АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Передстерилізаційне очищення виробів медичного призначення

Прочитайте:
  1. А.3.3.4. Призначення статинів
  2. Введення інсуліну у флакон з розчином глюкози за призначенням лікаря
  3. Гігієна медичного персоналу хірургічних відділень.
  4. Гігієна праці медичного персоналу
  5. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
  6. Для студентів VI курсу медичного факультету
  7. Загальні поняття про операцію та дії медичного персоналу під час операційного періоду.
  8. Кафедра судової медицини та медичного законодавства
  9. Кафедра судової медицини та медичного законодавства
  10. Медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною

Передстерилізаційне очищення передбачає видалення з виробів білкових, жирових, механічних забруднень і залишків лі­карських препаратів. Воно здійснюється ручним або механічним способом із використанням 0,5 % мийного розчину біолоту або біомию. Спочатку предмети у розкритому вигляді (затискачі) замочу­ють на 15 хв і миють йоржиком, потім промивають під проточною водою протягом 5 хв, далі полощуть у дистильованій воді протягом ЗО с і висушують у сухожаровій шафі при температурі 85 °С до повно­го зникнення вологи.

Потім здійснюють контроль якості передстерилізаційної очист­ки на наявність залишків крові (азопірамова проба) і на наявність залишків мийних засобів (фенолфталеїнова проба). Контролю під­лягає 1 % кількості предметів одного призначення, але не менше ніж 3—5 одиниць з кожної партії.

Азопірамова проба. Початковий розчин азопіраму (амідопірин — 10 г, солянокислий анілін — 0,15 г, 95 % етиловий спирт — 100 г) у рівних частинах змішують із 3 % розчином пероксиду водню безпо­середньо перед проведенням проби. Робочий розчин азопіраму нано­сять ватним тампоном або за допомогою піпетки на обстежувальний предмет. За наявності слідів крові одразу або протягом 1 хв після контакту реактиву із забрудненою ділянкою з'являється фіолетове забарвлення, яке протягом кількох секунд змінюється на бузкове. Забарвлення, що виникло пізніше, ніж через 1 хв після нанесення реактиву на предмет, не враховують.

Азопірам виявляє також наявність рослинних залишків, хлорно­го вапна, мийних засобів з відбілювачем, іржі та кислот. Бурувате за­барвлення спостерігають за наявності на обстежувальних предметах іржі, рожево-бузкове — окиснювачів, що містять хлор.

Робочий розчин азопіраму використовують протягом 1—2 год, за температури повітря понад 25 °С — протягом 30—40 хв.

При позитивній азопірамовій пробі навіть на одному предметі здійснюють повторну передстерилізаційну очистку всієї партії. При негативній пробі використані предмети ретельно промивають і вису­шують, і вся партія предметів підлягає стерилізації.

1 % спиртовий розчин фенолфталеїну використовують для визна­чення залишків мийних засобів. При позитивній пробі реактив набу­ває рожевого кольору. У такому разі вся партія предметів підлягає повторному ретельному промиванню проточною водою і ополіску­ванню дистильованою водою та висушуванню.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1006 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)