АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плечовий суглоб

Прочитайте:
  1. A. Розгинання в кульшовому суглобі
  2. Види суглобів
  3. Ліктьовий суглоб
  4. Методика оцінки кульшових суглобів на предмет дисплазії
  5. На нижніх кінцівках, в ділянках колінних та гомілкових суглобів
  6. оцінки кульшових суглобів на предмет дисплазії
  7. Перша допомога при ушкодженні м’яких тканин, суглобів і кісток
  8. Протокол попередження розвитку контрактури суглобів та гіпотрофії м'язів.
  9. Розкрийте класифікацію та будову суглобів людини.

 

Плечовий суглоб зв¢язує плечову кістку, а через неї всю вільну верхню кінцівку, з поясом верхньої кінцівки, зокрема з лопаткою.

 

Утворюється плечовий суглоб суглобовою западиною лопатки, доповненою суглобовою губою і головкою плечової кістки. Головка плечової кістки має форму кулі. Суглобова губа збільшує об¢єм западини без зменшення рухливості, а також пом¢якшує поштовхи при рухах головки. Суглобова капсула плечового суглоба прикріплюється на лопатці до кісткового краю суглобової западини і, захопивши плечову головку, закінчується на анатомічній шийці. Суглобова капсула фіксується за допомогою слабких дзьобоплечових та суглобоплечових зв¢язок.

В загальному плечовий суглоб не має справжніх зв¢язок і укріплюється м¢язами поясу верхньої кінцівки. Ця обставина з однієї сторони є позитивною, так як сприяє обширним рухам плечового суглоба, які необхідні для функції руки як органу праці. З другої сторони, слабка фіксація в плечовому суглобі є негативним моментом, оскільки є причиною частих його вивихів.

У порожнині суглоба проходить оточений синовіальною піхвою сухожилок довгої головки двоголового плеча.

Плечовий суглоб відрізняється великим об¢ємом рухів.

Основні рухи в плечовому суглобі можливі в трьох осях:

- сагітальний (відведення і приведення);

- фронтальний (згинання і розгинання);

- вертикальний (обертання досередини та вбік).

Згинання руки та її відведення можливі тільки до рівня плечей, так як подальші рухи гальмуються натягненням суглобової капсули і впиранням верхнього кінця плечової кістки в блок, який утворюють акроміон лопатки і її зв¢язки. Якщо рух руки продовжується вище горизонталі, то тоді цей рух здійснюється вже не в плечовому суглобі, а вся кінцівка рухається разом з поясом верхньої кінцівки.

Рука людини володіє найбільшою свободою руху. Звільнення руки було вирішальним кроком в процесі еволюції людини. Тому плечове зчленування стало найбільш рухомим суглобом тіла людини. В результаті ми можемо дістати рукою до будь-якої точки нашого тіла і маніпулювати кистями рук в усіх напрямках, що важливо при трудових процесах.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 548 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)