АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Грудна клітка в цілому

Прочитайте:
  1. Вкажіть магістральну артерію верхньої кінцівки, від якої відходять такі гілки: найвища грудна, грудоакроміальна, латеральна грудна,
  2. Внутрішня грудна артерія,
  3. Грудна клітка (thorax)
  4. Грудная клетка
  5. Грудная клетка
  6. Густота посадки в клітках лабораторних тварин та птахів
  7. Кисть в цілому
  8. Мал. 200. Середостіння. Передня грудна стінка видалена.
  9. Особливості будови поперекових, крижових і куприкових хребців. Хребет у цілому.

 

Вона складається з грудної частини хребетного стовпа, 12 пар ребер та грудини. На скелеті вона має вигляд конуса, основа якого обернена донизу; а на горизонтальному розрізі нагадує біб, так як тіла хребців значно заглиблені досередини. При вивченні структури грудної клітки виділяють передню, задню і дві бічні стінки, які без чіткої границі переходять одна в одну, а також верхній та нижній отвори. Передня стінка утворена грудиною, реберними хрящами та передніми кінцями реберних кісток. До складу задньої стінки входять грудні хребці, а також задні кінці ребер; їхні середні частини формують бічні стінки грудної клітки.

 

Верхній отвір грудної клітки обмежений І грудним хребцем, першими ребрами і верхнім краєм ручки грудини. Крізь нього проходять: стравохід, трахея, судини, нерви.

Нижній отвір грудної клітки знаходиться між ХІІ грудним хребцем, кінцями ХІ і ХІІ пар ребер, хрящами несправжніх ребер, що зростаються між собою і утворюють реберну дугу, а також мечоподібним відростком. Отвір затягнутий м¢язово-сухожилковою перетинкою – діафрагмою, крізь яку проходять стравохід, великі судини і нерви.

 

Права і ліва хрящові реберні дуги утворюють підгрудинний кут, розміри якого залежать від форми грудної клітки.

Між ребрами є міжреберні простори, напрям яких збігається з напрямом ребер. Вони заповнені міжреберними м¢язами і сполучнотканинними перетинками.

Грудна клітка приймає участь в процесах дихання (акт вдиху і видиху).

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1751 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)