АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі.

Прочитайте:
  1. Б. Ситуаційні задачі.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. У хворого 59 років, який 15 років страждає на гіпертонічну хворобу на фоні гіпертонічного кризу розвинулась гостра лівошлуночкова недостатність. Який препарат найдоцільніше призначити цьому хворому?

A. Нітропрусид натрія

B. Ніфедипін

C. Анаприлін

D. Верошпірон

E. Каптоприл

2. Чоловіка 57 років доставлено в неврологічне відділення зі скаргами на слабкість лівої руки, ноги, головну біль, опущення правої повіки, двоїння. Раптово, після нервового перевантаження, відмічав підвищення тиску до 220\135 мм рт.ст. Об'єктивно: оглушення, мова збережена, разбіжна косоокість лівого ока, пноз правої повіки, диплонія. Сила м'язів в лівих кінцівках знижена. Сухожилкові рефлекси зліва вищі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гострий ішемічний інсульт

B. Субарахноїдально-паренхіматозний крововилив

C. Менінгоенцефаліт

D. Міастенія

E. Неускладнений гіпертонічний криз

3. Хворий М., 60 років, ввечері, після роботи відчув головний біль, впав, втратив свідомість. 15 років хворіє гіпертонічною хворобою. Об’єктивно: АТ 200/100 мм рт.ст., Ps 80 в 1 хв., t 37,7є. Свідомість відсутня. Права носогубна складка згладжена. Сухожильні і пероостальні розлади не виявляються. М’язовий тонус низький. Під час огляду в лівих кінцівках помічені мінімальні рухи. Права стопа ратована назовні. Менінгеальні знаки позитивні. Встановіть діагноз.

A. Гострий геморагічний інсульт

B. Пухлина головного мозку

C. Менінгіт

D. Енцефаліт

E. Вегето-судина дістонія

15. Тестові завдання для контролю початкового рівня знань.

1. Чоловік 40 років протягом 6 років хворіє гіпертонічною хворобою. Антігіпертензивні препарати приймає тільки при кризах. Курить від 2 до 5 цигарок у день. Веде малорухливий спосіб життя. Професія пов`язана з нервовим перенавантаженням. Який з перелічених факторів ризику в більшій мірі сприяє прогресуванню атеросклерозу у данному разі?

A. Артеріальна гіпертензія

B. Вік

C. Паління

D. Чоловіча стать

E. Гіподинамія

2. Хворий М., 57 років скаржиться на головний біль, головокружіння, дратівливість, поганий сон. Хворіє 10 років. Об'єктивно: загальний стан задовільний. Щитовидна залоза збільшена до І ст. Акцент ІІ-го тону в другім міжребер'ї справа. Пульс ритмічний, 68 за 1 хв. АТ 195/115 мм рт.ст. Периферичних набряків немає. Пульс на периферичних артеріях рук і ніг пальпується. Загальний аналіз крові та сечі без змін.Глюкоза крові – 5,1 ммоль/л, сечовина крові - 7,2 ммоль/л. Консультація окуліста: на очному дні артерії сітківки звужені. Який найімовірніший діагноз?

A. Коарктакція аорти

B. Хронічний гломерулонефрит

C. Гіпертонічна хвороба ІІ ст.

D. Синдром Іценко-Кушинга

E. Тіреотоксикоз

3. Хворий 74-х років страждає на гіпертонічну хворобу біля 20-ти років. Скаржится на частий головний біль, запаморочення, приймає енапріл. Об'єктивно: акцент II тона нааорті, Ps- 84/хв., ритмічний, АТ- 180/120 мм рт.ст. Яку групу гіпотензивних препаратівдоцільно призначити додатково з урахуванням віку?

A. Петлеві діуретики

B. Тіазідні діуретики

C. Бета-адреноблокатори

D. Альфа-адреноблокатори

E. Центральні симпатолітики

4. У хворого 46-ти років діагностовано стенокардію напруги ІІ функціонального класу на фоні гіпертонічної хвороби ІІ стадії. Артеріальний тиск в межах 160/105 мм рт.ст. Якому антигіпертензивному препарату надасте перевагу?

A. Метопролол

B. Еналаприл

C. Доксазозин

D. Клофелін

E. Адельфан

5. Чоловік 65 років звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення, відчуття оніміння кінцівок. В анамнезі: виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Об’єктивно: пульс - 62/хв, ритмічний. АТ - 165/90 мм рт.ст. Перкуторно: ліва межа серця на 1,0 см назовні від лівої середньо-ключичної лінії. Тонисерця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена. Набряки відсутні. Який препарат доцільно використати в якості монотерапії даного пацієнта?

