АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АЛГОРИТМ № 4. Виконання маніпуляції «Забір матеріалу для бактеріологічного дослідження»

Прочитайте:
  1. c) Алгоритм люмбальной пункции
  2. АЛГОРИТМ
  3. АЛГОРИТМ
  4. Алгоритм аспирации содержимого трахеобронхиального дерева через интубационную и трахеостомическую трубку у больных, находящихся на ИВЛ
  5. Алгоритм виконання маніпуляції
  6. Алгоритм виконання маніпуляції
  7. Алгоритм виконання маніпуляції
  8. Алгоритм виконання маніпуляції
  9. Алгоритм виконання маніпуляції
  10. Алгоритм виконання маніпуляції

Виконання маніпуляції «Забір матеріалу для бактеріологічного дослідження»

Обладнання: лоток, стерильні ватні і марлеві тампони, ізотонічний розчин натрію хлориду, мило, гумові рукавички, стерильна бактеріологічна петля, пробірка з живильним середовищем.

 

Мета: виявлення збудника при торпідній, хронічній, орофарингеальній гонореї, гонореї у дітей.

1.Знати:

- показання до проведення

- техніку виконання

- інструментарій

- асептику, антисептику

 

2.Вміти:

- підготувати хворого до маніпуляції

- підібрати все необхідне для маніпуляції

- провести маніпуляцію

3.Показання:

- виявлення збудника, що спричинив захворювання

- діагностика гонореї

- після неодноразових негативних результатів бактеріоскопічного дослідження

- диференціальна діагностика венеричних захворювань

- підвищення ефективності лікування

- профілактика венеричних захворювань

 

4.Результат:

При засіві виділень на скошений агар, що містить білок людини виростають колонії гонококів.

 

 


ОБЛАДНАННЯ   лоток, стерильні ватні і марлеві тампони, ізотонічний розчин натрію хлориду, мило, гумові рукавички, стерильна бактеріологічна петля, пробірка з живильним середовищем
ПРИМІТКА У чоловіків матеріал беруть зі слизової оболонки сечівника, пара уретральних ходів і прямої кишки, за показаннями – з ротової частини глотки, секрет передміхурової залози (після масажу). У жінок патологічний матеріал беруть із слизової оболонки сечівника, шийки матки, бартолінієвих залоз, прямої кишки, ротової частини глотки. Матеріал з ротової частини глотки беруть зранку до вживання їжі, перед проведенням туалету ротової порожнини (полоскання, чищення зубів). У дівчаток забір матеріалу проводить лікар ложечкою Фолькмана зі слизової оболонки сечівника, прямої кишки та піхви, без дзеркал.
АЛГОРИТМ ДІЇ ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ
Психологічна підготовка хворого до маніпуляції 1.Привітайтеся з пацієнтом. 2.Назвіть себе. 3.Запитайте як його звати. 4.Поясніть доцільність проведення маніпуляції. 5.Отримайте дозвіл на виконання 6.Запевніть у неможливості виникнення ускладнень. 7.Поясніть техніку проведення проби. 8.Запропонуйте пацієнту лягти на кушетку або пацієнтці лягти на гінекологічне крісло.
Техніка забору матеріалу для бактеріологічного дослідження на гонокок 1.Вимийте руки з милом в проточній воді. 2.Вдягніть гумові рукавички. 3.Підготуйте необхідні інструменти. 4.Візьміть матеріал так, як і для бактеріоскопії. 5.Витягніть стерильний ватний тампон із пробірки зі живиль­ним середовищем. 6.Розітріть легенько мікробіологічною петлею взятий матеріал штрихами на поверхні живильного середовища. 7.Закрийте пробірку стерильним тампоном, не торкаючись пальцями тієї частини тампона, що входить у пробірку. 8.Пробірку зі живильним середовищем помістіть у термостат. 9.Зішкребіть матеріал стерильною мікробіологічною петлею зі слизової оболонки глотки, поверхні мигдаликів. 10.Перенесіть отриманий матеріал штрихоподібними рухами на поверхню живильного середовища. 11.Оформіть направлення де вкажіть прізвище та ініціали хворого, звідки взято матеріал, дату, прізви­ще лікаря (у випадку анонімного обстеження вказують тільки код хворого) і пробірку відправте у лабора­торію. 12.Запишіть в журналі прізвище та ініціали пацієнта, дату забору проби та початку обстеження. 13.Зніміть рукавички і покладіть у посудину для відпрацьованого матеріалу.
Оцінювання результатів При посіві виділень на живильне середовище виділяється чиста культура гонокока, яка ферментує тільки глюкозу.
Дезінфекція обладнання Використані рукавички занурте у дезрозчин.

 



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 621 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)