АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кетаміну гідрохлорид – Ketamini hydrochloridum

Прочитайте:
  1. CHININI HYDROCHLORIDUM.
  2. Ефедрину гідрохлорид
  3. Пілокарпіну гідрохлорид

Білий порошок, легкорозчинний у воді.

Наркотик короткої тривалості дії. При внутрішньовенному введенні в дозі 2 мг на 1кг м. наркоз триває 10 - 15 хв, внутрішньом'язово в дозі 6 – 8 мг на кг – 30 – 40хв, без розслаблення скелетних м’язів.

Характерна глибока анестезія, яка триває 6 – 8 годин після пробудження. Мало токсичний, стимулює роботу серця, підвищує тиск крові, не пригнічує дихання.

G Спирт етиловий – Spiritus aethylicus (винний спирт, етиловий алкоголь)

Властивості: прозора, безбарвна, летка рідина характерного запаху та пекучого смаку. Легко горить. Змішується добре з водою та органічними рідинами. Міцність визначається в процентах (вагові відношення) і градусах (об'ємні відношення).

Зберігання: у щільно закритих склянках, у прохолодному місці.

Форма випуску: 96-, 90-, 70- та 40-процентні розчини.

Дія: місцева на шкіру і слизові оболонки подразнююча - відчуття холоду змінюється пекучістю, гіперемією, потім послабленням чутливості нервових закінчень. Введений всередину спирт у концентрації до 10% стимулює, 20% і більше - пригнічує виділення шлункового соку. Підвищені концентрації спирту спричинюють сильне подразнення з виділенням великої кількості слизу. Спирт у концентрації 50% і більше зумовлює денатурацію білка тканин і мікробів. Протимікробна дія найкраще виявлена у концентрації 50-70%.

Швидко всмоктується слизовими оболонками. Резорбтивна дія така
сама, як і дія наркотиків. Стадія збудження порівняно тривала. У зв’язку з вузькою шириною наркотичної дії використовувати для повного наркозу небезпечно - можлива зупинка дихання. Спирт найкраще переносить рогата худоба.

Застосування: 1. Як наркотичний засіб для великої та дрібної рогатої худоби, внутрішньовенно в концентрації до 33 %, всередину - 40 %. Коням застосовують в комбінації з іншими наркотиками.

2. Як тонізуючий і збуджуючий засіб при загальній слабкості, виснаженні, тривалих інфекційних захворюваннях, колапсі, втраті крові, тривалих родах, тяжких травмах- всередину та внутрішньовенну.

3. Як болезаспокійливий, протибродильний, румінаторний засіб, що регулює моторну та секреторну функцію шлунка і кишок, при гострих шлунково-кишкових захворюваннях - всередину.

4. Як жарознижувальний засіб при септичних лихоманках - всередину.

5.Як протизапальний, болезаспокійливий, відволікаючий засіб при травмах, запаленнях шкіри, м’язів, сухожиль, суглобів – у формі компресів та лініментів.

6. Для дезінфекції рук і операційного поля, шкіри та інструментів у концентрації 50 – 70 %.

7.Як розчинник для деяких лікарських речовин, а також для виготовлення настойок і екстрактів.

G Для наркозу внутрішньовенно 33% розчин: великій рогатій худобі – 400 – 600мл; дрібній рогатій худобі – 100 – 150 мл; всередину як протибродильний, болезаспокійливий, румінаторний засіб 40% розчин: великій рогатій худобі і коням – 150 – 200мл, дрібній рогатій худобі – 60 – 100мл.

G Снотворні засоби

У медичній і ветеринарній практиці застосовують похідні барбітурової кислоти.

Барбітурова кислота – це продукт взаємодії сечовини і малонової кислоти.

Залежно від доз вони можуть діяти заспокійливо, аналгетично, протисудомно, снотворно і наркотично.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 458 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)