A. Клофелін

B. Пропранолол

C. Гіпотіазид

D. Адельфан

E. Раунатин

6. Хворий 68 років страждає на хронічний пієлонефрит упродовж 15 років. В останні 3 місяці скаржиться на інспіраторну задишку при фізичному навантаженні, серцебиття, періодичний біль у ділянці серця без іррадіації, загальну слабкість. Об-но: Акроціаноз на тлі блідості шкіри. Пульс 104/хв, ритмічний, напружений. АТ 190/110 мм рт. ст. Ліва межа серця на 2 см вліво від лівої серединноключичної лінії, над верхівкою І тон серця ослаблений, систолічний шум, акцент ІІ тону над аортою. На ЕКГ відхилення електричної осі серця вліво, дисметаболічні зміни. Кров: Hb – 66 г/л, креатинін 1,1 ммоль/л. Відносна густина сечі 1,012. У хворого артеріальна гіпертензія найвірогідніше

A. Реноваскулярна

B. Есенціальна

C. Гемодинамічна

D. Ренопаренхіматозна

E. Викликана недостатністю аортального клапана

7. Жінка 59 років 2 дні перебуває у відділенні реанімації з трансмуральним інфарктом міокарда. Поскаржилась на ядуху, різку слабкість. Об'єктивно: ціаноз. ЧД - 34/хв, ЧСС =Рs=124/хв, АТ - 140/80 мм рт.ст. Дихання над легенями послаблене, у нижніх відділах вологі хрипи. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Почати лікування найбільш доцільно з призначення:

A. Гіпотіазиду

B. Лазиксу

C. Верошпірону

D. Тріампуру

E. Манітолу

8. У 66-річного хворого з артеріальною гіпертонією (АТ 190/110 мм рт. ст.) при обстеженні виявлено ІХС, стенокардію, II ФК, генералізований атеросклероз судин нижніх кінцівок. Глюкоза крові 6,7 ммоль/л, холестерин 7 ммоль/л, тригліцериди- 3 ммоль/л. Виберіть засіб для лікування артеріальної гіпертензії:

A. Метилдопа

B. Гіпотіазид

C. Атенолол

D. Резерпін

E. Еналаприл

9. Чоловік 42 років скаржиться на інтенсивний головний біль в потиличній ділянці, почервоніння лиця, відчуття тремтіння тіла. Впродовж 3 років - періодичні епізоди підвищення АТ до 180/90 мм рт. ст. Об-но: Пульс - 108 за хв. АТ 200/100 мм рт. ст. Ліва межа серця зміщена вліво на 1,5 см. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. ЕКГ: порушення процесів реполяризації передньо-бічної стінки ЛШ. Введення якого з перерахованих препаратів є найбільш ефективним:

A. Фуросемід

B. Верапаміл

C. Клофелін

D. Метопролол

E. Пентамін

10. У хворої 65 років після фізичного навантаження, з’явились різка задуха, виник приступ ядухи. Об-но: ЧСС 120 в хв., АТ 200/120 мм Hg, ЧД 34 за хв. Cor-тони глухі, систолічний шум на верхівці. Дихання везикулярне, ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи. Яка з наведених схем є найбільш доцільною?

A. Лазикс, нітрогліцерин внутрішньовенно

B. АТФ, лазикс внутрішньовенно

C. Строфантин, лазикс внутрішньовенно

D. Морфін,строфантин внутрішньовенно

E. Еуфілін, дибазол внутрішньовенно

Відповіді на тестові завдання:

                   
A C В А С D B E D A

 

16. Тестові завдання для контролю рівня знань після розбору теми на практичному занятті:

1. Жінка 62-х років доставлена у приймальне відділення зі скаргами: сильний пекучий біль за грудиною, задуху. В анамнезі 10 років гіпертонічна хвороба. Об”єктивно: стан середньої важкості, шкіра бліда, ціаноз губ, над легенями везикулярне диханне. Тони серця приглушені, ритмічні. Акцент II тону над аортою. АТ 210/120 мм рт.ст. ЧСС=PS=76 в 1 хвилину. На ЕКГ: підвищення сегменту ST в I, aVL,V5-V6 відведеннях. Найбільш ймовірний діагноз?

A. Гіпертонічний криз, ускладнений нестабільною стенокардією

B. Неускладнений гіпертонічний криз

C. Гіпертонічний криз, ускладнений гострим інфарктом міокарда

D. Гіпертонічний криз, ускладнений гострою лівошлуночковою не.достатністю

E ТЕЛА

2. Хворий Р., 30 років, скаржиться на головну біль та серцебиття після емоційного стресу. Хворіє на гіпертонічну хворобу на протязі 2 років. При обстеженні хворий збуджений, обличчя гіперемійоване, шкіра зволожена. Пульс 100 уд/хв, АТ180/90 мм рт.ст.. Що треба призначити хворому в першу чергу для купировання кризу?

