АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНОЇ

Прочитайте:
  1. A. часте, дрібне харчування, запобігання механічному, термічному і хімічному
  2. АЛГОРИТМ ВЕДЕННЯ ВАГІТНОЇ З ПЕРЕДЧАСНИМ ВІДШАРУВАННЯМ НОРМАЛЬНО РОЗТАШОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ
  3. АНКЕТА ВАГІТНОЇ
  4. Ведення вагітної у жіночій консультації
  5. Ви – фельдшер ФАПу, підрахуйте передбачувану масу тіла плоду, якщо обвід живота вагітної 90 см., висота стояння дна матки 30 см.
  6. Вибір методу операції визначається конкретною акушерською ситуацією, станом вагітної, плода, кваліфікацією хірурга.
  7. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  8. Від чого, в першу чергу, залежать нормативи мережі дієтичного харчування?
  9. Вміст Феруму в продуктах харчування (у мг/кг маси)
  10. Гігієна харчування.

Харчування під час вагітності має виняткове значення для збереження здоро­в'я жінки і розвитку плода. Нераціональне харчування під час вагітності призводить до виникнення різних захворювань у матері і порушення розвитку плода.

Режим харчування вагітних грунтується на врахуванні фізіологічних змін, що відбуваються в цей період у організмі жінки, потреб організму матері і плода в біл­ках, вуглеводах, солях і вітамінах.

У першу половину вагітності особлива дієта не потрібна. Жінка харчується звичайною їжею, в якій є основні поживні речовини. Їжа має бути різноманітною і смачною.

У перші місяці вагітності дозволяють гострі й солоні страви (оселедець, ікра, квашена капуста, солоні огірки та ін.), якщо виникає потреба в них. Звичайно смак нормалізується на 3—4-му місяці вагітності.

іа початку вагітності багато жінок скаржаться на нудоту, частіше вранці. У таких їдках рекомендують вранці їсти лежачи в ліжку і тільки після цього вставати. / другу половину вагітності плід швидко росте, посилюється функціональне нтаження на органи вагітної. Тому до складання дієти вагітних потрібно підхо-[ по-іншому. Харчування має бути раціональним, з урахуванням фізіологічних їливостей організму матері і плода.

іілки вводять у кількості 100—120 г на добу. З продуктів, що містять повноцінні й, слід надавати перевагу молочнокислим продуктам (кефір, сир, кисле молоко), зку (близько 1 л). Рекомендують також яйця, сичужний сир, деякі сорти м'яса)_120 г на добу), рибу (150—250 г на добу). / другу половину вагітності частину м'яса замінюють сиром. М'ясо дозволяєть-.—4 рази на тиждень (наприкінці вагітності рідше). У цей період обмежують кість м'ясних супів і бульйонів, яєць, сиру.

Кількість вуглеводів становить близько 500 г на добу, при надмірній масі тіла ва-зї — 300—400 г.

'екомендують фрукти, ягоди, овочі, а також хліб (краще грубого помелу — рело клітковини і вітамінів групи В).

ЯСири вводять у кількості 100—110 г, переважно у вигляді вершкового масла, гани та олії (соняшникова, сойова, кукурудзяна). Кількість води обмежують до 1—1,2л (сюди входять також чай, киселі, компо-долоко). Всього рідини (разом із овочами та іншими продуктами) вводять до 2 л.:танні тижні вагітності кількість рідини обмежують до 0,7—0,8 л на добу. Кіль-ь кухонної солі обмежують, особливо у другій половині вагітності (до 8—5 г на

/)•... "Гід час вагітності зростає потреба у вітамінах. Недостатнє споживання вітамінів

іас вагітності може спричинити порушення розвитку плода, викидень, передчасні зги. Тому вагітним треба рекомендувати продукти, які містять найважливіші

життєдіяльності організму вітаміни.

^етинол (вітамін А) називають вітаміном росту. У разі недостачі його в їжі спо-нюється ріст молодого організму, знижується його опірність, розвиваються за-зювання очей (ксерофтальмія, куряча сліпота), печінки, кишок. Добрим джере-

ретинолу є печінка і нирки тварин, а також молоко, яйця, вершкове масло, ква, шпинат.

ГІри потребі можна призначити вагітній ретинолу ацетат: у драже (по 2—4 на ^) або в краплях (по 1—2 краплі 2 рази на добу). Тіамін (вітамін В^) бере участь у регуляції обміну речовин, сприяє перебігові цесів обміну в нервовій системі. Недостача цього вітаміну призводить до тяжкого юрювання нервової системи, атрофії м'язів і паралічу рук та ніг. На тіамін багаті ні дріжджі, печінка, нирки, зернові та бобові культури. Тіамін є також у чорному Іі. Добова доза тіаміну становить 10—20 мг. Рибофлавін (вітамін В^) сприяє росту. При недостачі його затримується ріст, шваються захворювання очей, шкіри та слизових оболонок. Його багато в дріж-іх, печінці, нирках, м'ясі, яйцях, молочних продуктах. Добова потреба в рибо-віні дорівнює 2 мг.

