АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВИЗНАЧЕННЯ ДАТИ ДОПОЛОГОВОЇ ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ

Прочитайте:
  1. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  2. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  3. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  4. Біофізичного профілю, доплерометрії, визначення вмісту в сироватці крові гормонів фетоплацентарного
  5. Визначення
  6. Визначення D-димера
  7. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  8. Визначення арт-терапії.
  9. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  10. Визначення витрат виробництва

 

Щоб своєчасно видати допологову декретну відпустку, слід точніше визначити строк вагітності, з якого видають декретну відпустку. Для цього треба враховувати анамнестичні дані (дату останньої менструації, першого ворушіння плода, дані попереднього звертання вагітної в жіночу консультацію), сукупність даних об'єктивних методів дослідження (розміри матки і плода, конституцію і зріст жінки, дані ультразвукової діагностики).

Діагностика строку декретної відпусткиустки повинна бути комплексною, з урахуванням даних кількох методів.

Допологову відпустку надають у 30 тиж вагітності на 126 діб (із них 70 діб до пологів і 56 діб після них). У випадку ускладнення перебігу вагітності і пологів післяпологову відпустку збільшують до 70 діб.

Для діагностики строку вагітності в 30 тиж із анамнестичних даних треба враховувати дату першої доби останньої менструації. За нею визначають дату першого ворушіння плода, декретної відпустки, майбутніх пологів тощо. Така методика досить добре відпрацьована в жіночих календарях, користування якими значно полегшує визначення строку декретної відпустки.

Із об'єктивних методів визначення вагітності строком 30 тиж можна використати формули, в яких враховують довжину плода, поперечний розмір голови, висоту стояння дна матки. Це формули І. Ф. Жорданія, Скульського, а також метод визначення індексу об'єму плода, запропонований А. В. Рудаковим. Але в цих формулах не враховують зріст, конституцію жінки, хоча ці показники мають велике значення для точнішого визначення строку вагітності. Тому їх варто використовувати як додаткові методи.

У таблиці К М. Фігурнова та А. В. Лібова враховані не лише розміри плода, а й ріст та конституція вагітної. Ця таблиця розрахована для діагностики вагітності строком 32 тиж. Таблицю К. М. Фігурнова та А. В. Лібова було модифіковано для визначення ва­гітності строком ЗО тиж.

Об'єктивність одержаних показників щодо вагітності строком ЗО тиж підтверджу­ється даними про висоту стояння дна матки за місяцями. Якщо в 28 тиж висота сто­яння дна матки над лобковим симфізом становить 24—28 см, а в 32 тиж — 28— ЗО см, то в ЗО тиж вона дорівнюватиме 26—29 см. Приблизно такі дані вказано і в модифікованій таблиці К. М. Фігурнова та А. В. Лібова (25—26 см). Аналогічні дані одержуємо й щодо поперечного розміру голівки (лобно-потиличного розміру). Відповідно до інструкції МОЗ України, поперечний розмір голови плода в ЗО тиж ва­гітності становить 8—9 см, за модифікованою таблицею — 8,5—9,5 см, тобто показ­ники майже однакові.

 

Тип жінки Обвід живота, см Поперечний роз-мір голови плода,см Стояння голови плода Піхвова частина шийки матки Висота стояння дна матки над лобковим симфізом
І (малий зріст, астенічна конституція)75   8,5-9,5 “Балотує” над входом в малий таз Сформована і не вкорочена 21-23
ІІ (середній зріст)   80-84 9,5-9,8 Також Також 25-26
ІІІ (великий зріст, добре вгодована) 90-94 9,8-10,3 Також Також 28-30

 

Таким чином, модифіковану таблицю К. М. Фігурнова та А. В. Лібова можна ви­користовувати для діагностики вагітності строком ЗО тиж і надання декретної допологової відпустки.

Нарешті, одним із об'єктивних методів діагностики вагітності строком ЗО тиж є ультразвукове дослідження. Цей метод грунтується на вимірюванні окремих частин плода, які змінюються відповідно до строку вагітності. За даними М. М. Мухарлямова (1987), у ЗО тиж внутрішньоутробного розвитку біпарієтальний розмір стано­вить 78 мм, лобно-потиличний — 97 мм, середній розмір голови плода — 87,5 мм, середній діаметр живота — 82 мм, довжина гомілкової кістки — 61 мм.

За допомогою фетометрії можна контролювати вірогідність анамнестично-об'єктивних методів діагностики вагітності строком ЗО тиж.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1742 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)