A. Пропранолол

B. Апресін

C. Фуросемід

D. Клофелін

E. Дібазол

3. У хворого з гіпертонічною хворобою з'явилися скарги на слабкість, нудоту, головний біль, тупий біль у серці, серцебиття. Погіршення стану наростало протягом останніх 4 днів. На світанку відбулася носова кровотеча. Пульс - 110/хв,ритмічний, АТ – 230/110 мм рт.ст. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Гіпертонічна криза I типу

B. Геморагічний інсульт

C. Пароксизмальна тахікардія

D. Геморагічний васкуліт

E. Гіпертонічна криза ІІ типу

4. Хворий К., 58 років скаржиться на різко виражену задишку інспіраторного характеру. Об-но: ЧД 30 за хвилину, АТ 230/130 мм рт.ст. Акроцианоз, клокочуще дихання. При аускультації серця - акцент другого тону над легеневою артерією. Оберіть комбінацію медикаментів для лікування.

A. Строфантін, панангін

B. Сальбутамол, атропін,

C. Еуфілін, преднізолон.

D. Морфін, фуросемід

E. Корглюкон, ізадрін

5. У хворого 44 років, що страждає на гіпертонічну хворобу з`явився головний біль, сердцебиття, страх. Об`єктивно: Ps - 100/хв, АТ - 200/100 мм рт. ст., ліва межа серцевої тупості на на 1,5 см зміщена вліво, дихання везикулярне. На ЕКГ синусова тахікардія, ознаки гіпертрофії лівого шлуночку. Який препарат необхідно призначити для невідкладної допомоги?

A. Обзідан

B. Дібазол

C. Резерпін

D. Сульфат магнію

E. Фуросемід

6. У жінки 67 років, що страждає на гіпертонічну хворобу, вночі раптово з'явилися головний біль, задишка, що швидко перейшла в ядуху. Об’єктивно: бліда, на лобі краплини поту, АТ – 210/140 мм рт ст., ЧСС – 120 уд./хв., над легенями поодиноке сухе хрипотіння, в нижніх ділянках – вологі хрипи. Гомілки пастозні. Яка невідкладна допомога найбільш доцільна у даному випадку?

A. Еналаприл в/в + Фуросемід в/в

B. Нитрогліцерин в/в +Фуросемід в/в

C. Дігоксин в/в + Нитрогліцерин в/в

D. Лабеталол в/в + Фуросемід в/в

E. Нитрогліцерин в/в + Капотен всередину

7. У хворої Н.,50 років, яка страждає гіпертонічною хворобою понад 10 років на тлі стресу раптово підвищився артеріальний тиск до 200/110 мм рт.ст. Стан супроводжувався тремтінням тіла, головним болем, тахікардією,загальним збудженням, відчуттям жару та сухості в роті. Призначення яких препаратів є найбільшогрунтованим?

A. Антагоністів кальцію

B. Бета-адреноблокаторів

C. Сечогінних

D. Інгібіторів АПФ

E. Блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ

8. Хворого турбує сильний головний біль, запаморочення, нудота. Артеріальний тиск 200/110 мм рт. ст. Вогнищева неврологічна симптоматика відсутня. Менінгеальних знаків немає. Що виникло у хворого?

A. геморагічний інсульт

B. гостра гіпертензивна енцефалопатія

C. симпато-адреналовий криз

D. гіпертензивний криз

E. субарахноїдальний крововилив

9. Пацієнт 50-ти років хворіє на гіпертонічну хворобу 20 років. Протягом 2-х днів відмічає погіршення стану: головний біль, нудоту, запаморочення, набряк обличчя, задишку при незначних навантаженнях, які пов'язує з надмірним споживанням солоної їжі та перериванням прийому призначеної антигіпертензивної терапії. Об-но: АТ- 180/120 мм рт.ст., ЧСС- 88/хв., ЧДР- 24/хв., послаблення дихання в заднє-базальних відділах легень. Надання допомоги пацієнту в стаціонарі слід розпочати з:

A. В/в крапельного введення ізокету

B. В/м введення 2 мл седуксену

C. В/в введення 80 мг фуросеміду

D. Сублінгвального прийому 10 мг корінфару

E. В/в введення лабеталолу

10. Больной 75 лет, жалуется на головную боль, головокружение, снижение памяти. Последние 6 лет повышается АД до 170/80 мм рт ст. Об-но: акцент П тона на аорте. Пульс 68 в 1 минуту, ритмичный. АД=178/80 мм рт ст. В ан.мочи: отпосит. пл.-1008, белок-0,033 г/л, лейк.-3-4 п/зр. Сахар крови-5,4 ммоль/л; холестерин – 6,8 ммоль/л. На ЭКГ высокий зубец R в I отв. и глубокий зубец S в Ш и AvF отв. В качестве антигипертензивного препарата I ряда больному следует назначить:

A. Гипотиазид.

B. Пропранолол.

C. Эналаприл.

D. Клофелин.

E. Празозин.

 

Відповіді на тестові завдання:

 

                   
C A E D A B B D C A

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)