АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Приготування настоїв

Прочитайте:
  1. А) приготування постелі хворого.
  2. БЛОК 7. ПРИГОТУВАННЯ СТЕРИЛЬНИХ СТОЛІВ.
  3. ЗАГОТІВЛЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН, ПРИГОТУВАННЯ ЛІКІВ
  4. Найбільш поширені дезінфікуючі розчини та способи їх приготування.
  5. Особливі санітарні вимоги до приготування холодних страв і напоїв
  6. Особливості приготування фруктово-ягідних, овочевих соків, їх класифікація.

10 г (одна-дві столові ложки) сировини кладуть в емальований посуд, заливають 1 л окропу, закривають кришкою і нагрівають у киплячій водяній бані 15-20 хв. Остигле віджимають, а обсяг отриманого настою доводять киплячою водою до 1 л.

Приготування відварів

Дві столові ложки сировини поміщають в емальований посуд, заливають 1 л окропу, нагрівають на водяній бані 25-30 хв, охолоджують при кімнатній температурі 10 хв, проціджують і дають тваринам в теплому вигляді 3-4 рази на день за 20-30 хв до прийому корму.

Настої і відвари

Настої і відвари - швидкопсувні лікарські форми, тому їх зберігають у прохолодному місці не більше 2-3 днів.

З лікарських рослин зазвичай при-міняють наступні: при шлунково-кишкових хворобах - звіробій, полин звичайний, деревій, ромашку, кмин, кору дуба, аїр болотний, лапчатку, кровохлебку, м'яту перцеву, подорожник, чорницю, кульбаба, шавлія, безсмертник, вільху, кропиву, череду, чистотіл, алтей, хвощ, мати-й-мачуху, шипшина, календулу, кріп, пижмо, материнку та ін.

При хворобах дихальної системи - деревій, горець, кровохлебку, хвощ, кульбаба, чистотіл, кору верби, плоди і листя малини, липовий цвіт, календулу, чорнобиль, квіти ромашки та ін.

Різні лікарські рослини застосовують і при багатьох інших 30 хворобах.

 

 

ДІЄТОТЕРАПІЯ

 

Прикладом комплексного використання при багатьох хворобах і з профілактичною метою різних терапевтичних засобів є також і дієтотерапія.

 

Дієтотерапія - це застосування кормів з лікувальною метою

 

Основне призначень дієтотерапії полягає в тому, щоб шляхом спеціального годування усунути патологічний процес (патогенетична терапія) і заповнити відсутні в організмі речовини (замісна терапія).

Дієтотерапію проводять з урахуванням виду, породи, віку, продуктивності тварин, технології виробництва і конкретної патології.

В якості дієтичних використовують корми легкозасвоювані, повноцінні по білкового, вуглеводного, вітамінного і мінерального складу, вищої якості (по органолептичної та лабораторної оцінці).

Для заповнення в дієтичних кормах окремих відсутніх речовин вводять додатково: солі макро - і мікроелементів, вітамінні добавки, настої і відвари.

Для кращого засвоєння застосовують спеціальну обробку кормів: дроблення, плющення, пророщування, пропарювання, дріжджування, осолоджування.

Як дієтичні корми, для великої рогатої худоби використовують свіжоскошену траву, різнотравне, конюшинове або люцернового сіно, трав'яне борошно, моркву, кормові буряки та доброякісні комбікорму з преміксами або добавками вітамінних і мінеральних компонентів.

Для годування дрібної рогатої худоби використовують різнотравне або степове сіно, комбікорму з добавками вітамінів і мінеральних сумішей.

Свиням рекомендуються кормові суміші з комбікормів, вареної картоплі, коренеплодів, відвійок, зеленої трави.

М'ясоїдних призначають фарші, молоко, м'ясний бульйон, вівсяні каші.

Для коней найбільш застосовні в якості дієтичних засобів м'яке лугове сіно, подрібнений або пророщені овес, висівки.

