АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Догляд за молочними залозами. 1. Один раз на добу, краще перед першим годуванням, тре­ба прийняти теплий душ або вимити груди теплою водою з милом

Прочитайте:
  1. IX. Догляд за хворими в післяопераційному періоді.
  2. VIII. Догляд за хворими в передопераційному періоді.
  3. XI. Закриті та відкриті механічні ушкодження. Догляд за хворими.
  4. XII. Термічні ушкодження. Електротравма. Догляд за хворими.
  5. XIII. Загальні проблеми при догляді за хворими з хірургічною інфекцією.
  6. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  7. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  8. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  9. Б) догляд за шкірою.
  10. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ

1. Один раз на добу, краще перед першим годуванням, тре­ба прийняти теплий душ або вимити груди теплою водою з милом, одягти чисту білизну.

2. Перед кожним годуванням треба мити руки з милом.

3. Перші три дні, залежно від стану жінки, вона може годувати дитину лежачи в ліжку, потім вибрати зручну позицію.

4. Потрібно слідкувати, щоб немовля захоплювало не тільки сосок, а й навколососкову ділянку, особливо її нижню частину.

5. Мати повинна стежити, щоб молочна залоза не закривала носик дитини.

6. Годувати дитину треба з обох грудей досита.

7. При потребі після годування слід зцідити молочну залозу, не травмуючи її.

8. Після годування змастити сосок та навколососкову ділянку молозивом чи молоком і висушити.

Якщо немовля не випускає сосок з ротика, слід затиснути носик дитини і обережно вийняти сосок. Мати повинна пам'ятати, що основну кількість спожитого молока малюк висмоктує протягом перших 15 хвилин, тому довше годувати дитину недоцільно, це призводить до травматизації сосків.

 

Згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України № 59 від 10.02.03 виписка з акушерського стаціонару за умови фізіологічного перебігу пологів та післяпологового періоду здійснюється на 4-5 добу після пологів. Згідно наказуМіністерства охорони здоров’я України № 152 від 04.04.05 здорова новонароджена дитина може бути виписана зпологового будинку на 3 добу життя.

Активний післяпологовий патронаж медичними працівниками жіночої консультації здійснюється на 2 - 3 та 7 доби після пологів для попередження або ранньої діагностики післяпологових ускладнень породіллі і захворювань новонароджених. З’ясовують правила дотримання особистої гігієни породіллі, надають консультації з питань грудного вигодовування та планування сім’ї. (Накази Міністерства охорони здоров’я України № 503 від 28.12.02р. і № 59 від 10.02.03р.)

При достатній лактації та раціональному харчуванні матері-годувальниці, грудне вигодовування повністю забезпечує фізіологічну потребу малюка в поживних речовинах перших п'яти місяців життя. Якщо в матері бракуємолока, не слід відразу відлучати дитину від грудей, тому що навіть невеликі його порції сприятливо впливають наформування організму маляти. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я при збереженій лактаціїтреба продовжувати годувати дітей своїм молоком до 2 років.

Кількість молока може тимчасово зменшуватись, це є ознакою лактаційних кризів. Найчастіше вони розвиваються на 1-2, 3-4, 7-8 місяцях лактації. Тривають вони 3-4 дні і не завдають шкоди здоровій дитині.

Методи боротьби з лактаційним кризом:

Ø більше відпочивати матері

Ø прийняти теплий душ, розтерти махровим рушником спину до відчуття тепла

Ø зробити масаж спини по обидва боки від хребта

Ø годувати дитину так часто, як вона цього вимагає, годувати вночі

Ø зціджувати молоко після годування

Ø збільшити об'єм випитої рідини.

 

Напої для збільшення лактації домашнього приготування.

1. Сік моркв'яний (свіжоприготований) п 'ють по півсклянки 2-3 рази на добу, додаючи мед, фруктові соки, молоко.

2. Горіхове молоко. 100г мелених горіхів перемішати з 25г цукру, масу кладуть у кип’яче молоко, розмішують та настоюють протягом 2 годин. Пити по 1/3 склянки перед кожним годуванням грудьми.

3. Настій з насіння кропу. 1 столову ложку насіння кропу заливають склянкою окропу та настоюють у термосі 2 години. Проціджують, п'ють по 1-2 столових ложки 3-6 разів на добу.

4. Настій з меліси, кропиви, материнки (1 столову ложку трав, змішаних в рівних пропорціях, залити 2 склянкамиокропу і настоювати 2 години; проціджують і п’ють по півсклянки 2-3 рази на день),

5. Сирний напій (400г сиру залити 1л води, поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і проварити 10 хв.;відцідити і випити впродовж дня).


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)