АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лопатка(scapula)

Називається так тому, що своєю формою нагадує плоску, тонку, трикутну лопату. Вона прилягає до задньої стінки грудної клітки на рівні ІІ-VІІ пар ребер.

Розрізняють реберну та спинну поверхні лопатки: верхній, присередній та бічний краї; а також верхній, нижній та бічний кути.

Більшу частину площі реберної поверхні лопатки займає підлопаткова ямка, від якої починається однойменний м¢яз.

 

 

Спинна поверхня великим кістковим гребенем – лопатковою остю поділяється на дві нерівні частини: верхню (меншу) - надосну та нижню – підосну ямки. Лопаткова ость продовжується, переходячи в широкий, сплюснутий, акроміальний відросток, на якому знаходиться суглобова поверхня для зчленування з ключицею.

Верхній, найкоротший, дугоподібно вигнутий край лопатки має глибоку вирізку, через яку проходить нерв. Від цього краю, біля бічного кута лопатки, відходить угору дзьобоподібний відросток.

Присередній край – найдовший, на рівні лопаткової ості дещо зігнутий.

Бічний край біля бічного кута звужується і переходить у шийку лопатки, вище від якої розташована суглобова западина, що має довгасту форму і зчленовується з плечовою кісткою.

 

Окостеніння.

Перший центр окостеніння з¢являється в хрящовій тканині шийки лопатки на третьому місяці ембріонального розвитку. Протягом першого року життя центр окостеніння з¢являється також у дзьобоподібному відростку, а в наступні роки – у плечовому відростку, суглобовій западині та в інших місцях. Окостеніння лопатки завершується в 16 –25 років.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 553 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)