АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Грудна клітка (thorax)

Прочитайте:
  1. Вкажіть магістральну артерію верхньої кінцівки, від якої відходять такі гілки: найвища грудна, грудоакроміальна, латеральна грудна,
  2. Внутрішня грудна артерія,
  3. Грудна клітка в цілому
  4. Грудная клетка
  5. Грудная клетка
  6. Густота посадки в клітках лабораторних тварин та птахів
  7. Мал. 200. Середостіння. Передня грудна стінка видалена.
  8. Слои подключичной области. Структура подключичной области. Связка Купера. Субпекторальное пространство ( spatium subpectorale ). Ключично-грудная фасция.
  9. Строение костей грудной клетки, значение. Грудная клетка как целое. Движения грудной клетки при дыхании.

 

Грудні хребці, 12 пар ребер і непарна грудна кістка (грудина) та їх сполучення складають скелет грудної клітки.

Ребра – симетрично розміщуються по обидва боки грудного відділу хребетного стовпа. Кожне ребро має вигляд плоскої, довгої, вузької пластинки, що складається з реберної кістки та реберного хряща (за винятком ХІ та ХІІ ребер).

 

Реберну кістку поділяють на головку, шийку та тіло.

Головка ребра знаходиться на задньому кінці реберної кістки і має дві суглобові поверхні, що відділяються одна від одної гребенем. Цими поверхнями головка зчленовується з тілами сусідніх хребців, утворюючи реберно-хребцеві суглоби. Винятком є І, ХІ та ХІІ ребра, головка яких має тільки одну суглобову поверхню (немає гребеня), що зчленовується з тілом відповідного хребця.

Передній грудинний кінець ребра переходить у хрящ.

На внутрішній поверхні ребра по його нижньому краю проходить борозна, що утворилася внаслідок прилягання міжреберних судин і нерва.

На зовнішній поверхні тіла ребра знаходиться горбок ребра для зчленування з верхівкою поперечного відростка відповідного грудного хребця.

Ребра відрізняються одне від одного формою і розмірами. Найкоротшими є два верхніх і два нижніх ребра.

Перше ребро значно відрізняється від інших. Воно найширше, найбільш зігнуте і лежить майже горизонтально; внаслідок чого на ньому виділяють верхню і нижню поверхні та бічний і медіальний краї. На верхній поверхні є горбок, до якого прикріплюється передній драбинчастий м¢яз, а ззаду від нього знаходиться борозна, де проходить підключична артерія.

Реберні кістки І-Х пар ребер продовжуються у гіалінові хрящі, причому окістя безпосередньо переходить в охрястя. Хрящі семи пар верхніх ребер безпосередньо з¢єднуються з грудиною, а хрящі VІІІ-Х ребер приєднуються до хрящів розташованого вище ребра, утворюючи реберну дугу.

Ребра, хрящі яких з¢єднуються з грудиною, називають справжніми, а всі інші – несправжніми. Серед останніх виділяють коливні ребра (ІХ і ХІІ), що вільно закінчуються в м¢язах черевної стінки.

 

 

Груднина (sternum) – непарна, плоска, довга, губчаста кістка, що нагадує меч стародавніх римлян. У зв¢язку з цим верхня її частина дістала назву ручки, середня - тіла, а нижній кінець – мечоподібного відростка.

 

Ручка – найтовща частина грудини, нагадує трикутник. На її верхньому краї є яремна вирізка, а біля неї з кожного боку лежать дві неправильної форми, вгнуті ключичні вирізки, вкриті хрящовою тканиною і призначені для зчленування з ключицями. Дещо нище від цих вирізок є заглиблення, з яким зчленовується перше ребро.

Ручка продовжується донизу в тіло грудини, яке майже в три рази довше за неї. На границі між ними знаходяться кут грудини, біля якого прикріплюється її (друге) ребро. Цей кут легко промацати крізь шкіру і завдяки цьому знайти те чи інше ребро. По краях тіла грудини розташовані реберні вирізки, з якими сполучаються справжні ребра.

Мечоподібний відросток найчастіше має трикутну форму і закінчується тупим або розщепленим кінцем.

Завдяки поверхневому розміщенню грудина доступна для пункції. При цьому витягується червоний кістковий мозок з губчастої кісткової речовини для діагностичних і лікувальних цілей.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 790 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)