АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ СТЕРИЛІЗАЦІЇ

Прочитайте:
  1. II. Умови прийняття на обслуговування та обслуговування громадян
  2. III. Умови прийняття і порядок обслуговування громадян
  3. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  4. V. Етапи проведення заняття
  5. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  6. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  7. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  8. Виникнення та проведення нервового збудження.
  9. Вплив на мікроби фізичних, хімічних і біологічних агентів. Практичне використання. Методи стерилізації.
  10. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №5

Стерилізацію проводять:

а) у стерилізаційних коробках без фільтрів або з фільтрами;

б) у подвійній м'якій упаковці з бязі або пергаменту, міцного па­кувального паперу.

У чистій зоні здійснюють стерилізацію в парових стерилізаторах (автоклавах), де діє насичена водяна пара під тиском.

Парові стерилізатори бувають різних конструкцій, розмірів та об'ємів. У вертикальних парових стерилізаторах матеріал закладають та виймають через отвір зверху. У горизонтальних непрохідних сте­рилізаторах, оснащених одними дверцятами, завантаження та розван­таження матеріалу проводять з одного боку. Горизонтальні прохідні (двобічні) стерилізатори з двома дверцятами, розміщеними одні навпро­ти других з обох боків стерилізатора, дають змогу розділяти стериліза­ційне відділення на дві половини: нестерильну, на якій завантажують матеріал, та асептичну (чисту), на якій матеріал розвантажують.

У всіх типах парових стерилізаторів принципи будови однакові. Вони складаються з трьох стальних циліндрів, розміщених один в од­ному. Внутрішній циліндр є стерилізаційною камерою, в яку закла­дають матеріал для стерилізації. Середній циліндр — це камера, яка з'єднується із стерилізаційною камерою. Зовнішній циліндр — це за­хисний кожух, який зменшує теплові втрати. Автоклав оснащений манометром, запобіжним клапаном, пароутворювальним бачком, лійкою для заливання води.

Обов'язково перед стерилізацією у стерилізаційні коробки і сте­рилізаційні камери закладають для контролю стерилізації індикато­ри, які при достатньо якісній стерилізації повинні розплавитись, або змінити колір.

Інструменти, перев'язний матеріал, операційну білизну стерилі­зують при тиску пари в стерилізаційній камері 2 атм., температурі — 132 °С, час стерилізації — 20 хв. Режим стерилізації гумових виробів становить при тиску пари в стерилізаційній камері 1,1 атм., темпера­турі 120 °С, час стерилізації — 45 хв.

Після стерилізації особа, яка стерилізує, заносить усі дані про стерилізацію в "Журнал обліку роботи ЦСВ" і проставляє дату та підпис на бирочці, яка прикріплена до стерилізаційної коробки.

Після стерилізації бікси із стерильним матеріалом викладають на стелаж, попередньо оброблений двічі дезінфекційним розчином, і видають із чистої зони за призначенням.

Допускається термін зберігання стерильності у стерилізаційних коробках без фільтрів, у подвійній м'якій або паперовій упаковці З доби; у стерилізаційних коробках із фільтрами — 20 діб. Використо­вують розпочатий стерильний матеріал протягом доби.

Вироби із металу, скла, силіконової гуми стерилізують повітря­ним методом у сухожаровій шафі у відкритих металевих посуди­нах або в паперових упаковках. Режим стерилізації:

а) температура — 180 °С — 60 хв;

б) температура —160 °С — 150 хв.

Вироби, простерилізовані без упаковки, повинні бути використані одразу після стерилізації.

До роботи з паровими стерилізаторами допускаються особи, які досягли 18 років і мають посвідчення про здачу технікуму і експлуа­тацію парового стерилізатора даного типу.

Хімічна (волога) стерилізація. Під хімічною вологою стериліза­цією розуміють стерилізацію за допомогою розчину хімічних речовин.

Така стерилізація проводиться при температурі, яка не переви­щує температури коагуляції білка (45—50 °С).

Стерилізацію хімічними розчинами застосовують для термічно нестійких предметів (ендоскопічна апаратура, вироби із пластмаси, гумові предмети та ін).

Для стерилізації застосовують:

• 6 % розчин пероксиду водню, експозиція 6 год при температурі розчину 18 °С; при температурі розчину 50 °С — експозиція 3 год;

• 70 % етиловий спирт — експозиція 2 год.

Після закінчення часу стерилізації, дотримуючись правил асеп­тики, стерильний предмет тричі промивають у стерильній дистильо­ваній воді або в стерильному ізотонічному розчині натрію хлориду і зберігають в асептичних умовах на стерильному столі або в стериль­ному біксі не більше 1 доби.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 879 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)