АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Протокол № 34 Дата ___________

Прочитайте:
  1. A BRIEF OUTLINE OF THE DEVELOPMENT OF THE ENGLISH LITERARY
  2. A BRIEF OUTLINE OF THE DEVELOPMENT OF THE ENGLISH LITERARY (STANDARD) LANGUAGE
  3. A BRIEF OUTLINE OF THE DEVELOPMENT OF THE ENGLISH LITERARY LANGUAGE
  4. A GUIDELINES FOR WRITING
  5. A NEW ROLE OF MARKETING AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES IN BUSINESS AND SOCIETY: LOCAL AND GLOBAL ASPECTS (NRMCTBS 2015)
  6. A Warner Communication Company
  7. A Совершенных конкурентов.
  8. A что боролись...
  9. A) 256 есе артады
  10. A) Read the dialogues in pairs.

Самостійна аудиторна робота студентів.

Дослід 1. Відтворити гіпоглікемічну кому у білих мишей і вивчити її прояви.

Двом білим мишам, які попередньо голодували протягом двох діб без обмеження води, на початку заняття підшкірно вводять інсулін із розрахунку 10 ОД/кг. Спостерігають за станом тварин. При появі судом одній із мишей вводять внутрішньоочеревинно 20% розчин глюкози з розрахунку 0,5 мл на 10г маси тіла. Продовжують спостерігати за обома тваринами. Звертають увагу на позу, рухову активність, кількість і характер дихальних рухів, мимовільний сечопуск і дефекацію.

Роблять заключення і висновки, відповідаючи на запитання:

1. Який механізм розвитку гіпоглікемічної коми.

2. Назвіть головний механізм виведення миші з стану гіпоглікемічної коми.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дослід 2. Демонстрація навчального відеофільму «Електричний шок у щура»..

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Підпис викладача _______________

Питання для самоконтролю знань.

Задача 1. До лікарні поступив хворий, який дістав опік II ступеня (20% поверхні тіла) в стадії шоку. Які фактори сприяють першочергово розвитку шоку?

A. Надмірна аферентна імпульсація.

B. Інтоксикація внаслідок порушення обміну речовин.

C. Інфекційні ускладнення.

D. Втрата білків через ушкоджену поверхню тіла.

E. Порушення регуляції судинного тонусу.

Задача 2. У чоловіка 35 років через 30 хв. після автомобільної аварії лікарем швидкої допомоги виявлена масивна травма нижніх кінцівок без значної зовнішньої крововтрати. Потерпілий знаходиться у збудженому стані. Який компонент патогенезу травматичного шоку є у пацієнта ведучим і потребує негайної корекції?

A. Внутрішня крововтрата.

B. Біль.

С. Внутрішня плазмовтрата.

D. Інтоксикація.

E. Порушення функції внутрішніх органів.

Задача 3. В період падіння температури тіла у хворого на малярію настало зниження AT до 80/45 мм рт. ст., послаблення серцевої діяльності, тахікардія. Як називається таке ускладнення?

A. Інфекційно-токсичний колапс.

B. Бактеріальний шок.

C. Геморагічний колапс.

D. Ортостатичний колапс.

E. Геморагічний шок.

Задача 4. Людина отримала електротравму. При цьому струм пройшов через серцевий м'яз. Які небезпечні порушення в роботі серця, що вимагають термінового втручання можуть виникнути у цій ситуації?

A. Тахікардія.

B. Фібриляція шлуночків.

С. Екстрасистолія.

D. Фібриляція передсердь.

E. Брадикардія.

Задача 5. Після масивного інфаркту міокарда у хворого знизився систолічний артеріальний тиск, розширилися на шиї вени, шкіра зблідла, стала ціанотичною, похолола і вкрилася потом. Спостерігається тахікардія, збільшення периферичного опору судин, анурія та ознаки набряку легень. Як називається стан, що розвинувся?

A. Реперфузійний синдром.

B. Гостра ниркова недостатність.

C. Кардіогенний шок.

D. Гостра дихальна недостатність.

E. Синдром Морган’ї – Адамса – Стокса.

Задача 6. У хворого на цукровий діабет з'явилися і повільно посилилися полідипсія, поліурія, дегідратація, астенія, сонливість, сплутаність свідомості, гіпертермія, сухість шкіри, паралічі, судоми і, нарешті повна втрата пам'яті та рефлексів. Аналізи показали гіперглікемію (65 ммоль/л), гіпернатріємію, гіпокаліємію, азотемію та відсутність кетоацидозу. Який патологічний стан виник?

A. Кетоацидотична кома.

B. Гіперосмолярна кома.

C. Гіпоглікемічна кома.

D. Печінкова кома.

E. Ниркова кома.

 

 

Таблиця 1. Порівняльна характеристика шокових і колаптоїдних станів


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 435 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)