АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плечова кістка (humerus)

Прочитайте:
  1. A. Клиноподібна кістка
  2. E. Стегнова кістка
  3. Кістка кисті (ossa manus).
  4. Кістка як орган
  5. Ліктьова кістка (ulna).
  6. Охарактеризуйте будову кісток поясу верхньої кінцівки (тазова кістка).
  7. ПЛЕЧОВА АРТЕРІЯ (a.brachialis)
  8. Променева кістка (radius)
  9. Тема 10. Скронева кістка. Канали скроневої кістки. Барабанна порожнина, її стінки.

Це довга трубчаста кістка, на якій розрізняють тіло і два кінці: верхній та нижній. Біля верхнього кінця тіло кістки (corpus humeri) циліндричної форми, а потім поступово сплющується і починає нагадувати тригранну призму. На тілі виділяють:

- медіальну (присередню) поверхню;

- латеральну (бічну) поверхню – де майже посередині є дельтоподібна горбистість, до якої прикріплюється однойменний м¢яз;

- задня поверхня тіла – на якій проходить спіралеподібно зверху до низу борозна променевого нерва.

 

Верхній кінець плечової кістки закінчується її головкою (caput humeri), яка має кулясту форму і обернена медіально та вгору. Між головкою і тілом кістки є неглибока борозна – анатомічна шийка, нижче від якої розміщені великий та малий горбки. Вони відділяються один від одного міжгорбковою борозною, де проходить сухожилок довгої головки двоголового м¢яза плеча.

Кожен з горбків, продовжуючись, переходить у відповідні гребені, до яких прикріплюється м¢язи плеча. Нижче від горбків є ледь помітне заглиблення – хірургічна шийка, яку називають так тому, що в цій ділянці найчастіше трапляються переломи кістки.

Нижній кінець плечової кістки закінчується виростком майже трикутної форми, внутрішній та зовнійшній краї якого переходять відповідно у присередній і бічний надвиростки. Більший за розміром присередній надвиросток на задній поверхні має борозну ліктьового нерва. Надвиростки і борозну ліктьового нерва можна легко промацати під шкірою.

Нижче від присереднього надвиростка і досередини від нього розміщений блок плечової кістки – суглобова поверхня для зчленування з ліктьовою кісткою.

Під бічним надвиростком знаходиться мала головка плечової кістки, з якою зчленовується променева кістка.

На задній поверхні плечової кістки, над блоком, є ліктьова ямка, куди заходить ліктьовий відросток. На передній поверхні над малою головкою та блоком, відповідно розміщується променева та вінцева ямки, куди при рухах у ліктьовому суглобі заходять відростки променевої і ліктьової кісток.

Що відрізнити праву плечову від лівої, слід пам¢ятати, що її головка обернена присередньо і назад, а присередній надвиросток більший від бічного.

 

Окостеніння

Перший центр окостеніння з¢являється на восьмому тижні ембріонального розвитку на місці її майбутнього тіла. На першому році життя центри окостеніння утворюються також в епіфізарних хрящах та надвиростках. Окостеніння цієї кістки завершується в 21-23 роки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1040 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)