АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спрямована на мобілізацію і стимуляцію захисних сил організму для ліквідації патологічного процесу, тобто на механізм розвитку хвороби.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  3. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища
  4. Активна детоксикація організму
  5. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  7. Аномалії розвитку жіночих статевих органів.
  8. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  9. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ МАТКИ ТА ПІХВИ
  10. Аномалії розвитку матки та піхви

 

 

Усуваючи або послабляючи патогенетичні механізми, патогенетична терапія тим самим сприяє нормалізації протилежної патогенезу процесу – саногенезу (відновлення порушеної саморегуляції організму), що сприяє одужанню.

Цілеспрямована дія на патогенез супроводжується послабленням або усуненням впливу етіологічного фактора.

Отже, патогенетична терапія тісно пов'язана з етіотропної, і практично її застосовують при патології у всіх системах організму.

До патогенетичної терапії відносяться:

 

природна і штучна радіація (сонячне або ультрафіолетове опромінення),

водні процедури,

зігріваючі компреси,

подразнюючі засоби (розтирання шкірних покривів скипидаром, гірчичники, банки, масаж, електропунктура, електротерапія),

лікарські препарати, що стимулюють функцію органів і тканин (відхаркувальні, проносні, що підсилюють перистальтику, сечогінні, що підвищують секрецію залоз шлунка і кишечника, серцеві, жовчогінні).

 

До патогенетичної терапії відносять і деякі лікувальні прийоми комплексної дії (промивання преджелудков і шлунку, клізми, прокол рубця і книжки, катетеризацію сечового міхура, кровопускання).

 

Перераховані засоби ветеринарний лікар використовує, спираючись на власний клінічний досвід, а також керуючись підручниками і довідниками з фармакології, рецептурою, настановами та рекомендаціями.

Значне місце в патогенетичній терапії займає неспецифічна стимулююча терапія, яка заснована на парентеральному введенні в організм в стерильному вигляді органічних речовин, переважно рослинного і тваринного походження.

Більше ста років тому широко використовували емпіричний підхід: при багатьох хворобах, головним чином для загострення процесу, ветеринарні лікарі підшкірно вводили скипидар (скипідаротерапія), іхтіол (іхтіолотерапія), прокип'ячений гній (піотерапія), знежирене молоко (лактотерапія) та інші неспецифічні засоби.

При цьому в ряді випадків після загострення хвороби спостерігається прискорення одужання тварин. Такі способи в наш час практично втратили значення. На зміну їм прийшли більш обґрунтовані, але принцип неспецифічної дії зберігся, і багато препаратів цієї групи ще застосовуються.

 

З групи неспецифічної стимулюючої терапії у ветеринарній практиці широко використовують:

 

серотерапію,

гемотерапію,

лактотерапію

лізатотерапію,

цитотоксинотерапію,

тканинну терапію,

полі - та гаммаглобулінотерапію.

СЕРОТЕРАПІЯ

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)