АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття норми і патології, патологічні реакції, процеси, стани

Прочитайте:
  1. II. Дайте визначення поняттям.
  2. Вибрация, ее влияние на организм человека в условиях производства. Нормирование и меры профилактики
  3. Витамины, их классификация и значение для организма. Принципы нормирования потребления витаминов.
  4. Вкажіть стопні патологічні рефлекси згинальної групи
  5. Влажность воздуха , ее виды. Физиолого-гигиеническое значение и принципы нормирования. Методы определения влажности воздуха.
  6. Вода как фактор распространения заболеваний неинфекционной природы, гигиеническое нормирование химического состава питьевой воды.
  7. Вода как фактор распространения заболеваний неинфекционной природы; гигиеническое нормирование химического состава питьевой воды.
  8. Воздухообмен, микроклимат, освещение основных помещений больниц, значение, нормирование.
  9. Г) закон крутизны нарастания тока. Явление и механизм аккомодации.
  10. Гибернация и станинг

Хворобу супроводжують три патологічні явища:

Патологічна реакція – реакція організму або окремих його тканин на дію подразника, яка за своїм характером і силою неадекватні силі цього подразника.

Патологічний процес – це порушення функцій і структури під впливом патогенного подразника і виявляються комплексом патологічних і захисно-компенсаторних реакцій місцевого і загального характеру.

Патологічний стан – це стійка зміна структури і функції організму, що виникає внаслідок перенесеної хвороби (зміна форми клапанів серця при ендокардиті).

Нозологія – наука, що вивчає загальні відомості про причини і умови виникнення хвороби, її розвиток і завершення. Здоров’я – це така форма життєдіяльності організму при якій структура і функції організму відповідають одна одній і система регуляції цього зв’язку на різних рівнях підтримувати генетичний потенціал і реалізовувати його даному виду тварини в конкретних умовах зовнішнього середовища. Здоров’я характеризується здатністю підтримувати комплекс постійно існуючих реакцій на вплив умов навколишнього середовища.

Стан здоров’я визначається продуктивністю, фізіологічною регуляцією, яка проявляється захисно-компенсаторними реакціями, що залежать від стану нервової системи і гуморальних механізмів, ушкоджувальної дії чинників навколишнього середовища.

Адаптаційно-компенсаторними реакціями проявляється життєдіяльність організму до змін навколишнього середовища, що включають два самостійних поняття: адаптація – це властивість організму перебудовувати свої функції та поведінку у відповідь на зміну навколишнього середовища; компенсація – це мобілізація процесів спрямованих на покриття втраченої функції органу за рахунок посилення чи перебудови функції інших органів систем організму. Адаптаційно-компенсаторні реакції залежать від характеру дії чинників зовнішнього середовища, індивідуальних особливостей організму, віку, статі, спадкових чинників, бар’єрних систем.

Бар’єрні системи – це морфофункціональні утвори різної складності, що мають здатність нейтралізувати шкідливі чужорідні речовини. Стан здоров’я оцінюється і контролюється температурою, пульсом, диханням. В розвитку хвороби розглядають два поняття передхворобу і хворобу. Передхвороба – це стан функціональної готовності до розвитку хвороби. Виникає тоді коли рівень адаптаційно-компенсаторних реакцій не здатний підтримувати оптимальні умови для життєдіяльності, залежить від сили, характеру ушкоджувального чинника, якщо ці реакції не спроможні подолати дію патогенного чинника.

Хвороба – це якісно новий стан організму пристосованого характеру, який виникає під дією ушкоджувальних чинників і виявляється комплексом структурно-функціональних змін з боку органів та систем, порушення зв’язку організму з навколишнім середовищем і зниженням продуктивності і економічної цінності тварин. При хворобі відбуваються зміни від субклітинного рівня до цілісного організму. Характер цих змін залежить від сили дії ушкоджувального чинника і від стану організму з його спадковими і набутими властивостями.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 572 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)