АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація запалень. Види ексудатів

Прочитайте:
  1. Анатомічна класифікація
  2. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  3. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  4. Гігієнічні критерії та класифікація умов праці
  5. Завдання №6 Класифікація з’єднань хребта
  6. Загальна характеристика та класифікація
  7. ІІ. Класифікація серцевих шумів.
  8. Їх використання в практ діяльності лікарів. Класифікація клін ефектів пошкоджуючої дії на організм залежно від умов опромінення.
  9. Класифікація АГ за рівнем артеріального тиску.
  10. Класифікація аліментарно-зумовлених захворювань

В основі класифікації запалення лежать явища, що супроводжують запальний процес, при переважанні одного явища над іншими розрізняють альтеративне, ексудативне та проліферативне (продуктивне) запалення.

 
 

 

 
 

           
     

       
   
 

       
   
 

 


Eксудат буває декількох видів: серозний, фібринозний, гнійний, геморагічний, катаральний, гнильний і змішаний. Основу кожного ексудату складає серозна рідина до якої домішуються формені елементи крові і пошкоджені клітини місцевої тканини.

Серозного ексудату містить 3-5% білку і невелику кількість клітинних елементів, він звертається на повітрі.

Фібринозний ексудат багатий на фібриноген, який після виходу із судин звертається і перетворюється у фібрин. Крім білку фібриногену в ексудаті міститься серозна рідина, лейкоцити, лімфоцити і пошкоджені місцеві клітини. Ексудат локалізується на серозних і слизових оболонках і паренхіматозних органах.

Гнійний ексудат містить переважно нейтрофільні лейкоцити (гній). Під дією протеолітичних ферментів лейкоцитів відбувається розплавлення (лізіс) тканин. Гній являє собою рідину за пошкодженими лейкоцитами (гнійними тільцями) і клітинами місцевої тканини.

Геморагічний ексудат містить з переважно еритроцити

Катаральний ексудат прозорий рідкий


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 436 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)