АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Один із методів неспецифічної стимулюючої терапії, який характеризується внутрішньом’язовим або підшкірним введенням цільної крові з лікувальною метою

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. E. Переливання крові
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу.
  5. А. Визначити рівень тіреоїдних гормонів у плазмі крові, сканування щитовидної залози.
  6. А. Загальний аналіз крові, біохімічнии аналіз крові, посів крові на стерильність, формолову пробу.
  7. А. Навмисне переривання життя невиліковного хворого із метою припинення його страждань
  8. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  9. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  10. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.

 

 

Розрізняють три види гемотерапії:

аутогемотерапію - введення тварині власної крови,

ізогемотерапію - введення крові тваринам того ж виду (наприклад, віт корови-матері теляті),

гетерогемотерапію - введення крові тваринам іншого виду (наприклад, крові коня - корові або собаці).

 

Неспецифічне дію гемотерапії більш широке, ніж серотерапії. Крім впливу високомолекулярних продуктів розщеплення білка сироватки крові, при гемотерапії стимулюючий вплив роблять також продукти аутолиза фібрину, еритроцитів і лейкоцитів.

При цьому значною мірою активізуються гемопоез, фагоцитарна активність нейтрофілів, неспецифічна імунна стійкість організму.

Показаннями для введення крові є хронічні анемії, фурункульоз, хронічно-протікають місцеві запальні процеси; кров вводять також при дерматитах, екземах, хронічних пневмоніях і плевритах, невеликих, часто повторюваних кровотечах.

Протипоказана гемотерапія при серцево-судинної недостатності, гострих запальних процесах у внутрішніх органах, менінгітах, енцефалітах, гостропроперебігаюча інфекційних хворобах.

Для лікування використовують свіже взяту стерильним шприцом з вени кров. Щоб уникнути згортання крові в шприці повинно бути протизгортальну засіб (наприклад, 5% -й розчин лимоннокислого натрію - 1 мл на 10 мл крові)

Дозування в середньому 0,05-0,1 мл / кг маси тварини, одноразово або один раз на 3 дні, всього три-чотири введення. При ін'єкції гетерогенної витриманою стабілізованою крові дозування зменшують в 2-3 рази.

 

ЛІЗАТОТЕРАПІЯ (ГІСТОЛІЗАТОТЕРАПІЯ)

 

 

Різновид неспецифічної стимулюючої терапії, при якій з лікувальною метою застосовують тканини чи органи, лізовані під впливом кислот, лугів або ферментів тканини, взяті від здорового організму.

 

 

Залежно від органу або тканини (сировина), з яких готуються лізати, препарат і носить відповідну назву: гідролізати (виготовляються з дефібринованої крові, наприклад, гідролізин Л-103), лактолізат, гемолізат, гепатолізат, оваріолізат, тестолізат та ін.

Основоположником з розробки та введення у ветеринарну практику цього методу терапії був радянський вчений М.П. Тушнов (1879-1935).

Загальна неспецифічну стимулюючу дію при лізатотерапіі роблять на організм головним чином продукти гідролізу білків: альбумоз, пептони, поліпептиди і амінокислоти, Проте встановлено деякий специфічну дію в залежності від конкретного лізату (наприклад, оваріолізат прискорює розвиток яєчників).

У ветеринарній терапії застосовуються і інші неспецифічні коштів для загострення хронічних локалізованих процесів: при фурункульозі, дерматитах АСД-2 і АСД-3, при анеміях - гемолізат, при диспепсія молодняку - гідролізин і амінопептид.

Протипоказано застосування лізатів при гострих запальних процесах, хворобах печінки, нирок, серця, сепсис.

Лізати готують і застосовують строго відповідно до інструкцій або методичними вказівками, вводять майже завжди підшкірно або внутрішньом'язово в дозах в середньому 0,05 - 0,1 мл / кг маси тіла тварини, завжди 2-3 ін'єкції з інтервалом 3-5 днів. У деяких випадках строго за настановою лізати застосовують всередину (наприклад, АСД-2).

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 573 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)