хвороб крові, обміну речовин та інших недуг, що передаються спадково.

Потрібно з'ясувати наявність у батьків інтоксикацій, зокрема алкоголем чи нікотином. Важливо отримати відомості про те, на які недуги раніше хворіла жінка. Великий інте­рес становлять захворювання дитячого віку. Наприклад, перенесений у дитинстві рахіт призводить до деформації кісток таза, яка ускладнює перебіг пологів. Тому завжди з'ясовують, чи був у дитинстві рахіт. Паротит, кір, туберкульоз, а також ревматизм, тонзиліт, ангіна, яка часто повто­рювалась, та інші хронічні інфекційні захворювання у дитини нерідко спричинюють відставання в фізичному і статевому розвитку і можуть у майбутньому зумовити статевий інфантилізм. Захворювання нирок, які нерідко виникають після скарлатини, обтяжують перебіг вагітності і звичайно є показанням до перери­вання її.

З'ясовують також, які інфекційні, а також гінекологічні захворювання були в зрілому віці.

Перенесені раніше захворювання серцево-судинної системи, печінки, легень, ни­рок та інших органів можуть позначитись на перебігові вагітності й пологів. Крім того, вагітність і пологи можуть зумовити нові спалахи захворювань серця, нирок, печінки тощо.

МЕНСТРУАЛЬНА ФУНКЦІЯ:

· в якому віці з'явилася перша менструація і через який проміжок часу встановився менструальний цикл;

· тип і характер менструації (цикл, тривалість, кількість втрачуваної крові, болючість тощо);

· чи змінилися мен­струації після початку статевого життя, пологів і абортів;

· коли була остання нор­мальна менструація. Менструальна функція характеризує стан статевих органів і всього організму жінки.

Поява першої менструації в 16—17 років і пізніше, великий проміжок часу між першими менструаціями і встановленням циклу (понад 5 міс), болючість менструа­цій характерні для недорозвинених статевих органів.

СЕКРЕТОРНА ФУНКЦІЯ: з'ясовують, чи немає виділень із статевих шляхів у міжменструальний період, з моменту припинення менструацій в зв’язку з теперішньою вагітністю. Пато­логічні виділення (значні, гнійні, слизуваті або водянисті з домішкою гною тощо) свідчать про наявність запальних захворювань. Причиною їх виникнення можуть бути поліп, ерозія, рак шийки матки і ін.

СТАТЕВА ФУНКЦІЯ: початок статевого життя, який шлюб (перший чи повторний); чи немає болю і кров’янистих виділень під час статевих зносин, тривалість шлюбу, здоров’я статевого партнера, застосування контрацептивів. Статеве життя в перші тижні вагітності, а також наприкінці її небезпечне, бо може стати причиною занесення інфекції в статеві шляхи або настання передчасних пологів.

ДІТОРОДНА ФУНКЦІЯ, АБО АКУШЕРСЬКИЙ АНАМНЕЗ:

· яка вагітність рахунком;

· перебіг попередніх вагітностей— чи не було гестозів (блювання, слинотеча, набряки тощо), захворювань серцево-судинної системи, нирок, печінки та інших органів (наявність зазначених захворювань у минулому спонукає особливо уважно спостерігати за жінкою);

· відомості про перебіг попередніх пологів і післяпологового періоду.Треба детально розпитати про перебіг кожної вагітності, кожних пологів і післяпологового періоду.

Якщо були викидні, треба встановити характер їх (мимовільний чи штучний, на якому місяці, чи були захворювання після викидня та їх характер). Передчасні пологи і мимовільні аборти свідчать про затримку розвитку статевих органів (інфантилізм) або про захворювання, які несприятливо впливають на перебіг вагіт­ності (ендокринні розлади, інфекційні захворювання, ушкодження шийки і перешийка матки тощо).Післяпологові захворювання можуть спричинити серйозні ускладнення при наступних пологах (неправильна пологова діяльність, прирощення плаценти, кровотечі, розрив матки тощо).

Після ознайомлення з анамнезом приступають до об'єктивного дослідження, яке починається із загального огляду.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 530 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)