АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ознаки атрофії.

Прочитайте:
  1. БІОХІМІЧНІ ОЗНАКИ МІТОХОНДРІОПАТІЙ
  2. Визначити ознаки правильної постави. Як впливає постава на діяльність організму.
  3. Відмітьте клінічні ознаки абсцесу головного мозку
  4. Вірогідні ознаки вагітності
  5. Вкажіть ознаки менінгококового менінгіту
  6. Вкажіть основні ознаки сирингомієлії
  7. Двомембранні органели рослинної клітини, їхні спільні ознаки, будова та функції.
  8. Достовірні ознаки
  9. Клінічні ознаки
  10. Клінічні ознаки і деякі дані лабораторних досліджень при основних видах вітамінної недостатності

Орган зменшений в об’ємі, поверхня гладенька, щільної консистенції, блідого кольору, інколи сіро-жовтого або бурого внаслідок пігментації ліпофусцином – бура атрофія.

При будь-якій атрофії функція органу знижується. Якщо атрофія не досягла високого ступеня, то усунення причини, що викликала її, орган морфологічно і функціонально відновлюється, а при глибоких атрофічних змінах в органах і старечій атрофії не зворотні.

Кількісне порушення сечовиділення

Кількісні зміни сечі:

Поліурія – надмірне виділення сечі. Причини: надмірне вживання рідини, підвищення кров’яного тиску, подразнення нирок, враження гіпофіза, підшлункової залози.

Олігурія – зменшене сечовиділення при недостатньому вживанні рідини, втраті води організмом, затримка води в тканинах і порожнинах, враженні нирок.

Анурія – повне припинення сечовиділення при закупорці сечовивідних шляхів каменями, ексудатом, здавлюванні пухлинами, при пошкодженні нирок.

Актиномікоз

Актиномікоз – захворювання тварин і людини, що викликається променистим грибом Actinomyces bovis і характеризується хронічним гнійним запаленням і розростанням сполучної тканини вражених органів. Характер змін залежить від резистентності організму і вірулентності гриба, внаслідок чого проявляється в двох формах: множинні інкапсульовані абсцеси і продуктивне запалення навколо тканин, в які потрапили колонії гриба. Первинні зміни виникають в воротах інфекції, частіше всього в ротовій порожнині (на яснах, язику і внутрішній поверхні щік), кишечнику, легенях і на шкірі з утворенням актиномікозних гранульом. Зміни можуть мати пухлиноподібний або виразковий характер. При пухлиноподібному утворюються актиномікоми, які містять багаточисленні порожнини, що заповнені гноєм і відокремлюються одна від одної прошарками сполучної тканини.

Актиномікозний гній відрізняється від бактеріального тим, що він без запаху, м’який як пластелін (не бруднить рук), в ньому можна виявити дрібні жовтуваті пісчинки – друзи (колонії) променистого гриба розміром з макове зерно. При продуктивній реакції актиномікома подібна на фіброму – сполучнотканинну пухлину з жовто-коричневими друзами гриба.

Уражені щелепи деформовані, потовщені, горбкуваті, кістки стають губчастими, пронизаними отворами і порожнинами, мають різної форми вирости. Язик може дифузно проростати сполучною тканиною і тоді він збільшується в розмірах, стає твердим (дерев’яний язик), легко випадає з ротової порожнини.

При виразковому враженні язика, кишечнику, шкіри утворюються багаточисленні окремі вузлики, що підлягають гнійному розплавленню з утворенням виразок і виявляють дефекти неправильно-округлої форми з валикоподібними припіднятими краями (“кормова дира”).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)