Нікотинова кислота (вітамін РР) входить до складу ферментних систем, бере:ть у обміні речовин. При недостачі цього вітаміну розвивається пелагра, яка актеризується ураженням центральної і периферичної нервової системи, шкіри та зових оболонок, порушенням функції кишок. Нікотинової кислоти багато в дріж-

джах, м'ясі, печінці, зернах пшениці. Добова потреба в цьому вітаміні — 15 мг.

Аскорбінова кислота (вітамін С) бере участь у окисних процесах організму, акти­візує внутрішньоклітинні ферментні процеси. Аскорбінова кислота потрібна для нормального перебігу вагітності. Недостача її призводить до розвитку цинги, у вагіт­них настає викидень (або передчасні пологи). Багато аскорбінової кислоти в овочах, ягодах, плодах, а найбільше — в ягодах шипшини, смородині, нестиглих горіхах. Аскорбінової кислоти на добу потрібно 50—100 мг. Під час вагітності потреба в цьому вітаміні значно збільшується, тому вагітна повинна споживати більше продуктів, ба­гатих на аскорбінову кислоту. Взимку і навесні рекомендують призначати вагітним готові препарати аскорбінової кислоти.

Токоферолу ацетат (вітамін Е). При недостачі цього вітаміну в організмі пору­шуються функції статевих залоз, овуляція і процес запліднення. Під час вагітності гіповітаміноз Е призводить до загибелі плода і до викидня. Токоферолу ацетат міститься в зародковій частині зерен пшениці і кукурудзи, яйцях, печінці, сойовій олії та деяких продуктах тваринного походження. Токоферолу ацетат разом з іншими ре­човинами застосовують для лікування мимовільних викиднів і безплідності.

Вітамін О протирахітичний. Він бере участь у регуляції кальцієвого і фосфор­ного обміну, запобігає розвиткові рахіту у плода. Вітаміну О багато в м'ясі жирної риби, печінці, ікрі, вершковому маслі.

Вагітним рекомендується чотириразове харчування: перший сніданок повинен містити 25—ЗО % харчового раціону, другий сніданок— 10—15 %, обід—40— 50 %, вечеря— 15—20 %.

У вагітної нерідко спостерігається схильність до запору. Налагодженню функ­ції органів травлення сприяє вживання свіжих овочів, фруктів, чорного хліба, кислого молока. Клізми застосовують тільки в тому разі, коли випорожнення не нормалізу­ється при правильній дієті.

Протягом усієї вагітності (з моменту настання її і до пологів) жінка перебуває під наглядом жіночої консультації.

У консультації старанно обстежують вагітну, запроваджують систематичний на­гляд за станом її здоров'я і розвитком вагітності, дають поради щодо виконання правил гігієни, рекомендують дієту, організовують проведення гігієнічної гімнастики.

Гігієнічну гімнастику призначають здоровим вагітним і проводять її з урахуван­ням фізіологічних змін, що відбуваються в організмі жінки (ріст матки, збільшення маси крові і протяжності судинної системи, збільшення

навантаження на серце тощо). Тому гігієнічну гімнастику призначає тільки лікар, а заняття проводить медсестра, що пройшла відповідну підготовку. Вагітна спочатку відвідує групові заняття, а згодом вона може виконувати вправи самостійно. Для кожного терміну вагітності існує певний комплекс вправ. Після 35-36 тижнів до нього включають прийоми знеболювання пологів. Наприкінці вагітності жінку знайомлять з комплексом вправ, які рекомендується виконувати в післяпологовому періоді.

У жіночій консультації здійснюють психопрофілактичну підготовку до пологів, організовують патронаж вагітних з метою вивчення їхніх умов побуту і праці.

Лікарі жіночої консультації вживають заходів до того, щоб вагітні використову­вали всі пільги, передбачені законодавством, здійснюють заходи щодо оздоровлення умов праці, виявляють можливі ускладнення вагітності і призначають відповідне ліку­вання.

 

 

План лекції.

4. Діагностика пізніх термінів вагітності.

· безперечні ознаки вагітності

5. Акушерська термінологія.

6. Методи акушерського дослідження в ІІ половину вагітності:

· прийоми Леопольда

· аускультація живота вагітної

10. Визначення строку вагітності.

11. Визначення дати допологової декретної відпустки і дати пологів.

12. Визначення стану плода.

13. Гігієна і дієта вагітної.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 652 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)