Для молодняку великої рогатої худоби при шлунково-кишкових розладах розроблені і з успіхом застосовуються багато дієтичні засоби: що покращує секрецію і всмоктування (настої звіробою, кінського щавлю, ромашки, родовика, сінної настій), які нормалізують склад кишкової мікрофлори (ацидофільне-бульйонні культури, ацидофілін, настоянки з часнику чи цибулі), в'яжучі та обволікаючі засоби (відвари і настої кори дуба, черемхи, вівсяний кисіль).

Гарне дієтичне засіб для новонародженого молодняка - молозиво здорових корів.

Для поросят-сисунів застосовують підсмажене зерно, вівсяний кисіль, вівсяне молоко та інші засоби.

З урахуванням стану тварин і поставленого діагнозу ветеринарний лікар призначає або змінює дієту, регулює режим і обсяг годування.

Наприклад, при Кетоз великої рогатої худоби збільшує дачу легкозасвоюваних вуглеводних кормів (зелена трава, сіно, трав'яне борошно, кормова або цукровий буряк, патока) і зменшує, відповідно, в раціоні кількість концентрованих кормів.

При хворобах печінки і нирок знижує дачу кухонної солі, виключає корми - відходи технічних виробництв (барда, жом).

При ураженнях шлунково-кишкового тракту з явищами атонії преджелудков призначає протягом 1-8 днів напівголодну дієту з рясним напування.

Після клінічного одужання тварин поступово переводять на повний раціон. В окремих випадках рекомендується штучне годування шляхом введення через зонд поживних легкозасвоюваних рідких сумішей (бовтанка з вівсянки, висівок, молочну сироватку, розчини глюкози.

 

Дієтотерапія - одна з найважливіших умов ефективності лікувальних заходів. Її перевага полягає також в доступності та простоті як у тваринницьких господарствах з інтенсивною технологією, так і на дрібних фермах.

 

Дієтотерапія (лікувальна годівля) – це спеціально організована годівля хворих тварин з лікувальною метою. Залежно від характеру захворювання дієтотерапія передбачає організацію відповідного підбору кормів, підготовки дієтичних кормів (дріжджування, пророщення, підсмажування, подрібнювання, плющення, осолоджування, нейтралізація, запарювання тощо), встановлення раціональних норм і режиму годівлі.

Призначення лікувальної годівлі має сприяти швидкому видужуванню тварини, відновленню вгодованості, продуктивності, працездатності. При цьому враховують вміст поживних речовин у раціоні, які можуть бути засвоєні організмом, функціональні можливості шлунка, кишок, печінки, ендокринних і екскреторних органів щодо перетравлення і засвоєння поживних речовин.

Дієтотерапія повинна враховувати видові й вікові особливості годівлі тварин, шляхи виведення кормових речовин, режим годівлі, склад дієти та взаємодію з іншими методами терапії.

Призначають такі види дієти:

 

голодну,

напівголодну

щадну.

 

Голодну дієту призначають тваринам на 1−2 доби з метою розвантаження травного каналу від вмісту, полегшення роботи нирок. Приймання води в період голодної дієти не обмежують.

Доцільно застосовувати штучну годівлю з парентеральним або ректальним введенням поживних розчинів. Протипоказана голодна дієта для молодняку, особливо підсисного віку, оскільки при цьому швидко настає знесилення і знижуються захисні властивості організму.

Напівголодну дієту на 2−3 доби призначають тваринам, яких переводять з голодної дієти на звичайний режим дієтичної годівлі, а також при хворобах шлунка й кишок, печінки, нирок, серцево-судинної системи.

Щадну дієту призначають і підбирають залежно від того, в якій системі переважає розлад функцій. Вона складається з призначення спеціальної дієтотерапії з метою забезпечення найсприятливіших умов для годівлі й видужування хворої тварини.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 546 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)